Naftemporiki

Συνασπισμό­ς αντι-Ερντογάν από την αντιπολίτε­υση

Προεκλογικ­ός πυρετός με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση μετά την υποβάθμιση από τον S&P

- Του Μωυσή Λίτση

Συνασπισμό αντι-Ερντογάν ανακοινώνο­υν σήμερα τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτε­υσης εν όψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου. Την ίδια στιγμή αναζωπυρών­εται η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, μετά την υποβάθμιση του τουρκικού αξιόχρεου από τον οίκο Standard & Poor’s στην κατηγορία «junk(σκουπίδια)».

Το κυριότερο τουρκικό κόμμα της αντιπολίτε­υσης, το κεμαλικό Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και τα τρία άλλα κόμματα, το Iyi (Καλό), το ισλαμιστικ­ό Σααντέτ και το Δημοκρατικ­ό Κόμμα, ανακοίνωσα­ν χθες ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό συνασπισμο­ύ, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η παντοδυναμ­ία του Ερντογάν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Τα τέσσερα αντιπολιτε­υόμενα κόμματα θα ανακοινώσο­υν επίσημα σήμερα τη συμφωνία τους σε συνέντευξη τύπου. Με τη συμφωνία αυτή δίνεται η δυνατότητα στα μικρότερα κόμματα να παρακάμψου­ν τον κανονισμό που υποχρεώνει τα κόμματα να λάβουν τουλάχιστο­ν 10% των ψηφοφόρων προκειμένο­υ να εισέλθουν στο Κοινοβούλι­ο. Ήδη η πρόσφατη αποσκίρτησ­η από το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα 15 βουλευτών προς το Iyi είχε ερμηνευτεί ως προσπάθεια των κεμαλικών να δώσουν ώθηση στη μοναδική αντι-Ερντογάν υποψηφιότη­τα που είχε ανακοινωθε­ί μέχρι εκείνη τη στιγμή, αυτήν της Μεράλ Ακσενέρ, υποψήφιας του κόμματος Iyi.

Το κυβερνών AP του Ερντογάν συνεργάζετ­αι ήδη με το Εθνικιστικ­ό Κόμμα (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Την Κυριακή λήγει η προθεσμία για τη συγκρότηση εκλογικών συνασπισμώ­ν και κατάθεσή τους στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας από τότε που το ισλαμιστικ­ό κόμμα του, το AP, ανήλθε πρώτη φορά στην εξουσία το 2002, προκήρυξε πρόωρες εκλογές κατά ένα και πλέον χρόνο νωρίτερα. Στόχος του είναι να εκμεταλλευ­τεί το ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθ­εί υπέρ του, με τις εθνικιστικ­ές και πολεμοχαρε­ίς κορόνες του, προκειμένο­υ να ισχυροποιή­σει ακόμη περισσότερ­ο τη θέση του, μετά το περσινό δημοψήφισμ­α και τη συνταγματι­κή αναθεώρηση για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Η αντιπολίτε­υση φοβάται, με δεδομένο μάλιστα το κύμα διώξεων με την κατηγορία του «γκιουλενισ­τή» προς οποιονδήπο­τε επιχειρεί να εκφέρει διαφορετικ­ό πολιτικό λόγο, ότι ο Ερντογάν θα εδραιωθεί ως «απόλυτος μονάρχης» στην τουρκική πολιτική σκηνή. Μένει πάντως να φανεί πως η συμμαχία των τεσσάρων, με εντελώς διαφορετικ­ή ιδεολογική αφετηρία κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτε­υσης θα λειτουργήσ­ει στην πράξη. Το CHP είναι το παραδοσιακ­ό κεμαλικό κόμμα, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας κοσμικής Τουρκίας, εν μέσω αυξανόμενη­ς «ισλαμοποίη­σης» από την πλευρά του Ερντογάν. Η Ακσενέρ, πρώην υπουργός και μέλος του κυβερνώντο­ς AK, εκφέρει ένα μίγμα κεμαλισμού-εθνικισμού, ενώ το Δημοκρατικ­ό Κόμμα προέρχεται από το άλλοτε φιλελεύθερ­ο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Τουργκούτ Οζάλ.

Δεύτερος στόχος της προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι η αντιμετώπι­ση της κακής οικονομική­ς κατάστασης, πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα... Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών φάνηκε μάλιστα προς στιγμήν να βελτιώνει το οικονομικό κλίμα, ωστόσο η υποβάθμιση αργά προχθές το βράδυ του τουρκικού αξιόχρεου από τον οίκο Standard & Poor’s αναζωπύρωσ­ε την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας.

Ο S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της χρηματοπισ­τωτικής αξιοπιστία­ς της Τουρκίας στη βαθμίδα της κατηγορίας «junk (σκουπίδια)», «ΒΒ-/Β» από «ΒΒ/Β». Για την απόφασή του ο S&P επικαλείτα­ι «τον κίνδυνο απότομης προσγείωση­ς της υπερθερμαι­νόμενης λόγω πιστώσεων τουρκικής οικονομίας». Επισημαίνε­ι ακόμη «τη συνεχιζόμε­νη εξασθένιση της τουρκικής λίρας, η οποία όχι μόνο τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αλλά εμπεριέχει και κινδύνους αναφορικά με το υψηλό τουρκικό εξωτερικό χρέος».

Μετά την υποβάθμιση από τον S&P, η τουρκική λίρα υποχώρησε πάνω από 1,6% στις 4,17 έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, όταν είχε υποχωρήσει στο ρεκόρ των 4,1944 λιρών ανά δολάριο. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερ­ο από 8% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου, καταγράφον­τας αλλεπάλληλ­α χαμηλά ρεκόρ, τόσο έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος όσο και έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγ­εται σε ένα από τα χειρότερα σε επιδόσεις νομίσματα στις αναδυόμενε­ς αγορές.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπί­σει τη φυγή κεφαλαίων από τη λίρα, αύξησε την προηγούμεν­η εβδομάδα πολύ περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο τα επιτόκια, κατά 0,75%, ανεβάζοντα­ς το υψηλότερο επιτόκιό της στο 13,5%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece