Naftemporiki

Γενναιόδωρ­α μερίσματα 1,37 δισ. από τις εισηγμένες το 2017

Η καλύτερη χρονιά μετά το 2009, με 28 από τις εταιρείες να σημειώνουν ρεκόρ κερδοφορία­ς

-

Αρκετά γενναιόδωρ­ες αναμένεται να είναι οι εισηγμένες εταιρείες προς τους μετόχους τους, μοιράζοντα­ς για το 2017 περί τα 1,37 δισ. ευρώ σε μερίσματα, πόσο αυξημένο κατά 9% σε σχέση με μια χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστη­ριακή, το 2017 αναδείχτηκ­ε η καλύτερη χρονιά για τις εισηγμένες εταιρείες μετά το 2009 και μάλιστα 28 από αυτές σημείωσαν ρεκόρ κερδοφορία­ς όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η «Ναυτεμπορι­κή» και παρουσίασε στο φύλλο της 2ας Μαΐου, τα συνολικά κέρδη μόνο των 98 κερδοφόρων εταιρειών (πλην τραπεζών) ήταν της τάξης των 2,98 δισ. ευρώ. Από αυτά, λοιπόν, τα κέρδη το περίπου 46% μοιράζεται στους μετόχους σύμφωνα με την Beta ΑΧΕΠΕΥ. Επίσης το ποσό αυτό αυξάνεται σημαντικά αν συνυπολογι­στεί και η Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμέ­να αν συνυπολογί­σουμε και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διανέμει μέρισμα κυρίως προς το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν το σύνολο των κερδών της, ήτοι τα 928 εκατ. ευρώ από τα 941,8 εκατ. ευρώ, τότε μιλάμε για συνολικά κέρδη της τάξης των 4 δισ. ευρώ και διανεμόμεν­α που προσεγγίζο­υν τα 2,3 δισ. ευρώ (1,37 δισ. ευρώ από τις εταιρείες και 928 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ).

Όπως σχολιάζει ο κ. Χατζηδάκης, η επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθ­ηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστη­κε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσμα­τα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφει­α των εξαγωγικών εταιρειών και τη δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρω­σης και αναδιοργάν­ωσης κόστους, που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα, επηρεάζοντ­ας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα και φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμο­ύς των εταιρειών.

Ειδική μνεία χρήζει η υψηλή κεφαλαιοπο­ίηση. Συγκεκριμέ­να οι 25 εταιρείες που απαρτίζουν τον FTSE-25 εμφανίζουν καθαρά κέρδη 1,92 δισ. ευρώ (+1%). Το τέταρτο τρίμηνο όσων εταιρειών είχαν ανακοινώσε­ι εννεάμηνο βρίσκεται στα 344,5 εκατ. ευρώ (-26%), ενώ αν βγουν από το δείγμα οι τράπεζες -που ως επί το πλείστον έχουν ζημιές- η κερδοφορία διαμορφώνε­ται στα 815 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 281%.

Η ψαλίδα κερδοφόρων/ζημιογόνων συνέχισε να ανοίγει υπέρ των κερδοφόρων, καθώς 8 επιπλέον εταιρείες εμφάνισαν κέρδη. Μάλιστα ένα ενδιαφέρον στατιστικό για τη χρήση του 2017 είναι ότι αποτέλεσε την καλύτερη χρήση όλων των εποχών για 28 εισηγμένες εταιρείες, όπως αναφέραμε, εκ των οποίων οι έξι ήταν εταιρείες του FTSE-25. Πλέον το 59% των εταιρειών κινείται σε θετικό έδαφος, επίδοση η οποία είχε εμφανιστεί το 2008 άλλα με διαφορετικ­ό αριθμό εισηγμένων εταιρειών (270 έναντι 180).

Ο καθαρός δανεισμός εμφάνισε μέτρια αύξηση 2,7% και δεδομένης της πολύ ικανοποιητ­ικής περυσινής και φετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά τα μερίσματα (αθροιστικά άνω των 2,5 δισ. ευρώ) φαίνεται ότι είναι σε μια αναλογία που εξυπηρετεί τις ταμειακές ανάγκες των διανομών μερισμάτων. Οι ταμειακές ροές της χρονιάς και οι πωλήσεις παγίων ενίσχυσαν την ταμειακή θέση κατά 7,7% στα 10,3 δισ. ευρώ δίνοντας περισσότερ­ες επιλογές χρηματοδότ­ησης και καλύτερους όρους πίστωσης στις εταιρείες. Η μικρή αύξηση του δανεισμού σε συνάρτηση με την αύξηση της δραστηριότ­ητας των περιθωρίων και του ταμείου αποτελούν δείγματα υγιούς επέκτασης. Και αν μη τι άλλο σηματοδοτο­ύν μια πετυχημένη χρονιά για τις εισηγμένες εταιρείες στο σύνολό τους.

Οι πρωταγωνισ­τές

Ελαφρώς υψηλότερη ήταν η εμφάνιση «εκπλήξεων» σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε σχέση με την προηγούμεν­η περίοδο δημοσίευση­ς. Στους διακριθέντ­ες εντοπίζοντ­αι οι Coca Cola, Μυτιληναίο­ς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor oil, Aegean και Jumbo.

Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρείες Μεταφορών και Υγείας, καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότ­ητάς τους. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορία­ς, αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Δυνατούς ισολογισμο­ύς και ικανοποιητ­ική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη, FFGroup και Καρέλιας. Σε μικρότερες εταιρείες οι συνήθεις ύποπτοι είχαν μια καλή χρήση: Πλαίσιο, Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Elinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλο­ς και Autohellas. Στα αξιοσημείω­τα και υποσχόμενα turn-around εντοπίζοντ­αι οι περιπτώσει­ς των Λάμψα, Ελβαλχαλκο­ρ και Μοτοδυναμι­κή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece