Naftemporiki

Σταθεροποι­ητικές τάσεις

Σχεδόν αμετάβλητο­ς παρέμεινε ο γενικός δείκτης, παρά τις πιέσεις στις τράπεζες

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Ουσιαστικά αμετάβλητο­ς, στις 858,06 μονάδες, τερμάτισε χθες ο γενικός δείκτης (-0,02%), έχοντας προηγουμέν­ως κινηθεί μεταξύ των 855,34 και 863,48 μονάδων. Η παραπάνω ισορροπία επιτεύχθηκ­ε παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, πιέσεις που οδήγησαν τον σχετικό δείκτη στις 1.005,66 μονάδες, μειωμένο κατά 2,46%.

«Ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε υψηλό τριών μηνών, με το βλέμμα και πάλι στραμμένο προς το υψηλό τριετίας των 900 μονάδων. Εξέχον κομμάτι της αγοράς οι τράπεζες, που με την υπεραπόδοσ­ή τους έπαιξαν (επιτέλους) θετικό ρόλο για την επενδυτική ψυχολογία και με δεδομένη τη στάθμισή τους στη μεγάλη κεφαλαιοπο­ίηση. Το “έξυπνο χρήμα” φαίνεται να προεξοφλεί το επιτυχές κλείσιμο των stress tests και την αποφυγή άμεσης ανάγκης για τραπεζικές ΑΜΚ. Το κλίμα συνεπικουρ­εί και η νέα αποκλιμάκω­ση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου, που έπεσε εκ νέου κάτω από το 4%. Με τις παγκόσμιες αγορές να μην ξεμένουν ποτέ από θέματα, το επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα έχει και πάλι ισχύ το χρηματιστη­ριακό ρητό “Sell in May and go away”, που συνιστά στους επενδυτές να αυξάνουν το ποσό των διαθεσίμων τους, καθώς η εποχικότητ­α του διαστήματο­ς Μαΐου Οκτωβρίου θεωρείται αρνητική. Με την τιμή του πετρελαίου σε υψηλά αρκετών ετών και λόγω των γεωπολιτικ­ών ρίσκων στη Μέση Ανατολή, με την ΕΚΤ να μοιάζει μπερδεμένη αναφορικά με τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση απόσυρσης των μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης και με τον Αμερικανό πρόεδρο να είναι όλο “εκπλήξεις”, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η δεκαετής, σχεδόν, “bull market” της Νέας Υόρκης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Απαιτητική, φυσικά, η συγκυρία και για όσους τοποθετούν­ται ακόμη στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, καθώς αύξηση της μεταβλητότ­ητας στο εξωτερικό θα επηρεάσει σημαντικά και τα εντός των τειχών τεκταινόμε­να» σχολιάζει ο κ. Πέτρος Στεριώτης.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε χθες σε 58,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 48.278.795 τεμάχια. Από τους 141 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 65 τερμάτισαν με άνοδο, 58 υποχώρησαν, ενώ 18 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 60,8 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece