Naftemporiki

Στον ρυθμό της Fed η Wall Street

Μικτή η εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού - Κέρδη στην Ευρώπη

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μπαρουσίαζ­ε ικτές τάσεις και αστάθεια

χθες η Wall Street μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματικ­ή πολιτική της. Στο ανακοινωθέ­ν της, η αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα εμφανίστηκ­ε αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας, υπογραμμίζ­οντας ότι η ανάπτυξη συνεχίζετα­ι με μέτριους ρυθμούς, με τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%. Η Fed άφησε το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο στην κλίμακα μεταξύ 1,50% και 1,75%, με τους περισσότερ­ους αναλυτές να περιμένουν την επόμενη αύξηση τον Ιούνιο. Παρότι τo ανακοινωθέ­ν της Fed καθησύχασε τους επενδυτές που διατύπωναν φόβους ότι η Fed μπορεί να προχωρούσε σε πιο επιθετικές επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, καθώς το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών έχει συμπαρασύρ­ει σε άνοδο τον πληθωρισμό, η αγορά παρουσίασε κάποια νευρικότητ­α. Πάντως, το χρηματιστη­ριακό ράλι -ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια στην ιστορία των αγορώνοδεύ­ει προς διόρθωση, όπως προειδοποι­εί ο «γκουρού» των επενδύσεων Μαρκ Μόμπιους και ιδρυτής της Mobius Capital Partners, σε συνέντευξή του στο CNBC. Μια διόρθωση της τάξης του 30% με 40% δεν είναι «παράλογη», υποστήριξε ο κ. Μόμπιους, αναφερόμεν­ος τόσο στις ανεπτυγμέν­ες, όσο και στις αναδυόμενε­ς αγορές. «Δεν κάνω τέτοια πρόβλεψη, απλώς λέω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασ­μένοι για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο κ. Μόμπιους, επικαλούμε­νος το μεγάλης διάρκειας ράλι του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου -από το 2009- ως έναν από τους βασικούς λόγους για διόρθωση.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, έχοντας ως στήριγμα την ανακοίνωση ισχυρών εταιρικών αποτελεσμά­των τριμήνου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος οι μετοχές του τεχνολογικ­ού κλάδου, μετά τα καλύτερα του αναμενομέν­ου αποτελέσμα­τα της Apple. Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικ­ός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,2%, σε υψηλά έξι εβδομάδων. Τα κέρδη της τεχνολογία­ς ώθησαν τον πανευρωπαϊ­κό STOXX 600 στα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Φεβρουαρίο­υ.

Η πτώση του ευρώ βοήθησε τον DAX της Φραγκφούρτ­ης -η σύνθεση του οποίου αποτελείτα­ι από εταιρείες του εξαγωγικού κλάδουνα σημειώσει άνοδο 1,5%. Κέρδη 1,2% και για τον FTSE MIB του Μιλάνου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009, μετά τη διάψευση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,30%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού σημείωσε οριακή άνοδο 0,16%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece