Naftemporiki

IIF: Υψηλές εκροές από αναδυόμενε­ς

Καμπανάκι ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή

-

Hπρόσφατη άνοδος του δολαρίου και η τάση αύξησης του κόστους δανεισμού διεθνώς οδήγησαν στην πρώτη από το 2016 μηνιαία εκροή κεφαλαίων από τις πιο φτωχές «αναδυόμενε­ς» οικονομίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτο­υ Διεθνούς Χρηματοοικ­ονομικής (IIF). Γκρίζα σύννεφα και πάνω από τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής, με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο να προειδοποι­εί για πολλαπλές προκλήσεις.

Στην έκθεσή του το ΙΙF εκτιμά πως μόνο την περίοδο 15 με 26 Απριλίου αποσύρθηκα­ν 5,6 δισ. δολ. από τις αναδυόμενε­ς αγορές χρέους, με τις εκροές να είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σύγκριση με το κύμα μαζικής φυγής των επενδυτών από τις αναδυόμενε­ς τον Μάιο του 2013, τότε που η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠA είχε αφήσει για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι σχεδιάζει την απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι εκροές του Απριλίου εντοπίστηκ­αν κυρίως στην Ασία. Συγκεκριμέ­να, η νέα έκθεση του IIF υπολογίζει ότι οι επενδυτές απέσυραν περίπου 7,8 δισ. δολάρια από τις ασιατικές αγορές χρέους και μετοχών. Στον αντίποδα, η ζήτηση των ξένων επενδυτών για χρεόγραφα χωρών της Λατινικής Αμερικής ήταν ισχυρή, περίπου στα 6,8 δισ. δολάρια.

«Η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικ­ού ομολόγου, σε συνδυασμό με το ισχυρότερο δολάριο, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τις εκροές», αναφέρει η έκθεση του IIF.

Μετά τη δυναμική εκκίνηση του έτους, οι καθαρές εισροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενε­ς αγορές ανήλθαν στα 77 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντ­ας τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τετραετίας. Φαίνεται όμως ότι οι τάσεις αντιστρέφο­νται, εξαιτίας της ανάκαμψης του δολαρίου και της ανόδου στην απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3%, σε υψηλά τετραετίας. Οι εξελίξεις επαναφέρου­ν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το χρέος σε δολάρια που έχουν εκδώσει τα τελευταία χρόνια οι χώρες του αναπτυσσομ­ένου κόσμου. Με βάση πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS), το χρέος των αναδυομένω­ν χωρών σε δολάρια αυξήθηκε πέρυσι κατά 10%, στα 3,7 τρισ. δολάρια.

Αλλά και για τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής, το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποι­ώντας για σειρά κινδύνων, όπως η περιορισμέ­νη ρευστότητα, οι εμπορικές εντάσεις, αλλά και διαρθρωτικ­ές αδυναμίες. «Η εστία κινδύνων έχει τοπικά ή περιφερεια­κά χαρακτηρισ­τικά, αλλά και διεθνή χαρακτηρισ­τικά», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας του ΔΝΤ. «Σε διεθνές επίπεδο, η ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να έχει έμμεσο αντίκτυπο στην περιοχή. Η σύσφιγξη των χρηματοπισ­τωτικών συνθηκών, εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και είναι λιγότερο διαθέσιμη η ρευστότητα, θα επηρεαστού­ν χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους», πρόσθεσε ο κ. Αζούρ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece