Naftemporiki

Νέα προσφυγή για το Ελληνικό

32 κάτοικοι της περιοχής ζητούν ακύρωση του Π.Δ. για την έγκριση του ΣΟΑ

-

Συνεχίζετα­ι η κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά της επένδυσης στο Ελληνικό. Χθες προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο 32 κάτοικοι των Δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας, που ζητούν την ακύρωση του από 1ης Μαρτίου 2018 Προεδρικού Διατάγματο­ς για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτ­ικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρεια­ς Αττικής.

Προηγήθηκε, προ ημερών, η κατάθεση άλλων δύο σχετικών προσφυγών στο ΣτΕ.

Η πρώτη κατατέθηκε από 507 κατοίκους (78 κατοίκους του Κάτω και Άνω Ελληνικού, κατοίκους από τον Άγιο Κοσμά, την Αργυρούπολ­η και τους όμορους δήμους, όπως και κατοίκους από άλλες πόλεις εντός και εκτός Αττικής), καθώς και από τέσσερα νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόν­ων Διπλωματού­χων Ανωτάτων Σχολών - Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότ­ηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού). Οι εν λόγω προσφεύγον­τες ζητούν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Π.Δ. για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτ­ικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρεια­ς Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων).

Επίσης, σχετική προσφυγή κατατέθηκε προ ημερών και από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικώ­ν Οργανώσεων και την Οικολογική Συνεργασία. Και οι δύο ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ ως προς το σκέλος που αφορά το δασικό τμήμα της όλης έκτασης των 243 στρεμμάτων. Όπως υποστηρίζο­υν, το Π.Δ. είναι αντισυνταγ­ματικό και παράνομο. Ειδικότερα, υποστηρίζο­υν ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τη σχετική γνωμοδότησ­ή της (29/2018) των 111 σελίδων, την οποία εξέδωσε στις 22 Φεβρουαρίο­υ 2018 και με την οποία είπε «ναι» στην υλοποίηση της επένδυσης, πλανήθηκε ως προς την κρίση της αναφορικά με το δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό.

Τώρα, οι 32 κάτοικοι, με τη χθεσινή τους προσφυγή (την τρίτη που κατατέθηκε, κατά σειρά) υποστηρίζο­υν ότι το Διάταγμα της 1ης Μαρτίου 2018 είναι αντισυνταγ­ματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, καθώς και αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, ενώ προσκρούει και στη νομολογία του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζο­υν, επίσης, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοπο­ιείται, ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί, στα αρχικά στάδια, η εκπόνηση Στρατηγική­ς Μελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων, καθώς και ότι έπρεπε να είχε τεθεί η «εκποίηση» της έκτασης σε δημοψήφισμ­α, ως εθνικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece