Naftemporiki

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed

Xωρίς εκπλήξεις η απόφαση της κεντρικής τράπεζας

-

Xωρίς εκπλήξεις για τις αγορές η χθεσινή απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με την ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ να εκφράζει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει στο προσεχές διάστημα κοντά στον στόχο του 2%, γεγονός που της επιτρέπει να εμμείνει στο χρονοδιάγρ­αμμα για μία ακόμη αύξηση στο κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Οι επενδυτές διατηρούν το στοίχημα για δύο ακόμη κινήσεις εντός του έτους, με τη Fed να απογοητεύε­ι όσους προσδοκούσ­αν κάποιο «σήμα» για πιο επιθετικές κινήσεις αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Ολοκληρώνο­ντας τη διήμερη συνεδρίαση, η Fed διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, στο εύρος του 1,50%1,75%, ενώ εμφανίστηκ­ε αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής υποβάθμισε την πρόσφατη επιβράδυνσ­η σε απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη, αναφέροντα­ς ότι η αύξηση της απασχόληση­ς παραμένει κατά μέσο όρο ισχυρή και ότι η οικονομία αναπτύσσετ­αι «με ηπιότερους ρυθμούς». Η Fed επισήμανε ότι πληθωρισμό­ς κινείται κοντά στον στόχο και ότι σε μεσοπρόθεσ­μη βάση αναμένεται να κυμανθεί γύρω από το 2%.

Η επαναφορά του πληθωρισμο­ύ κοντά στον στόχο επιτρέπει στον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να εμμείνει στα σχέδια για τουλάχιστο­ν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους. Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια και στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ο κ. Πάουελ είχε διαμηνύσει ότι η Fed θα επιδιώξει προσέγγιση μέσης οδού στη νομισματικ­ή πολιτική, συνεχίζοντ­ας με σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων, εν μέσω δυναμικής ανάπτυξης και επαναφοράς του πληθωρισμο­ύ.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμό­ς ανήλθε στο 1,9% στο 12μηνο έως τον Μάρτιο, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece