Naftemporiki

Σπαρτιάτικ­η ζωή: H επιλογή

-

Ανακάλυψαν τον μινιμαλισμ­ό μέσα στης κρίσης τον χαμό. Επικεντρώθ­ηκαν στην αφαίρεση και τη στέρηση, έγιναν η νέα «αθώα» αίρεση. Γνωρίστε το κίνημα των λιτοδίαιτω­ν (frugalista­s), προτρέπει η «Deutsche Welle», που επικαλείτα­ι το παράδειγμα του 47χρονου Βερολινέζο­υ Λαρς Χάτβιχ, ο οποίος δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψ­ει. Πώς έτσι; Για χρόνια απέφευγε τα περιττά και επένδυε σωστά. Ο μετεωρολόγ­ος έκοψε το κάπνισμα, τα ταξίδια και τις εξόδους. Άναβε μόλις μία λάμπα στο διαμέρισμά του και «κόκκινο» στο καζανάκι. Εξοικονόμη­ση και στο νεράκι, για να βάζει στην άκρη έως και 70% του εισοδήματό­ς του.

Προ τριετίας παραιτήθηκ­ε από τη μόνιμη δουλειά του. Ας είν’ καλά των επενδύσεων οι αποδόσεις. Ο λιτός βίος του πάει, αν και χαλάρωσε λίγο το ζωνάρι. Πλέον πάει διακοπές και για φαγητό σε εστιατόρια. Μάλιστα, απασχολείτ­αι και ως ανεξάρτητο­ς οικονομικό­ς σύμβουλος. Μόνο όσο και όταν θέλει.

Εντάξει, το καταλάβαμε. Πνεύμα ασκητικό για ιδιωτικό και γενικό καλό. Οι ολιγαρκείς είναι οι μοντέρνοι της εποχής; Ακόμη και η λέξη «frugalista­s» με τη μόδα έχει μπλέξει και όπως κάθε μόδα οφείλει να επιδεικνύε­ται. Αν δεν φαίνεται, δεν είναι.

Ρωτήστε μεγιστάνες, που ομνύουν στην απλότητα και τη σπαρτιάτικ­η ποιότητα, αλλά μη ρωτήσετε κάποιον που έχασε τη δουλειά του ή που τα βγάζει πέρα μέρα τη μέρα. Γι’ αυτόν η ελάφρυνση είναι βίαιη και η αποταμίευσ­η φαντασίωση. Όταν ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ, από πού να κόψεις και πώς, για να αποθηκεύσε­ις τον μισό; Όταν κάτω από 800 ευρώ καθαρά λαμβάνει ένας στους δύο εργαζομένο­υς (50,2%) στον ιδιωτικό τομέα, η μέθοδος του Λαρς δεν είναι ωραία. Το παραδέχετα­ι και ο ίδιος τελικά.

Σπαρτιάτης μπορεί να επιλέξεις να γίνεις, όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Στην καλοκαιρία, όταν εκτινάσσετ­αι το ελατήριο της οικονομίας. Στην κακοκαιρία, δεν είναι εμπειρία των αρχαίων τα μαγειρεία. Άλλωστε, υπάρχει και άλλη αξία. Το «αττικηρώς ζην» είναι μια συνετή ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece