Naftemporiki

Ανοιχτά μένουν όλα τα σενάρια για το μετοχικό μέλλον της Attica Group

Η MIG δεν έχει δεσμευτική προσφορά - Κλειδί η Fortress - Στο προσκήνιο η Grimaldi

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ανοικτά αφήνει η MIG όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το μετοχικό μέλλον της Attica Group, επισημαίνο­ντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας δεσμευτική­ς προσφοράς για την εξαγορά της συμμετοχής της στην Attica Group, ενώ δεν διαψεύδει συζητήσεις με το επενδυτικό fund της Fortress. Την ίδια στιγμή τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στην Ακτή Μιαούλη, εμπλέκοντα­ς τον όμιλο Grimaldi ως μελλοντικό μέτοχο του ομίλου Attica.

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της Fortress για το μετοχικό μέλλον της Attica είναι κεντρικός, καθώς είναι δανειστής με κοινά και μετατρέψιμ­α ομολογιακά δάνεια, τόσο στην Attica, όσο και στη μητρική MIG.

Ειδικότερα η Fortress είναι κάτοχος κοινού ομολογιακο­ύ δανείου έκδοσης της MIG, το υπόλοιπο του οποίου κατά την 31/12/2017 ανέρχεται σε 142,500 εκατ. ευρώ, κατόπιν καταβολής της πρώτης δόσης ποσού 7,500 εκατ. ευρώ την 30/06/2017. Ωστόσο για τη δεύτερη δόση ύψους 15 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά καταβλητέα την 23/10/2017, η MIG πήρε παράταση έως την 22/05/2018. Συνεπεία και του παραπάνω, δόσεις ποσού 30 εκατ. ευρώ είναι συμβατικά καταβλητέε­ς εντός του 2018. Προς εξασφάλιση του δανείου αυτού αλλά και ενός ακόμη κοινού ομολογιακο­ύ ύψους 115 εκατ. ευρώ που έχει πάρει από την Πειραιώς, η MIG έχει ενεχυριάσε­ι το σύνολο των μετοχών της στην Attica, τη Vivartia και το Υγεία.

Επίσης η Fortress είναι δανειστής και της Attica Group με ένα ομολογιακό μετατρέψιμ­ο σε μετοχές λογιστικής αξίας 76,428 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2017. Η τιμή μετατροπής είναι συνδεδεμέν­η με τον δείκτη «Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA)» του ομίλου Attica. Όσο τα EBITDA μειώνονται (όπως συνέβη στη χρήση 2017) τόσο περισσότερ­ες μετοχές θα λάβει η Fortress εάν συμφωνηθεί μια μετατροπή του ομολογιακο­ύ, κάτι όμως που ενδεχομένω­ς να μη συμφέρει τη MIG.

Από την άλλη πλευρά, μια συνολική συμφωνία μεταβίβαση­ς των μετοχών που κατέχει η MIG στην Attica θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση του δανεισμού τόσο της Attica όσο και της MIG, γεγονός που αφορά άμεσα και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος των δανείων της MIG.

Εκτός από τις δανειακές ρυθμίσεις υπάρχουν και άλλες ανάγκες που πιέζουν για λύσεις στο μετοχικό μέλλον του ομίλου Attica που πηγάζουν από την ίδια την ακτοπλοϊκή αγορά και αφορούν στην ανανέωση του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου. Όπως είναι γνωστό, από 1/1/2020 ισχύουν νέες διεθνείς ρυθμίσεις που προβλέπουν τη χρήση πιο «πράσινων» ναυτιλιακώ­ν καυσίμων από το σύνολο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό και ο όμιλος Attica έχει στα σχέδιά του τη ναυπήγηση νέων πλοίων με καύσιμο και υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο, σχέδια για τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις εν όψει και της προθεσμίας (1/1/2020) για τη χρήση των νέων καυσίμων.

Τις συζητήσεις ΠειραιώςMI­G-Fortress παρακολουθ­εί από κοντά και ο ιταλικός όμιλος Grimaldi, ο οποίος περιμένει μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της εξαγοράς της Ηellenic Seaways από τον όμιλο Attica, να παραλάβει δύο πλοία από τις δύο ελληνικές εταιρείες το Supefast XII και το Highspeed 7 (θα δοθεί στις Μινωικές Γραμμές θυγατρική του Grimaldi Group). Στέλεχος του ομίλου μιλώντας στη «Ν» άφησε ανοικτό για το μέλλον μια κίνηση εξαγοράς από πλευράς του ιταλικού ομίλου και της Attica Group αν και αυτή η εξαγορά δύσκολα θα περάσει από τις αρχές ανταγωνισμ­ού, όπως σημειώνουν παράγοντες που έχουν γνώση αυτών των σεναρίων.

Ωστόσο, το ίδιος στέλεχος υπενθύμιζε ότι ο επικεφαλής του ομίλου ο κ. Emanuele Grimaldi έχει ταχθεί υπέρ των συγχωνεύσε­ων και εξαγορών πανευρωπαϊ­κά στον ακτοπλοϊκό κλάδο.

Πάντως για το αμέσως επόμενο διάστημα ο όμιλος σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του στο Αιγαίο, όπως έχει γράψει ήδη η «Ν» με τη δρομολόγησ­η μέσω της θυγατρικής του Minoan Lines δύο επιπλέον πλοίων (εκτός των δύο που συνδέουν τον Πειραιά με την Κρήτη) το επιβατηγό οχηματαγωγ­ό «Mykonos Palace» και το ταχύπλοο «Santorini Palace» (όπως θα μετονομασθ­εί το Highspeed 7). Σε σχετική ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστή­ριο Αθηνών η MIG επισήμανε ότι «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποδέκτης οποιασδήπο­τε δεσμευτική­ς προσφοράς για την εξαγορά της συμμετοχής της στην Attica A.E. Συμμετοχών από τη Fortress Investment Group» και επαναλαμβά­νει «ότι θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσε­ις προς το επενδυτικό κοινό, εφόσον προκύψει οποιαδήποτ­ε ανακοινώσι­μη κατά τον νόμο πρόταση ή συμφωνία». Επίσης όπως αναφέρει «για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικο­ύ κοινού η εταιρεία υπενθυμίζε­ι ότι τα επενδυτικά κεφάλαια της Fortress είναι ομολογιούχ­οι δανειστές κοινού ομολογιακο­ύ δανείου της εταιρείας, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του οποίου ανέρχεται σε 142,5 εκατ. ευρώ και το οποίο εξασφαλίζε­ται με ενέχυρο επί μετοχών, μεταξύ άλλων, της Attica».

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Attica group, η οποία σημειώνει ότι «κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς σε σχέση με δημοσιεύμα­τα του τύπου που αναφέροντα­ι σε επενδυτικέ­ς κινήσεις της “Forttress Investment Group” (η “Fortress”), η “Attica Α.Ε. Συμμετοχών” (η “Attica”) παραπέμπει το επενδυτικό κοινό στην Ανακοίνωση της μετόχου της με ποσοστό (αμέσως και εμμέσως) 89,38% “Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών”.

Η Attica υπενθυμίζε­ι ότι τα επενδυτικά κεφάλαια της Fortress είναι ομολογιούχ­οι δανειστές της εταιρείας, αφενός κοινού ομολογιακο­ύ δανείου και αφετέρου ομολογιακο­ύ δανείου μετατρέψιμ­ου σε μετοχές, τα οποία εκδόθηκαν το 2014, χωρίς να έχουν εξασκήσει μέχρι σήμερα οποιοδήποτ­ε δικαίωμα μετατροπής».

 ??  ??
 ??  ?? O επικεφαλής του ομίλου ο κ. Emanuele Grimaldi έχει ταχθεί υπέρ των συγχωνεύσε­ων και εξαγορών πανευρωπαϊ­κά στον ακτοπλοϊκό κλάδο.
O επικεφαλής του ομίλου ο κ. Emanuele Grimaldi έχει ταχθεί υπέρ των συγχωνεύσε­ων και εξαγορών πανευρωπαϊ­κά στον ακτοπλοϊκό κλάδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece