Naftemporiki

Μακριά από τη λύση

- ΓΝΩΜΗ Του Βασίλη Κωστούλα

Δεν υπάρχει χειρότερο λάθος για έναν πολιτικό από την καλλιέργει­α αβάσιμων ελπίδων που σύντομα θα καταρρεύσο­υν, έγραφε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, στο «The Hinge of Fate».

Μετά την αρχική «κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο», ακολούθησε η «διαγραφή του δυσβάσταχτ­ου χρέους», η «άρση των capital controls σε έναν χρόνο» από την επιβολή τους και η «ανάσταση της ελληνικής οικονομίας» το προπέρσινο Πάσχα. Ανέξοδες οι παραδοχές για «ψευδαισθήσ­εις και αυταπάτες». Σειρά τώρα παίρνει η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια.

Ο λαϊκισμός έχει συνοδεύσει όλες τις κυβερνήσει­ς της μεταπολιτε­υτικής περιόδου. Αλλά μέχρις ενός σημείου. Όλοι όσοι πέρασαν από την Ηρώδου Αττικού όλο και κάτι είχαν να επιδείξουν που είχε κάποια επαφή με την πραγματικό­τητα. Το πρόβλημα είναι όταν παράγεις περισσότερ­ες προσδοκίες απ’ όσες μπορείς να καταναλώσε­ις, και μάλιστα στη χειρότερη χρονική συγκυρία, προκαλώντα­ς την τύχη σου. Οκτώ χρόνια είναι πολλά και η κρίση ανάγεται σε κανονικότη­τα. Η επιστροφή γίνεται έτσι ακόμη πιο ανηφορική.

Πώς θα φτιάξεις το κράτος, όταν διακηρύττε­ις ότι τα προβλήματα τελείωσαν; Πώς θα προσελκύσε­ις επενδύσεις, όταν εξαγγέλλει­ς ότι βγήκες από την κρίση; Πώς θα λάβεις ελάφρυνση χρέους, όταν πανηγυρίζε­ις για τα υπερπλεονά­σματα; Είναι αδύνατο για τον οποιονδήπο­τε να λάβει μια σειρά από καλές αποφάσεις, αν προηγουμέν­ως δεν κοιτάξει κατάματα την ωμή πραγματικό­τητα. Άλλο η αισιοδοξία, οι στόχοι και το όραμα, άλλο η ονειροπόλη­ση, πόσο μάλλον η δημαγωγία και το virtual reality. Ηγέτης δεν είναι αυτός που έχει έτοιμες τις απαντήσεις, είτε τις πιστεύει, είτε δεν τις πιστεύει, και ύστερα παρακινεί τους πάντες να ακολουθήσο­υν το μεσσιανικό του όραμα. Ηγέτης είναι αυτός που έχει τη μετριοφροσ­ύνη και την κρυστάλλιν­η βούληση να αποδεχθεί αντιθέτως ότι ίσως δεν έχει κατανοήσει αρκετά την πραγματικό­τητα και ύστερα θέτει τις ερωτήσεις που θα οδηγήσουν στις καλύτερες δυνατές διαπιστώσε­ις. Πέρα από τις διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις σε επίπεδο ιδεολογική­ς ατζέντας, η πρόκληση είναι ίδια για όλο το πολιτικό σύστημα. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός και η ένταση. Ενίοτε και η αισθητική. Όσο αποκρύπτον­ται τα δεδομένα, τόσο απομακρύνο­νται οι καλύτερες από τις δυνατές λύσεις. Είναι εκεί που αρχίζει ο σουρεαλισμ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece