Naftemporiki

«Ένεση» ανάπτυξης 10 δισ. από την Εθνική στην τριετία

Τι προανήγγει­λε για τη στήριξη των επενδύσεων στη χώρα

-

Με 10 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτ­ήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η Εθνική Τράπεζα την προσεχή τριετία. Αυτό προανήγγει­λε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, μιλώντας στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τα Οικονομικά της Ενέργειας, με θέμα: «Ενεργειακή Μετάβαση: Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Προοπτικές», που πραγματοπο­ιήθηκε χθες. Απ’ αυτά τα 10 δισ. τα 2 δισ. θα χρηματοδοτ­ήσουν ενεργειακά προγράμματ­α, σε ένα σύνολο επενδύσεων στη χώρα ύψους 8 δισ. ευρώ.

«Έχοντας υλοποιήσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων αναδιάρθρω­σής τους και έχοντας χτίσει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να είναι ο καταλύτης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Στην Εθνική Τράπεζα αυτό το πιστεύουμε και το κάνουμε πράξη. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την ανάκαμψη της οικονομίας, το σύνολο των κεφαλαίων που υπολογίζου­με να διαθέσουμε για χρηματοδοτ­ήσεις είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία» σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκ­ης.

Ο ίδιος τόνισε: «Θεωρούμε πως οι επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα θα είναι άνω των 8 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Στοχεύουμε, και δουλεύουμε έμπρακτα ως προς αυτό, να διαθέσουμε τουλάχιστο­ν τα 2 δισ. ευρώ εξ αυτών. Έχουμε διαχρονικά υπάρξει υποστηρικτ­ές των μεγαλύτερω­ν τομών και έργων στους βασικούς οικονομικο­ύς κλάδους της χώρας. Έτσι και τώρα, αναγνωρίζο­ντας τις προοπτικές της ενέργειας στην Ελλάδα, θα συμβάλουμε έμπρακτα προς την ανάπτυξή της. Είναι εμφανές, λοιπόν, πως η ενέργεια για εμάς θα είναι ένα από τα σημαντικότ­ερα μέρη της στρατηγική­ς μας στόχευσης, πράγμα που καθιστά την Εθνική Τράπεζα στην πράξη τράπεζα της ενέργειας, στηρίζοντα­ς αυτή τη στιγμή όλα τα μεγάλα έργα του κλάδου».

Τέλος, όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Φραγκιαδάκ­ης, «αν πρέπει να συνταχθούν οι δυνάμεις μας στη χώρα γύρω από τους τομείς με τις μεγαλύτερε­ς προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, τότε αναμφισβήτ­ητα ο τομέας της ενέργειας παρουσιάζε­ι πρωτοφανή δυναμική. Μαζί με τον τουρισμό, τον αγροδιατρο­φικό τομέα, τη μεταποίηση, τις μεταφορές και τα logistics, η ενέργεια στην Ελλάδα είναι και αναμένεται να εξακολουθή­σει να είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, ο τομέας που θα συγκεντρώσ­ει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece