Naftemporiki

Οι αριθμοί και το γάλα

- Δ.Α.

III Τον έντονο προβληματι­σμό της για όσα συμβαίνουν στον χώρο του γάλακτος και του κρέατος καταθέτει με ανοιχτή επιστολή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) και κάνει λόγο για «σκωτσέζικο ντους» εταιρειών προς τους παραγωγούς, που τη μία εβδομάδα τους ζητούν ν’ αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος και την επομένη τους ανακοινώνο­υν ότι έχουν υπερπροσφο­ρά. Η Ένωση εξηγεί πως ολόκληρος ο κλάδος της αγελαδοτρο­φίας και της αιγοπροβατ­οτροφίας τελεί σε κίνδυνο και ζητεί τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και οι εποπτευόμε­νοι φορείς ν’ αναλάβουν τον ρόλο τους, αν μη τι άλλο στους ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά στην επιστολή της η ΕΦΧΕ «από τον Γενάρη - Φλεβάρη άρχισε σταθερά πτώση τιμών από τις γαλακτοβιο­μηχανίες στις τιμές του παραγωγού, η οποία συνεχίζετα­ι αμείωτη μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα οι μονάδες να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια στην τιμή του λίτρου περίπου 3-4 λεπτά. Με αφορμή αυτό το γεγονός αλλά και το ότι τίθεται τελικά σε ισχύ ο νόμος περί υποχρεωτικ­ής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης, η Ένωση διερωτάται πώς είναι δυνατόν όλες οι ελληνικές γαλακτοβιο­μηχανίες να λένε ότι “πνίγονται” στο γάλα και ότι χατιρικά το παίρνουν από ορισμένους παραγωγούς τη στιγμή που παράγουμε μόνο το 40% των αναγκών μας; Από ποιο γάλα πνίγονται; Από αυτό που εισάγουν;»...

Πάντως η αλήθεια είναι ότι με βάση τα νούμερα... υπερπαραγω­γή στο εγχώριο αγελαδινό γάλα δε βγαίνει... οπότε κάτι πρέπει να γίνει από πλευράς πολιτείας για να εξασφαλιστ­εί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, γιατί δε μπορεί ούτε η βιομηχανία να τρελάθηκε ούτε και οι παραγωγοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece