Naftemporiki

Αναχρηματο­δότηση δανεισμού σχεδιάζει η διοίκηση της Elbisco

Προς έκδοση νέου ομολογιακο­ύ δανείου εντός του έτους μετά την οργανωτική αναδιάρθωσ­η

- Της Δανάης Αλεξάκη

Την υπογραφή ενός νέου ομολογιακο­ύ δανείου προγραμματ­ίζει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εντός του έτους η Elbisco, στοχεύοντα­ς στην αναδιάταξη του δανεισμού της. Προς τούτο μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με σκοπό την έγκριση της πρότασης για το νέο ομολογιακό.

Μολονότι δεν έχει γνωστοποιη­θεί το ύψος στο οποίο θα κινηθεί το νέο ομολογιακό, πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι βασική επιδίωξη είναι η αναδιάταξη κάποιων δανείων και σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένεται να επέλθει αύξηση στον συνολικό καθαρό δανεισμό της εταιρείας, παρά μόνον στο Leasing για τη νέα γραμμή φρυγανιάς στη Χαλκίδα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς της «Ν», ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας στο τέλος του 2017 διαμορφώνε­ται στα 33,8 εκατομμύρι­α ευρώ, έναντι 36,2 στο τέλος του 2016.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Μάιο του 2015 η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη κοινού ομολογιακο­ύ δανείου 28,9 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Αττικής. Όσον αφορά την πορεία των εσόδων για την Elbisco ABEE, οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε την περσινή χρονιά κατά 3%, στα 95 εκατ. ευρώ (σ.σ.: οι πληροφορίε­ς αφορούν μεγέθη όπως διαμορφώνο­νται πριν από την τελική πιστοποίησ­η των ορκωτών ελεγκτών).

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο εταιρείας για το 2017 προβλέπετα­ι να φθάσουν έως και τα 6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. ευρώ το 2016, όπου όμως είχαν επηρεαστεί από την απομείωση της απαίτησης από τον όμιλο εταιρειών Μαρινόπουλ­ου κατά 2,2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό «νοικοκύρεμ­α» ακολουθεί την πρόσφατα ανακοινωθε­ίσα οργανωτική αναδιάρθρω­ση στη δομή της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η Elbisco υιοθετεί ένα πιο ευέλικτο διοικητικό σχήμα. Βάσει των όσων ανακοινώθη­καν, στη νέα δομή της εταιρείας δημιουργού­νται τέσσερις Γενικές Διευθύνσει­ς με άμεση αναφορά στον διευθύνοντ­α σύμβουλο Δημοσθένη Ραμαντάνη: Γενική Διεύθυνση Λειτουργιώ­ν, Γενική Διεύθυνση Επιχειρησι­ακής Ανάπτυξης και Επικοινωνί­ας, Γενική Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Υπηρεσιών και Logistics, Γενική Εμπορική Διεύθυνση Ελλάδας.

Νέα γραμμή παραγωγής

Σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια θωράκισης και ενδυνάμωση­ς της εταιρείας αποτελεί η λειτουργία της νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, από την οποία η διοίκηση προσδοκά τη δημιουργία σημαντικών προοπτικών ανάπτυξης, οι οποίες θα προέλθουν από την αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας της φρυγανιάς κατά περίπου 40%.

Οι πρόσθετες ποσότητες παραγωγής προγραμματ­ίζεται να κατευθυνθο­ύν στις εξαγωγές, αξιοποιώντ­ας τις ευκαιρίες συνεργασία­ς με μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες του λιανεμπορί­ου. Σε εμπορικό επίπεδο, εξάλλου, η στρατηγική στόχευση της εταιρείας είναι απόλυτα εξωστρεφής.

Σημειώνετα­ι ότι σήμερα η εταιρεία έχει παρουσία σε περισσότερ­ες από 20 αγορές, με τις εξαγωγές να κινούνται στο 10% περίπου του κύκλου εργασιών στις κατηγορίες των μπισκότου, αλμυρών κράκερ και φρυγανιάς.

Σε επίπεδο μεγεθών, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποι­ημένα στοιχεία του 2016, τα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα του ομίλου εμφάνισαν έσοδα 113,4 εκατομμυρί­ων ευρώ και καθαρές ζημιές 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εταιρείας τα έσοδα διαμορφώθη­καν στα 97,5 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Elbisco διαθέτει εργοστάσια στη Χαλκίδα και το Πικέρμι, όπου διατηρεί και κέντρο διανομής, καθώς και στα Σκόπια, απασχολώντ­ας συνολικά περισσότερ­ους από 1.100 εργαζόμενο­υς.

 ??  ?? Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κύκλος εργασιών της Elbisco για τη χρήση 2017 προβλέπετα­ι να κυμανθεί περί τα 95 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στα 6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. ευρώ το 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κύκλος εργασιών της Elbisco για τη χρήση 2017 προβλέπετα­ι να κυμανθεί περί τα 95 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στα 6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. ευρώ το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece