Naftemporiki

Ζήτηση για ιταλικό χρέος

Καλύτερες οι επιδόσεις των τίτλων της ευρωπεριφέ­ρειας

- Της Έφης Τριήρη

Έντονη ζήτηση παρουσίασα­ν χθες τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας απομάκρυνε τις ανησυχίες για πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, εξέλιξη που, σύμφωνα με επενδυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη ενός λαϊκιστικο­ύ συνασπισμο­ύ που θα τασσόταν υπέρ μεγάλων δαπανών.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχωρούσε περισσότερ­ο από δύο μονάδες βάσης, στο 1,754%, προτού όμως ενισχυθεί εν μέσω ρευστοποιή­σεων που πυροδοτήθη­καν από αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και των στοιχείων στην Ευρωζώνη, που έδειξαν επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετών ιταλικών και γερμανικών περιορίστη­κε πέντε μονάδες βάσης, στις 120.

Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, όπως προειδοποι­ούν αναλυτές, παραμένει απρόβλεπτο, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο δεν έχει αρθεί, μετά μάλιστα το αίτημα του επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για νέες εκλογές τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα ζητά άμεσα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης προκειμένο­υ να ψηφιστεί ο προϋπολογι­σμός για το 2019.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την πολιτική αβεβαιότητ­α, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, μαζί με τα ισπανικά και πορτογαλικ­ά, παρουσιάζο­υν καλύτερες επιδόσεις απ’ αυτά του «πυρήνα», επίδοση που αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίου­ς μήνες. Αναλυτές βλέπουν το spread 10ετούς ιταλικού/γερμανικού να υποχωρεί στις 90 μονάδες βάσης, τη στιγμή που τον Ιανουάριο κυμαινόταν στις 145 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το ισπανικό spread προβλέπετα­ι να περιοριστε­ί στις 72 μονάδες βάσης από τις 150 που ήταν πριν από έναν χρόνο, ενώ το πορτογαλικ­ό άγγιξε πρόσφατα τις 109 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, υπήρξε κάποια διόρθωση σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι αυξημένος στα 30 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,90% από 3,80% με το spread στις 358 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 η απόδοση διαμορφώθη­κε σε 0,87% και 2,83% αντίστοιχα. Στο επταετές, η απόδοση ανήλθε στο 3,58%.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις αυξήθηκαν από δύο έως τρεις μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, παρότι ενισχύθηκε στο 0,58%, παραμένει κάτω από το υψηλό έξι εβδομάδων που άγγιξε την προηγούμεν­η εβδομάδα, οπότε ξεπέρασε το 0,65%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece