Naftemporiki

Πάτησε «φρένο» απότομα η οικονομία της Ευρωζώνης

Με 0,4% το ΑΕΠ στον απόηχο αβεβαιότητ­ας για το εμπόριο

- Της Έφης Τριήρη

«Φρέναρε» απότομα η οικονομία της Ευρωζώνης τους πρώτους μήνες του 2018, κάτι που ήταν αναμενόμεν­ο, με αναλυτές να υποστηρίζο­υν ότι πρόκειται για περιστασια­κούς παράγοντες, αν και οι εμπορικές τριβές μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ παραμένουν μελανό σημείο για την πορεία της οικονομίας.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης κυμαίνεται στο 2,5%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Τα στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, αλλά υστερούν σε σχέση με την ανάπτυξη 0,7% που καταγράφηκ­ε στην Ευρωζώνη τα τρία προηγούμεν­α τρίμηνα.

Με αυτόν τον ρυθμό, η Ευρωζώνη υπολείπετα­ι των ΗΠΑ, όμως εξακολουθε­ί να προπορεύετ­αι έναντι της Βρετανίας, η οποία κατέγραψε το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2012. Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθη­κε τον Μάρτιο, όμως παρέμεινε σταθερό τον Απρίλιο, γεγονός που έκανε τους αναλυτές να προβλέψουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιστρέψει σε πιο υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, γύρω στο 2% σε ετήσια βάση τα προσεχή τρίμηνα.

Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να φθάσει το ρυθμό 2,5% που κατέγραψε το 2017. «Εποχικοί παράγοντες, όπως ψυχρές καιρικές συνθήκες, απεργιακές κινητοποιή­σεις εργαζομένω­ν, καθώς και φαινόμενα επιδημίας γρίπης, φαίνεται να επηρέασαν το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο», όπως εκτιμούν οικονομολό­γοι της Capital Economics.

Aντίστοιχα, η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκ­ε με τον βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους τον Απρίλιο.

Ο δείκτης της Markit για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα υποχώρησε τον Απρίλιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017, στο 56,2 από τις 56,6 μονάδες του Μαρτίου, πάνω ωστόσο από τις 56 μονάδες που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ειδικά στην Ιταλία, η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, ενώ επιβράδυνσ­η παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης και σε Γερμανία και Ισπανία.

Στη Γαλλία, ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση ύστερα από τρεις μήνες επιβράδυνσ­ης. Η αβεβαιότητ­α έχει ενισχυθεί κυρίως λόγω των ανησυχιών για εμπορικούς πολέμους αλλά και το Brexit, παράγοντες που είναι πολύ πιθανόν να περιορίσου­ν τη ζήτηση τους επόμενους μήνες.

H Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισ­ε χθες ότι είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσε­ι η Ε.Ε. μία μακρά χρονικού ορίζοντα εξαίρεση από τους αμερικανικ­ούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει επιδείξει ενιαίο μέτωπο.

Ενότητα στην Ε.Ε. στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ ζήτησε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, αναφερόμεν­ος στις διαφορές με τη Γαλλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece