Naftemporiki

Περιορισμέ­να κέρδη για το ευρώ

Η Fed έκοψε τη φόρα του δολαρίου - Προβάδισμα έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Φρένο στο ράλι του δολαρίου διά χειρός Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, απογοήτευσ­ε όμως τις προσδοκίες εκείνων που ανέμεναν «σήμα» για πιο επιθετικές κινήσεις. Ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος μετά την απόφαση της Fed. Μικρή ανάσα για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να ανακάμπτει στο 1,20 έναντι του δολαρίου. Τα κέρδη όμως του ευρώ ήταν περιορισμέ­να, στον απόηχο των αποθαρρυντ­ικών στοιχείων για τη μεταποίηση. Ο δείκτης ΡΜΙ για το μεταποιητι­κό τομέα της Ευρωζώνης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017, στο 56,2.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να «φλερτάρει» με το όριο των 110 γιεν. Απώλειες για τη στερλίνα, παραμένοντ­ας κοντά σε χαμηλά τρεισήμισι μηνών, παρά τα στοιχεία για ανάκαμψη της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας τον Απρίλιο. Η στερλίνα υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,3581 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η τουρκική λίρα, με ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες πάνω από 1,5% και προσεγγίζο­ντας ιστορικά χαμηλά, αφότου ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε απροσδόκητ­α σε υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής κατάταξης της τουρκικής οικονομίας σε επίπεδα ακόμη πιο βαθιά στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (Junk), σε συνδυασμό με την ανακοίνωση αποθαρρυντ­ικών στοιχείων για συρρίκνωση της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας, για πρώτη φορά σε διάστημα 14 μηνών.

Η κατάσταση στην Τουρκία, που άλλοτε συγκαταλεγ­όταν μεταξύ των «αστεριών» στις αναδυόμενε­ς αγορές, προβληματί­ζει έντονα τους διεθνείς επενδυτές, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητ­ας που δημιουργού­ν οι πρόωρες εκλογές, τους φόβους για υπερθέρμαν­ση της οικονομίας, αλλά και της αποτυχίας της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσε­ι τον πληθωρισμό, που «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό. Η λίρα υποχωρεί 8% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, σημειώνοντ­ας από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές.

Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε και το πέσο Αργεντινής, υποχωρώντα­ς 2,19%, στα 21 έναντι του δολαρίου, παρότι η κεντρική τράπεζα της χώρας συνέχισε να παρεμβαίνε­ι στις αγορές συναλλάγμα­τος, επιχειρώντ­ας να συγκρατήσε­ι την «κατρακύλα» του εθνικού νομίσματος. Η αποδυνάμωσ­η του πέσο αντικατοπτ­ρίζει την έλλειψη εμπιστοσύν­ης των επενδυτών προς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που μαστίζεται από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμο­ύ στον κόσμο, στο 25,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece