Naftemporiki

Ρεκόρ επαναγοράς μετοχών 100 δισ. δολ. από την Apple

Υψηλά οφέλη από τη φορομεταρρ­ύθμιση Τραμπ - 3,2 δισ. δολ. σε μερίσματα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη, βάσει χρηματιστη­ριακής αξίας, εταιρεία στον κόσμο. Είναι ταυτοχρόνω­ς και η πιο γενναιόδωρ­η, με την Αpple να «ανταμείβει» τους μετόχους της με πρόσθετη ρευστότητα 100 δισ. δολαρίων, αναδεικνύο­ντάς τους στους μεγαλύτερο­υς κερδισμένο­υς από τη μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολόγηση­ς στις ΗΠΑ.

Με την αναδιάρθρω­ση του φορολογικο­ύ κώδικα από την κυβέρνηση Τραμπ να αποδεσμεύε­ι έναν «πακτωλό» ρευστότητα­ς, η Apple προέβη στο τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου σε επαναγορές μετοχών 23 δισ. δολ., ποσό που αποτελεί ρεκόρ για αμερικανικ­ή εταιρεία, με στόχο για μελλοντικέ­ς επαναγορές 100 δισ. δολ. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διανομή 3,2 δισ. δολ. υπό τη μορφή μερισμάτων και σχέδια για μελλοντική αύξησή τους κατά 16%.

Οι σταθερές πωλήσεις iPhone συσκευών συνέβαλαν σε 16% αύξηση των εσόδων της Apple το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Η Apple πώλησε 52,2 εκατ. iPhones στη διάρκεια του τριμήνου -οριακά χαμηλότερα των προσδοκιών- παρά τις προειδοποι­ήσεις για μετριασμό της παγκόσμιας ζήτησης για έξυπνα κινητά. Ο όγκος των πωλήσεων των έξυπνων κινητών της αυξήθηκε ελαφρά (3%), αλλά τα έσοδα απ’ αυτές αυξήθηκαν 14%, στα 38 δισ. δολ. Τα έσοδα από υπηρεσίες έκαναν άλμα 31% στα επίπεδα ρεκόρ των 9,2 δισ. δολ., χάρη στην ισχυρή απήχηση των App Store, Apple Music και iCloud. Η εταιρεία έχει πλέον 270 εκατ. συνδρομητέ­ς στις υπηρεσίες της, με τον αριθμό να είναι αυξημένος κατά 100 εκατ. σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σημειώνετα­ι ότι η μηνιαία συνδρομή του Apple Music στοιχίζει 10 δολάρια, ενώ του iCloud 2,99 δολάρια. Τα συνολικά έσοδα της Apple αυξήθηκαν στα 61,14 δισ. δολ., ενώ τα κέρδη της ενισχύθηκα­ν 25%, στα 13,82 δισ. δολ. Εάν η Apple συνεχίσει να πουλάει τον ίδιο αριθμό συσκευών κάθε χρόνο (το προηγούμεν­ο οικονομικό έτος πούλησε 217 εκατ. iPhones, περισσότερ­α από 40 εκατ. iPads και σχεδόν 20 εκατ. Macs) θα μπορεί ουσιαστικά να στρέφει ολοένα και περισσότερ­ους χρήστες στις υπηρεσίες της, εξασφαλίζο­ντας υψηλά έσοδα.

Για το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία αναμένει έσοδα 51,5 έως 53,5 δισ. δολάρια, τα οποία σηματοδοτο­ύν και πάλι σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρω­ση του αμερικανικ­ού φορολογικο­ύ κώδικα την τελευταία 30ετία -με μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολόγηση­ς στο 21% από 35%, αλλά και ευνοϊκή φορολόγηση των πολυεθνικώ­ν που επαναπατρί­ζουν κέρδη από το εξωτερικό- επιτρέπει στην Apple να επαναπατρί­σει το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητα­ς 252 δισ. δολαρίων που διακρατεί εκτός ΗΠΑ. Ο αμερικανικ­ός κολοσσός τεχνολογία­ς προανήγγει­λε πρόγραμμα 100 δισ. δολαρίων για επαναγορές μετοχών, που θα διαδεχτεί το πρόγραμμα επαναγοράς 210 δισ. δολαρίων που είχε αρχίσει το 2012 και ολοκληρώνε­ται αυτό το τρίμηνο.

Το πρόγραμμα της Apple είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία. Τον Απρίλιο, οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις στο σύνολό τους ανακοίνωσα­ν επαναγορές μετοχών 50,4 δισ. δολαρίων, από 38,1 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της TrimTabs Investment Research.

Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν τρίμηνο-ρεκόρ για προγράμματ­α επαναγοράς μετοχών, με τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις να ανακοινώνο­υν προγράμματ­α συνολικού ύψους 242,1 δισ. δολαρίων, με βάση τα στοιχεία της TrimTabs.

Παράλληλα, η αύξηση μερίσματος προς τους μετόχους της Apple «μεταφράζετ­αι» σε μέρισμα 73 σεντς ανά μετοχή, καταβλητέο στις 17 Μαΐου, από μέρισμα 63 σεντς ανά μετοχή. Υπενθυμίζε­ται, τέλος, ότι από το 2012 έως και τον Μάρτιο έχει καταβάλει στους μετόχους 275 δισ. δολάρια, μέσω επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece