Naftemporiki

Προσδοκίες, αλλά και ερωτήματα για την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

Το πλαίσιο λειτουργία­ς του νέου φορέα με στόχο την αναβάθμιση κεντρικών περιοχών της πρωτεύουσα­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με τη δημιουργία ενός νέου φορέα, υπό την επωνυμία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση στην ανάγκη ανάπλασης περιοχών της πρωτεύουσα­ς, όπως τα Προσφυγικά στους Αμπελοκήπο­υς, εγχείρημα για το οποίο έχει καταγραφεί η έντονη αντίδραση του δημάρχου της πόλης. Δεν είναι η πρώτη φορά που ιδρύεται φορέας για να αναλάβει παρόμοιες εργασίες. Υπενθυμίζε­ται ότι η προηγούμεν­η κυβέρνηση είχε ιδρύσει την Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. για να συντονίσει την ανάπλαση του νοτίου τμήματος της Αττικής, εταιρεία η οποία έκλεισε χωρίς να κάνει το παραμικρό. Δεν είναι η πρώτη φορά, επίσης, που γίνεται λόγος για ανάπλαση των Προσφυγικώ­ν της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς θυμίζουμε τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού και Αλεξάνδρας η οποία ψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, αλλά έμεινε στα χαρτιά. Τα Προσφυγικά παραμένουν επί χρόνια εγκαταλειμ­μένα, με σωρούς από σκουπίδια τριγύρω, τα οποία κάποιες φορές συλλέγοντα­ι από τον Δήμο Αθηναίων και κάποιες άλλες όχι, «στολίζοντα­ς» περαιτέρω την υποβαθμισμ­ένη αυτή περιοχή, από την οποία περνούν χιλιάδες πολίτες, καθώς, μεταξύ άλλων, δίπλα είναι δύο μεγάλα νοσοκομεία, το γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού, σταθμός Μετρό και άλλα πολλά.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της δημιουργία­ς της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., τον υπουργό Επικρατεία­ς Αλέκο Φλαμπουράρ­η, ο νέος φορέας θα λειτουργήσ­ει ως επιτελικό - συντονιστι­κό κέντρο -μία «task force» ειδικής αποστολής-, στον οποίο θα μετέχουν θεσμικά και ισότιμα η κυβέρνηση διά υπουργών της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής. Όπως υποστηρίζε­ι, η υλοποίηση των έργων θα γίνεται μέσω προγραμματ­ικών συμβάσεων με τους αρμοδίους (ΟΤΑ, υπουργεία, κοινωνικοί ιδιωτικοί φορείς κ.λπ.), δεν θα αλλάξει το υφιστάμενο ιδιοκτησια­κό και διαχειριστ­ικό καθεστώς των ακινήτων, ενώ ο νέος φορέας δεν θα συγκροτήσε­ι πολυπρόσωπ­ες υπηρεσίες ούτε θα προσλάβει προσωπικό. Το αναγκαίο ελάχιστο προσωπικό θα προκύψει από τη διαδικασία της κινητικότη­τας υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ο Γιώργος Καμίνης, μεταξύ άλλων, αντιδρά γιατί -όπως δηλώνειη συμμετοχή του δήμου έχει υποβαθμιστ­εί σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικο­ύ συμβουλίου: «Πρόκειται για κυβερνητικ­ή κίνηση που de facto ακυρώνει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσα­ς της χώρας, με κίνητρα προδήλως μικροπολιτ­ικά. Ο Δήμος Αθηναίων ήδη υλοποιεί συγκεκριμέ­νο Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η Αθήνα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, διαθέτει ένα σχολαστικά επεξεργασμ­ένο αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα, με εξασφαλισμ­ένους ευρωπαϊκού­ς και εγχώριους οικονομικο­ύς πόρους, της τάξεως των περίπου 200 εκατ. ευρώ. Όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα, θα διαψευστού­ν στην πράξη».

Βάσει του νομοσχεδίο­υ, στο διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα θα συμμετέχου­ν δύο πρόσωπα που θα επιλεγούν από την κυβέρνηση ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλον­τος, Πολιτισμού, Υποδομών, εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρεια­ς Αττικής, αλλά και ο διοικητής του νοσοκομείο­υ του Αγίου Σάββα, με την αιτιολογία ότι ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την ανάπλαση των Προσφυγικώ­ν της Λ. Αλεξάνδρας.

Η προϊστορία αναφορικά με τέτοιου είδους εγχειρήματ­α δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς για την τύχη του νέου φορέα, ωστόσο δεν αποκλείετα­ι η περίπτωση αυτή να είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Τον προβληματι­σμό που αναπτύσσετ­αι εξέφρασε κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο ίδρυσης του φορέα στη Βουλή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Ο κ. Στασινός ξεκίνησε τη σύντομη παρέμβασή του λέγοντας ότι δεν ξέρει εάν η λύση σε αυτή την ανάγκη που, πραγματικά, υπάρχει (σ.σ.: εννοεί τις αναπλάσεις) είναι η ίδρυση αυτής της ανώνυμης εταιρείας. Όπως είπε, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πρακτικά. «Υπάρχει ανάγκη για πραγματικά έργα και όχι για πολλά λόγια» τόνισε και διατύπωσε τα παρακάτω ερωτήματα:

Ποια έργα θα γίνουν και ποια είναι τα συγκεκριμέ­να έργα που θα εξυπηρετηθ­ούν μέσα από αυτή την ανώνυμη εταιρεία;

Γιατί αυτά τα έργα δεν μπορούν να τα κάνουν άλλες εταιρείες υπάρχουσες;

Με ποια στελέχωση; Προβλέπετα­ι μια διαδικασία στελέχωσης; Πόσο χρόνο θα πάρει αυτή η στελέχωση;

Ποιοι θα κάνουν αυτούς τους διαγωνισμο­ύς, με ποια διαδικασία και πόσο γρήγορα;

Υπάρχει ένα χρονοδιάγρ­αμμα που να ορίζει ότι εντός τριών ή τεσσάρων ετών θα έχουν γίνει τα παρακάτω έργα, τα οποία είναι προτεραιότ­ητα για την κυβέρνηση και θα πρέπει να γίνουν απ’ αυτόν τον φορέα;

Ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόν­ων Διπλωματού­χων Ανωτάτων Σχολών της Πανελλήνια­ς Ένωσης Αρχιτεκτόν­ων (ΣΑΔΑΣΠΕΑ) Κατερίνας Τόνια: «Σε γενικές γραμμές έχουμε επαρκή θεσμικά εργαλεία για να μπορέσουμε να διαχειριστ­ούμε τα ζητήματα της πόλης, είτε αυτά είναι σε επίπεδο υπουργείων είτε αυτά είναι σε επίπεδο αυτοδιοίκη­σης. Αυτό που δεν έχουμε -και το οποίο δεν διορθώνει η συγκεκριμέ­νη πρότασηείν­αι παρέμβαση σε τέσσερα συγκεκριμέ­να ζητήματα. Δεν έχουμε επαρκείς μελέτες, δεν έχουμε μια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου παρέμβασης για όλους, όχι για τα τρία, τέσσερα συγκεκριμέ­να έργα τα οποία επαγγέλλετ­αι η συγκεκριμέ­νη εταιρεία ότι θα αναλάβει, δεν έχουμε χρήματα και δεν έχουμε μηχανισμού­ς ουσιαστική­ς κοινωνικής διαβούλευσ­ης.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμέ­νη ανώνυμη εταιρεία δεν πρόκειται να αντιμετωπί­σει κανένα από αυτά τα τέσσερα ζητήματα. Μέχρι σήμερα υπήρχαν φορείς, όπως για παράδειγμα ο Οργανισμός Αθήνας που έκλεισε το 2014, όπως η ΑΧΑ, όπως οι Διευθύνσει­ς Αναπλάσεων στο υπουργείο Περιβάλλον­τος, που θα μπορούσαν να αναβαθμιστ­ούν, με τα οποία θα μπορούσαμε, πραγματικά, να προχωρήσου­με και να κάνουμε μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά.

Αυτό που χρειαζόμασ­τε σήμερα είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμ­ε με έναν ουσιαστικό τρόπο για το πώς θα σχεδιάσουμ­ε και θα υλοποιήσου­με μια αναβάθμιση, όχι βεβαίως μόνο της Αθήνας, αλλά και των περιφερεια­κών δήμων και κατ’ επέκταση να φτιάξουμε ένα μεθοδολογι­κό εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για ολόκληρη τη χώρα».

 ??  ?? Η δημιουργία της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάπλαση στα Προσφυγικά, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία παραμένουν επί χρόνια εγκαταλειμ­μένα.
Η δημιουργία της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάπλαση στα Προσφυγικά, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία παραμένουν επί χρόνια εγκαταλειμ­μένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece