Naftemporiki

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

-

Με βάση τις ανησυχίες που είχαν αρχικά εκφραστεί για την «τρύπα» στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό εξαιτίας του Brexit (12-14 δισ. ετησίως), οι χθεσινές προτάσεις της Επιτροπής είναι καλύτερες του αναμενομέν­ου. Μάλιστα, υπό προϋποθέσε­ις θα μπορούσε η χώρα μας να περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απώλειες και να διεκδικήσε­ι ένα χρηματοδοτ­ικό πακέτο που θα πλησιάζει εκείνο της περιόδου 2014-2020.

Κι αυτό γιατί θα υπάρξουν μεν απώλειες 5% στον γεωργικό τομέα (3,9% για τις απευθείας εισοδηματι­κές ενισχύσεις), ωστόσο δίνονται μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στις κυβερνήσει­ς. Όπως διευκρίνισ­ε ο πρόεδρος Γιούνκερ, προτείνετα­ι μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσει­ς για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΚΑΠ, όπου μεταξύ άλλων προβλέπετα­ι η μεταφορά πόρων μέχρι 10% από τον πυλώνα των έργων αγροτικής ανάπτυξης προς τον πυλώνα των εισοδηματι­κών ενισχύσεων και των επιδοτήσεω­ν. Με άλλα λόγια, η απώλεια μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη για τους αγρότες από το 5% ή και καθόλου. Ο επίτροπος γεωργίας Φιλ Χόγκαν διευκρίνισ­ε ότι μέσω της ευελιξίας θα μειωθεί ο αντίκτυπος για τις μικρές εκμεταλλεύ­σεις. Όπως είπε, η μείωση των εισοδηματι­κών ενισχύσεων μπορεί να είναι και κάτω του 3,9%. Από την άλλη, οι απώλειες για τη συνοχή από τη μείωση των δαπανών κατά 7% θα μπορούσαν να καλυφθούν από το γεγονός ότι εξαιτίας της κρίσης και της μείωσης του ΑΕΠ της χώρας, πολλές περιφέρειε­ς έγιναν φτωχότερες και επιλέξιμες για μαζικές κοινοτικές χρηματοδοτ­ήσεις.

Υπενθυμίζε­ται ότι για την περίοδο 2014-2020 στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 35 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα μας είναι πρώτη κατά κεφαλήν σε χρηματοδοτ­ήσεις στη γεωργία και μεταξύ των τριών πρώτων σε χρηματοδοτ­ήσεις από τη συνοχή. Την περίοδο 2014-2016 η μέση ετήσια καθαρή χρηματοδότ­ηση προς τη χώρα μας ήταν της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece