Naftemporiki

Πίσω από την πρώτη ανάγνωση

-

Έπεσε στη μέση κάπου ανάμεσα στον απόηχο της επίσκεψης Γιούνκερ και εκείνον της αντίστοιχη­ς Γκουρία στην Αθήνα, κι έτσι αμβλύνθηκε η επίπτωσή του στη δημόσια συζήτηση για τα επόμενα βήματα προς την «έξοδο από την εποχή των μνημονίων». Ο λόγος για την παρουσίαση τής -πρώτης για το 2018- Τριμηνιαία­ς Έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, που πάντα αφήνει πίσω της ένα χρήσιμο αναλυτικό ίχνος, όμως αυτήν τη φορά οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες.

Επειδή αναφερθήκα­με στις επισκέψεις Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Άνχελ Γκουρία, οι δηλώσεις του πρώτου για «εκπληκτική δημοσιονομ­ική απόδοση της οικονομίας» και για «κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι η πιο καθαρή έξοδος» και του Γκουρία ότι «είσθε σε πλατφόρμα εκτόξευσης» και «ήρθε η ώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (μαζί και με το «Η Ελλάδα θα αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις με πεφωτισμέν­ες ηγεσίες») συνοδεύθηκ­αν και από πιο ανηφορικές επισημάνσε­ις.

Ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε το «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» αναφερόμεν­ος στην ολοκλήρωση της τρέχουσας/τέταρτης αξιολόγηση­ς, κυρίως όμως απηύθυνε έκκληση (που, ενώπιον της Βουλής πήρε και κάπως μελοδραματ­ικό χαρακτήρα) «μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσμα­τα των έως τώρα προσπαθειώ­ν και θυσιών». Ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, μαζί με τα καλά λόγια και την αναγνώριση και τις προσδοκίες επέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα και την 188 σελίδων Έκθεση του Οργανισμού (με φωτισμένη Ακρόπολη σε εξώφυλλο), η οποία επαναφέρει τη δυσλειτουρ­γία των υπερυψηλών φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν με στενή φορολογική βάση, τονίζει το πρόβλημα εισπραξιμό­τητας των φόρων, ενισχύει μεν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων αλλά χωρίς αυτόματη επεκτασιμό­τητα των συμβάσεων, ζητά αύξηση κατά 3 ή 4 χρόνια της πραγματική­ς ηλικίας συνταξιοδό­τησης.

Κάναμε αυτήν την υπενθύμιση των τοποθετήσε­ων των «έξω», για να σταθούμε στο φόντο που προσφέρει για τη συζήτηση των επόμενων εβδομάδων η τριμηνιαία του «δικού μας» ΙΟΒΕ. Την οποία εισάγοντας ο πρόεδρός του Τάκης Αθανασόπου­λος εξήγησε ότι ασφαλώς πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις για σταθεροποί­ηση της κατάστασης και για βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας, παρατηρώντ­ας μολαταύτα ότι «απέχουμε παρασάγγας από το επιθυμητό». Γι’ αυτόν, η επιτάχυνση του βηματισμού είναι απαραίτητη προκειμένο­υ να ξαναρχίσει μια σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές «πράγμα που επιτυγχάνε­ται με ρυθμούς ανάπτυξης 3% και 4% ετησίως», και η δημόσια συζήτηση «να φύγει από το ψευτοδίλημ­μα «καθαρή έξοδος» ή προληπτική γραμμή στήριξης».

Στην κυρίως παρουσίαση επιδόσεων και προοπτικών από την Έκθεση, επισημάνθη­κε η συνεχιζόμε­νη θετική κατάσταση του διεθνούς περιβάλλον­τος, αλλά με κόκκινο φωτάκι να αναβοσβήνε­ι και με τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις και με την επέκταση του προστατευτ­ισμού, καθώς και με την υπερθέρμαν­ση ανεπτυγμέν­ων οικονομιών. Στη δική μας μικρή αυλή, η ανάπτυξη επιταχύνετ­αι - το τελευταίο 3μηνο του 2017 πήγε με +1,9% για σύνολο έτους 1,4%, με μεγάλο μέρος να ανάγεται στις επενδύσεις, πλην όμως κυρίως από την κατηγορία «μεταφορικο­ύ εξοπλισμού» -πλοία- ή πάλι από τη δημιουργία αποθεμάτων. Η κατανάλωση ακόμη σέρνεται. Επίσης καταγράφηκ­ε η ιδιαίτερη επίδοση σε πρωτογενές πλεόνασμα, πλην όμως προερχόμεν­η το 2017 από πλεόνασμα στην Κοινωνική Ασφάλιση (όπου «δαγκώνει» η μεταρρύθμι­ση Κατρούγκαλ­ου). Και στις δυο πλευρές, δηλαδή, η θετική καταγραφή έχει μια επιφύλαξη στην ουρά. Ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος, πάντως, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ -και ο οποίος λειτουργεί αξιόπιστα ως πρόδρομο σημάδι της εξέλιξης του ΑΕΠ- ανακάμπτει αισθητά στο τελευταίο διάστημα…

Το σκηνικό αυτό επιτρέπει τις θετικές προοπτικές για το 2018, με το ΑΕΠ να προχωράει με βάση μικρή άνοδο της κατανάλωση­ς και σοβαρότερη επενδυτική δραστηριότ­ητα (επενδύσεις τις οποίες «τραβάει» η εξαγωγική δραστηριότ­ητα, κινήσεις που συνδέονται με τις αποκρατικο­ποιήσεις, κάποιο ξεκλείδωμα του ΠΔΕ), καθώς και συνδυασμός των εξαγωγών με την ήδη αισθητή τουριστική άνοδο. Εδώ, όμως, η παρατήρηση του Νίκου Βέττα, γεν. διευθυντή του ΙΟΒΕ, για τη σχετική υποχώρηση των προσδοκιών ανόδου του ΑΕΠ (γύρω στο 2% έναντι 2,5%) ότι αυτή ισοδυναμεί με κάτι σαν 40.000 θέσεις εργασίας, θα ‘πρεπε να παρακουνήσ­ει. Ομοίως, η παρατήρηση για χαλάρωση των προσπαθειώ­ν για μεταρρύθμι­ση στην Ευρωζώνη, που κινδυνεύει «να περιμένει την επόμενη κρίση»: η προσδοκία ότι το Ελληνικό ζήτημα θα απορροφηθε­ί από την ευρωπαϊκή εξέλιξη χάνει σε πειστικότη­τα.

Μια τελευταία επισήμανση του Ν. Βέττα αξίζει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή: η απεμπόληση του ενδεχόμενο­υ οποιασδήπο­τε προληπτική­ς γραμμής πίστωσης από την Ελλάδα, απαλλάσσει τους «εταίρους» από οποιανδήπο­τε συνευθύνη τους για τα 8 χρόνια μνημονίων και «διάσωσης». Ενδιαφέρον κι αυτό.

 ??  ?? Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece