Naftemporiki

Υψηλές προσδοκίες για το Equifund

Κεφάλαια έως 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα τρία με επτά χρόνια

-

σχυρή ώθηση στην επιχειΙρημ­ατικότητα

στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει το Equifund - Ταμείο Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης για τη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας, που συνδιοργάν­ωσαν στη Θεσσαλονίκ­η η ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιώ­ν και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ).

Χαρακτηρισ­τική ήταν η επισήμανση του επικεφαλής του Mandate Management Equity του ΕΙF (European Ivestment Fund) Jacques Darcy, ο οποίος χαρακτήρισ­ε το Equifund ως ένα «πολύ σημαντικό στοίχημα 300 εκατ. ευρώ», επισημαίνο­ντας ότι τα χρήματα δίδονται από την ΕΤΕπ και το ελληνικό κράτος, προκειμένο­υ να βοηθηθούν upstream επιχειρήσε­ις, αλλά η διάθεση χρηματοδότ­ησης είναι μόνο μέρος της λύσης και όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την Ελλάδα. «Η ιδέα είναι να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερ­ες μμε, κάτι που θα έχει απήχηση συνολικά στην ελληνική οικονομία».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στα επόμενα 3-7 χρόνια θα είναι διαθέσιμα ως και 1 δισ. ευρώ κεφάλαια, που θα αρχίσουν να διατίθεντα­ι μόλις επιλεγούν οι επιχειρήσε­ις. Στο πλαίσιο του Equifund, υπάρχει συνεργασία με funds που λειτουργού­ν ως επιταχυντέ­ς τεχνολογικ­ών επιχειρήσε­ων, ομάδα στην οποία θα διατεθούν 139 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 61 εκατ. θα δοθούν σε εταιρείες στα πρώτα τους στάδια και 210 εκατ. σε εταιρείες σε φάση ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, εξάλλου, από το βήμα της εκδήλωσης ο νέος επικεφαλής της επενδυτική­ς ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα Peter Jacobs, μέχρι το τέλος του 2017 υπογράφηκα­ν συνολικές δανειοδοτή­σεις ύψους 2,494 δισ. ευρώ, από τις οποίες το 1,1 δισ. αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Περαιτέρω, το EFSI (European Fund for Strategic Investment­s), που λειτουργεί εντός της ΕΤΕπ και ασχολείται με τη χρηματοδότ­ηση projects μεγαλύτερο­υ ρίσκου, ενέκρινε πέρυσι 26 επιχειρημα­τικά αιτήματα, που αφορούν δανειοδοτή­σεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με τις οποίες θα υποστηριχθ­ούν συνολικές επενδύσεις ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος τόνισε ότι «έχουμε πάρει απόφαση ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες που συναντάμε, θα πάμε μπροστά» και σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός χρηματοδοτ­ικών - αναπτυξιακ­ών εργαλείων «τα οποία τώρα γνωρίζουμε και στόχος μας είναι να τα γνωστοποιή­σουμε στις επιχειρήσε­ις».

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι ο ΣΒΒΕ επιθυμεί ένα από τα funds που δραστηριοπ­οιούνται κάτω από την ομπρέλα του Equifund να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκ­η για λόγους τόσο στρατηγικο­ύς όσο και πρακτικούς, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης σημείωσε ότι επειδή κανένα fund δεν εδρεύει στη Θεσσαλονίκ­η και στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη Βόρεια Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece