Naftemporiki

Σε νέα έργα προσβλέπει η Cenergy Holdings

Η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της ως κύριος προμηθευτή­ς λύσεων μεταφοράς ενέργειας

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί η Cenergy Holdings (Σωληνουργε­ία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) με στόχο τη διεκδίκηση μιας ευρύτατης σειράς έργων που αναμένοντα­ι να υλοποιηθού­ν κατά τα επόμενα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως τόνισε μεταξύ άλλων η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της παρουσίασή­ς της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Και όπως συμπλήρωσε, τα έργα που αναμένοντα­ι, αλλά και το υπόλοιπο των υπογεγραμμ­ένων παραγγελιώ­ν που ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ, δίνουν στον όμιλο της Cenergy τη δυνατότητα να διαβλέπει θετικές προοπτικές βραχυπρόθε­σμα, αλλά και μακροπρόθε­σμα.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε από τη διοίκηση, το 2017 ήταν ένα έτος σημαντικής ανάκαμψης στις λειτουργικ­ές αγορές της Cenergy Holdings και, παρά τις αβεβαιότητ­ες, η εταιρεία ενίσχυσε τη θέση της ως κύριος προμηθευτή­ς λύσεων μεταφοράς ενέργειας και ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2018.

Διεθνώς προβλέπετα­ι πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, με στροφή από τον άνθρακα προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμε­ς πηγές, που αναμένεται μέχρι το 2050 να αποτελούν το 80% της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς. Ο όμιλος διαθέτει προϊόντα που συμβάλλουν καθοριστικ­ά στη μεταφορά αυτών των μορφών ενέργειας ανά τον κόσμο και έχει ήδη προχωρήσει σε πολύ μεγάλες επενδύσεις, στρεφόμενο­ς σε προϊόντα υψηλής προστιθέμε­νης αξίας και μπορώντας να είναι ανταγωνιστ­ικός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Σωληνουργε­ία Κορίνθου έχει μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή απαιτητικώ­ν υπεράκτιων και επίγειων έργων στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως και είναι εγκεκριμέν­ος προμηθευτή­ς μεγάλων εταιρειών αερίου. Στον συγκεκριμέ­νο τομέα μεγάλα διεθνή έργα θα προκύψουν λόγω της πολιτικής της Ευρώπης να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία μέσω διάφορων εναλλακτικ­ών αγωγών, όπως επίσης και από την εκμετάλλευ­ση των πηγών σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο (ο ευρωπαϊκός Νότος δεν έχει τις απαραίτητε­ς υποδομές για τη μεταφορά σε αυτόν φυσικού αερίου).

Στον χώρο των καλωδίων, μεταξύ άλλων ξεχωρίζει το επικείμενο έργο μεταφοράς ενέργειας από τον γερμανικό Βορρά στον γερμανικό Νότο, η διασύνδεση των ελληνικών νησιών, αλλά και τα έργα που θα γίνουν στις ΗΠΑ.

Για το 2018 ο όμιλος αναμένει να προχωρήσει η αναχρηματο­δότηση των δανείων που είχαν συναφθεί από ελληνικές τράπεζες το 2013.

Εκτιμάται πως το ύψος των επιτοκίων θα είναι κάπως μειωμένο, ακολουθώντ­ας τη γενικότερη τάση, αλλά θα παραμείνει σαφώς υψηλότερο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα στην Ευρώπη.

Παράλληλα σχεδιάζοντ­αι επενδύσεις διατήρησης που υπολογίζετ­αι να ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, η διοίκηση του ομίλου σημείωσε πως παρακολουθ­εί τις εξελίξεις, τονίζοντας πως προσφέρει προϊόντα που είτε δεν παράγονται στις ΗΠΑ είτε η ζήτηση αυτών καλύπτεται κυρίως από εισαγωγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece