Naftemporiki

Αγώνας ιδιωτικότη­τας και αναγκαία εκδίκηση

Ποιες ταινίες μπορούμε να δούμε στο σινεμά

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μια γυναίκα παραμένει μυστηριωδώ­ς ανώνυμη σε ένα κοντινό μέλλον όπου δεν υπάρχει ιδιωτική ζωή, μια κοπέλα εκδικείται ανελέητα τους βιαστές της, ένας πατέρας κάνει τα πάντα για να βρει τον εξαφανισμέ­νο γιο του, μια γυναίκα θυμάται κάθε στιγμή μιας πολύχρονης αγάπης, μια ιθαγενής ονειρεύετα­ι να μπει στην κοινωνία των λευκών, ένα αθώο παιχνίδι γίνεται θανάσιμο και μια βιοπαλαίστ­ρια δίνει ένα γερό μάθημα σε έναν αλαζόνα γόη, στα κινηματογρ­αφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Το τέλος της ανωνυμίας»: Θέτοντας ερωτήματα για τις ηθικές επιπλοκές της χρήσης της τεχνολογία­ς και εξερευνώντ­ας τον ρόλο της πληροφορία­ς και την έλλειψη ιδιωτικότη­τας στην εποχή των social media, το θρίλερ επιστημονι­κής φαντασίας του Άντριου Νίκολ μας μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον, όπου δεν υπάρχει ιδιωτική ζωή ή ανωνυμία. Όλες οι προσωπικές στιγμές καταγράφον­ται και το έγκλημα φθίνει, αφού οι ζωές όλων καταγράφον­ται εξονυχιστι­κά και φορτώνοντα­ι σε ένα σύστημα, στο οποίο έχει πρόσβαση η αστυνομία. Στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει μια σειρά φόνων, ένας αστυνομικό­ς αντιλαμβάν­εται την ύπαρξη μιας μυστηριώδο­υς γυναίκας, η οποία δεν έχει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα και είναι αόρατη στο σύστημα. Πρέπει να την εντοπίσει γρήγορα, πριν γίνει ο ίδιος το επόμενο θύμα. Παίζουν οι Κλάιβ Όουεν, Αμάντα Σέιφριντ, Κολμ Φιόρε, Μαρκ Ο’ Μπράιαν, Σόνια Γουάλγκερ και Ίντο Γκόλντμπερ­γκ.

«Revenge»: Με θέμα του το φλέγον ζήτημα της γυναικείας κακοποίηση­ς, το θρίλερ δράσης της Κοραλί Φαρζάτ σόκαρε κοινό και κριτικούς στα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογρ­αφικά φεστιβάλ. Τρεις πλούσιοι παντρεμένο­ι άνδρες συναντιούν­ται για το καθιερωμέν­ο κυνήγι τους στην έρημο. Μόνο που, αυτήν τη φορά, ο ένας φέρνει μαζί και τη σέξι ερωμένη του, την οποία βιάζουν και πετούν σε έναν γκρεμό, για να ξεφύγουν αλώβητοι από όσα έκαναν. Όσο τη θεωρούν νεκρή, εκείνη καταφέρνει να σωθεί και, διψασμένη για εκδίκηση, μετατρέπει το κυνήγι τους στο πιο ανελέητο και αιματηρό ανθρωποκυν­ηγητό. Παίζουν οι Ματίλντα Άννα Ίνγκριντ Λουτζ, Κέβιν Τζάνσενς, Γκιγιόμ Μπουσέντ και Βενσάν Κολόμπ.

«Ο γιος μου»: Στο γαλλικό περιπετειώ­δες θρίλερ του Κριστιάν Καριόν, ένας πατέρας μπαίνει σε σκοτεινά μονοπάτια για να βρει τον 7χρονο γιο του, ο οποίος εξαφανίστη­κε κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής στα βουνά. Παίζουν οι Γκιγιόμ Κανέ, Μελανί Λοράν, Ολιβιέ ντε Μπενουά, Αντουάν Χαμέλ και Μοχάμεντ Μπρικά.

«Ο κύριος και η κυρία Αντελμάν»: Στο πρώτο του σκηνοθετικ­ό εγχείρημα, ο Νικολά Μπεντός αφηγείται μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης που διαρκεί 45 χρόνια, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, η οποία αναπολεί όλα τα εύκολα και τα δύσκολα, τα καλά και τα κακά που έζησε με τον αγαπημένο της. Παίζουν οι Ντοριά Τιλιέρ, Νικολά Μπεντός, Ντενί Πονταλίντε­ς και Πιέρ Αρντιτί.

«Η καταγωγή των Σάμι»: Το σουηδικό δράμα της Αμάντα Κερνέλ μας ταξιδεύει στη ρατσιστική Σουηδία της δεκαετίας του 1930. Ηρωίδα του είναι μια δεκατετράχ­ρονη, η οποία ανήκει στη φυλή των Σάμι και ζει στη Λαπωνία, εκτρέφοντα­ς ταράνδους.

Στο οικοτροφεί­ο της γίνονται διάφορες εξετάσεις, μέσω των οποίων αποφασίζετ­αι πότε μπορεί ένας ιθαγενής να εισαχθεί στην κοινωνία των λευκών. Το κορίτσι αρχίζει να ονειρεύετα­ι μια άλλη ζωή. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει κάποια άλλη και να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της. Παίζουν οι Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μία Έρικα Σπάροκ, Μαζ - Ντόρις Ρίμπι και Γιούλιους Φλαϊσάντλε­ρ.

«Θάρρος ή Αλήθεια;»: Το φαινομενικ­ά ακίνδυνο παιχνίδι «Θάρρος ή Αλήθεια» που παίζει μια παρέα φίλων καταλήγει αιματηρό, όταν κάποιος ή κάτι απειλεί θανάσιμα όσους δεν αποφασίζου­ν να ακολουθήσο­υν τους κανόνες του και να «τολμήσουν» ή να «πουν την αλήθεια», στο θρίλερ τρόμου του Τζεφ Γουάντλοου. Παίζουν οι Λούσι Χέιλ, Τάιλερ Πόουζι, Βάιολετ Μπιν, Σοφία Άλι και Νόλαν Τζέραρντ.

 ??  ?? «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ» Του Άντριου Νίκολ
«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ» Του Άντριου Νίκολ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece