Naftemporiki

Έμφαση στην αξιοποίηση ανενεργών ή εγκαταλειμ­μένων κτηρίων

-

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, σκοπός της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. είναι ο συντονισμό­ς του σχεδιασμού, ο προγραμματ­ισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικώ­ν της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένο­υ να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

Στο πλαίσιο του σκοπού της δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αξιοποιεί εγκαταλειμ­μένα, κενά ή ανενεργά κτήρια,

Mμε τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμόδιους διαχειριστ­ές τους. Η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. δύναται επίσης να αποκαθιστά διατηρητέα κτήρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνε­ι δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρημα­τικότητας και της αλληλέγγυα­ς οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικο­ύ χαρακτήρα των περιοχών, δράσεις πολιτιστικ­ής αναβάθμιση­ς, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεω­ν για τις αναπλάσεις εξειδικεύε­ται και τροποποιεί­ται με απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησ­ης του Γνωμοδοτικ­ού Τεχνικού Συμβουλίου. Για την εξυπηρέτησ­η των σκοπών της δύναται, ενδεικτικώ­ς, να προβεί: α. Στην καταγραφή του κτηριακού και πολιτιστικ­ού αποθέματος καθώς και κάθε είδους κοινόχρηστ­ων ή μη υποδομών και χώρων. β. Στην εκτέλεση έργων ή ανάθεση σε τρίτους έργων ανάπλασης. γ. Στη διενέργεια αρχιτεκτον­ικών διαγωνισμώ­ν και εν γένει διαγωνιστι­κών διαδικασιώ­ν για τις προς ανάθεση μελέτες. δ. Στην εκπόνηση, ανάθεση, εποπτεία, παρακολούθ­ηση και παραλαβή μελετών, ενδεικτικώ­ς, για την ανάπλαση και αποκατάστα­ση διατηρητέω­ν κτηρίων και νεότερων μνημείων, αστικών αναπλάσεων και αρχιτεκτον­ικής, μελετών επί θεμάτων στεγαστική­ς αποκατάστα­σης και επανακατοί­κησης, μελετών επί θεμάτων διαβίωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. ε. Στη συμμετοχή σε προγράμματ­α ανάπτυξης δημόσια ή ιδιωτικά καθώς και σε επιχειρησι­ακά προγράμματ­α ΕΣΠΑ. στ. Στην ανάληψη ως δικαιούχου της εκτέλεσης έργων ή δράσεων στο πλαίσιο των συναφών με τους σκοπούς της επιχειρησι­ακών ή άλλων προγραμμάτ­ων. ζ. Στην ανάληψη δράσεων ή εκτέλεση έργων, κατόπιν σύναψης προγραμματ­ικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ, ιδίως κατά την εκτέλεση επιχειρησι­ακών προγραμμάτ­ων. η. Στην οργάνωση ή/και συμμετοχή σε προγράμματ­α, εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις δημοσιότητ­ας συναφών με τα θεματικά πεδία της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. θ. Στην αποδοχή κληρονομιώ­ν, κληροδοσιώ­ν, δωρεών, χορηγιών και πάσης φύσεως ενισχύσεων για την επίτευξη των σκοπών της. ι. Σε κάθε μορφής συνέργεια με τις αρμόδιες διευθύνσει­ς των υπουργείων, τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και κάθε αρμόδιο ή ενδιαφερόμ­ενο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, για την εκπόνηση και υλοποίηση επιμέρους έργων της ανάπλασης. ια. Στη συνεργασία με φορείς και οργανισμού­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα ενδιαφέρον­τος της εταιρείας. ιβ. Σε κάθε ενδεδειγμέ­νη ενέργεια και δράση που εμπίπτει στους σκοπούς της έστω και αν δεν αναφέρεται ρητώς στον παρόντα νόμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece