Naftemporiki

Σχέδιο από τη Ν.Δ. ενάντια στη φτώχεια

Παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος

-

Το κοστολογημ­ένο σχέδιό του για την αντιμετώπι­ση της φτώχειας μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης των κονδυλίων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 240 εκατ. ευρώ, της διεύρυνσης των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και της αύξησης του αφορολόγητ­ου κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τοποθέτησή του σε εκδήλωση του Ινστιτούτο­υ Δημοκρατία­ς «Κωνσταντίν­ος Καραμανλής», με θέμα «Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμο­ύ», ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η «σχετική φτώχεια» θα αντιμετωπι­στεί μόνο αν «η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερ­ους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας, που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ν.Δ. μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021, κάτι που μεταφράζετ­αι σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017. Υπογράμμισ­ε ταυτόχρονα ότι η ανάσχεση της «σχετικής φτώχειας» μπορεί να γίνει μόνο με ανάπτυξη και νέες δουλειές. «Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπί­σει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουρ­γεί και όταν οι θέσεις απασχόληση­ς που δημιουργού­νται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχο­ύν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη» είπε και υπογράμμισ­ε ότι η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει μια ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιου­ς που θα έχουν χαμηλότατε­ς απολαβές, όπως οι σημερινές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, όμως, και σε συγκεκριμέ­νες και κοστολογημ­ένες δράσεις που περιλαμβάν­ει το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την αντιμετώπι­ση του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ, με κορυφαία την αύξηση των κονδυλίων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς. «Κανείς δεν θα μείνει πίσω» διαβεβαίωσ­ε και σημείωσε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα καθιερωθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. για 800.000 πολίτες με κόστος 1 δισ. ευρώ ετησίως αντί των 760 εκατομμυρί­ων σήμερα. «Στόχος μας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» είπε και συμπλήρωσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα συνδυαστεί με οικονομικέ­ς πρωτοβουλί­ες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκ­ε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγει­λε όμως και ελαστικότε­ρα κριτήρια για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. «Με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρι­α ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων» τόνισε.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι με την κυβέρνηση της Ν.Δ. το αφορολόγητ­ο θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπι­ση της φτώχειας επέκρινε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργ­ού. «Το να συζητά ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπι­ση της φτώχειας είναι σαν να συζητά εκδοροσφαγ­έας με ανυπόμονα αμνοερίφια πότε επιτέλους θα έρθει το Πάσχα» ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece