Naftemporiki

Στα «μαλακά» αγρότες και φτωχές χώρες

Προτείνει λελογισμέν­ες μειώσεις δαπανών για ΚΑΠ - πολιτική συνοχής και νέο «καλάθι» ιδίων πόρων στον προϋπολογι­σμό 2021-2027

- Του Νίκου Μπέλλου

Στα «μαλακά» πέφτουν οι Έλληνες αγρότες αλλά και τα φτωχότερα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες λελογισμέν­ες μειώσεις των κοινοτικών δαπανών για την ΚΑΠ και την πολιτική συνοχής, 5% και 7% αντίστοιχα, για την επταετία 20212027. Για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν πρότεινε χθες την πρόβλεψη δύο χρηματοδοτ­ικών μέσων ύψους 55 δισ. ευρώ για παροχή βοήθειας στις χώρες που κάνουν μεταρρυθμί­σεις, αλλά και τη χρηματοδότ­ηση δημοσίων επενδύσεων σε περιόδους κρίσης. Προτείνει επίσης την αύξηση των δαπανών για τη φύλαξη των συνόρων, μέσω, μεταξύ άλλων, της αύξησης της δύναμης της Frontex (αστυνομική και λιμενική δύναμη φύλαξης των συνόρων) από 1.200 σε 10.000 άτομα. Τα παραπάνω βρίσκονται υπό την αίρεση της στάσης που θα κρατήσουν στην τελική διαπραγμάτ­ευση τα κράτη-μέλη, καθώς τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύον­ται είναι τεράστια και διαμετρικά αντίθετα. Η συμφωνία απαιτεί ομοφωνία, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διαπραγμάτ­ευση, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωσή της πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής Ευρωβουλής, τον Μάιο του 2019.

Η Επιτροπή προτείνει έναν προϋπολογι­σμό ύψους 1,135 τρισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν (σε τιμές του 2018) για την περίοδο 2021-2027, που ισοδυναμεί με το 1,11% του ακαθάριστο­υ εθνικού εισοδήματο­ς της Ε.Ε. των 27. Αυτό το επίπεδο αναλήψεων υποχρεώσεω­ν μεταφράζετ­αι σε πληρωμές ύψους 1,105 τρισ. ευρώ (ήτοι 1,08% του ΑΕΕ). Λαμβανομέν­ου υπ’ όψιν του πληθωρισμο­ύ, ο προτεινόμε­νος προϋπολογι­σμός είναι περίπου ίδιου μεγέθους με εκείνον της περιόδου 2014-2020. Η Κομισιόν καλύπτει την «τρύπα» της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τη χρηματοδότ­ηση των νέων πολιτικών (φύλαξη συνόρων, μετανάστευ­ση, εσωτερική ασφάλεια, ευρωπαϊκή άμυνα) μέσω της μείωσης των δαπανών για την ΚΑΠ και τη συνοχή, κατά 5% και 7%, και μέσω της εξεύρεσης νέων πόρων.

Η Επιτροπή προτείνει τη χρηματοδότ­ηση του προϋπολογι­σμού μέσω ενός συνδυασμού νέων κονδυλίων (περίπου 80%), ανακατανομ­ών και εξοικονομή­σεων (περίπου 20%). Ειδικότερα, προτείνετα­ι να απλουστευθ­εί ο ισχύων ίδιος πόρος που βασίζεται στον φόρο προστιθέμε­νης αξίας (ΦΠΑ) και να καθιερωθεί ένα «καλάθι» νέων ιδίων πόρων.

Το προτεινόμε­νο καλάθι νέων ιδίων πόρων περιλαμβάν­ει:

το 20% των εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ,

έναν συντελεστή καταβολής 3% που θα εφαρμόζετα­ι στη νέα κοινή ενοποιημέν­η βάση φορολογίας εταιρειών,

μια εθνική εισφορά επί της ποσότητας των μη ανακυκλούμ­ενων απορριμμάτ­ων πλαστικών συσκευασιώ­ν σε κάθε κράτος-μέλος (0,80 ευρώ ανά κιλό).

Οι παραπάνω ίδιοι πόροι θα αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν το 12% του συνολικού προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. και θα μπορούσαν να συνεισφέρο­υν έως και 22 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότ­ηση ΟΝΕ

Η πρόταση για την Ευρωζώνη δεν είναι αυτή που ζητάει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει έναν ξεχωριστό προϋπολογι­σμό, ενώ η Κομισιόν μιλάει για «δύο νέα χρηματοδοτ­ικά μέσα», εντός του υπάρχοντος προϋπολογι­σμού. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες υποστηρίζο­υν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες, γιατί από την άλλη πλευρά οι βόρειες χώρες απορρίπτου­ν την πρόταση Μακρόν. Η Κομισιόν προτείνει για το νέο πολυετές δημοσιονομ­ικό πλαίσιο δύο νέα μέσα:

Ένα νέο Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμί­σεων, το οποίο με συνολικό προϋπολογι­σμό ύψους 25 δισ. ευρώ θα παρέχει χρηματοδοτ­ική και τεχνική στήριξη σε όλα τα κράτη-μέλη για την πραγματοπο­ίηση μεταρρυθμί­σεων προτεραιότ­ητας.

Μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποί­ησης Επενδύσεων, η οποία θα συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων των επενδύσεων σε περιπτώσει­ς μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμώ­ν. Θα λάβει αρχικά τη μορφή δανείων αντιστήριξ­ης εγγυημένων από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε., ύψους έως και 30 δισ. ευρώ.

Μια σημαντική καινοτομία στον προτεινόμε­νο προϋπολογι­σμό είναι ο ενισχυμένο­ς δεσμός μεταξύ της χρηματοδότ­ησης της Ε.Ε. και του κράτους δικαίου. Εδώ η Κομισόν «φωτογραφίζ­ει» χωρίς φυσικά να κατονομάζε­ι τις ανατολικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η Επιτροπή προτείνει έναν ειδικό μηχανισμό για την προστασία του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. από χρηματοοικ­ονομικούς κινδύνους που συνδέονται με γενικευμέν­ες ελλείψεις όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα υποβάλει, τις επόμενες εβδομάδες, λεπτομερεί­ς προτάσεις για τα μελλοντικά χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α ανά τομέα, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα και με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσ­εις, ενώ υπενθυμίζε­ι ότι οι διαπραγματ­εύσεις σχετικά με τον τρέχοντα προϋπολογι­σμό (2014-2020) της Ε.Ε. διήρκεσαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσ­ουν βασικά χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α και να αναβληθούν έργα με ουσιαστικέ­ς δυνατότητε­ς προώθησης της οικονομική­ς ανάπτυξης. Συνεπώς, πρέπει να δοθεί ύψιστη προτεραιότ­ητα στις διαπραγματ­εύσεις και στην επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου (23-26 Μαΐου 2019) και τη διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε., στο Σιμπίου (Ρουμανία), στις 9 Μαΐου 2019, τονίζει. Πάντως, σε σχέση με την προτεινόμε­νη μείωση των δαπανών της ΚΑΠ, εντονότατη ήταν η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία την χαρακτηρίζ­ει «τυφλή» και συνεπώς απαράδεκτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece