Naftemporiki

Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσ­μα του Δημοσίου

Ανοδικά οι οφειλές προς τους ιδιώτες προμηθευτέ­ς για δεύτερο διαδοχικό μήνα - Μειώθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

-

Στα στοιχεία του Απριλίου εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον, καθώς το ζητούμενο είναι να καταγραφεί μεγάλη μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, να εκπληρωθεί το «προαπαιτού­μενο» που έχει θέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και να προχωρήσει μέσα στον μήνα η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Τα στοιχεία του Μαρτίου, που ανακοινώθη­καν χθες από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, έδειξαν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν κατά τον μήνα Μάρτιο. Η αύξηση έφτασε στα 114 εκατ. ευρώ και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η προηγούμεν­η υποδόση από τον ESM έφτασε στον λογαριασμό του Δημοσίου μόλις τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον ο χρόνος να διοχετευτε­ί η επιπρόσθετ­η ρευστότητα στην αγορά.

Ο Μάρτιος είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο το υπουργείο Οικονομικώ­ν καταγράφει αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν. Από τα 2,461 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, τα χρέη αυξήθηκαν στα 2,62 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ τον Μάρτιο παρατηρήθη­κε και νέα αύξηση, στα 2,734 δισ. ευρώ.

Από τα 2,734 δισ. ευρώ, το 1,308 δισ. ευρώ αφορά τους Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τα χρέη των Ταμείων και ειδικά του ΕΟΠΥΥ- παρουσίασα­ν σημαντική μείωση τον Μάρτιο, παρά τη γενικότερη τάση. Έτσι, η συνολική οφειλή των ασφαλιστικ­ών ταμείων περιορίστη­κε σε 1,308 δισ. ευρώ από 1,452 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ να περιορίζον­ται στα 485 εκατ. ευρώ από 585 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Στα νοσοκομεία οι οφειλές εμφανίζοντ­αι αισθητά αυξημένες, στα 529 εκατ. ευρώ (από 439 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο), ενώ αυξημένα είναι και τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης (από τα 273 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, στα 326 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο).

Σημαντική αύξηση παρατηρείτ­αι και στα χρέη των υπουργείων, καθώς από τα 59 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν στα 137 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη μεταβολή οφείλεται

(ποσά σε εκατ. ευρώ) στην ανάληψη ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Οι φόροι που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α μειώθηκαν κατά 101 εκατ. ευρώ, στα 675 εκατ. ευρώ από 776 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Από το ποσό αυτό, τα 397 εκατ. ευρώ αφορούν τους άμεσους φόρους και τα 168 εκατ. ευρώ τα μη φορολογικά έσοδα.

Αυξημένο το α’ τρίμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης παρουσιάζε­ι περαιτέρω αύξηση στο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζετ­αι με διαφορετικ­ή μεθοδολογί­α από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε σχέση με αυτή που ακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο δεν παύει η επίδοση να είναι ενδεικτική της πορείας). Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθη­κε στα 2,581 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου Μαρτίου 2018 έναντι 2,062 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι «πηγές» παραγωγής του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Έτσι, φέτος η απόδοση οφείλεται στα οικονομικά μεγέθη της κεντρικής διοίκησης, καθώς σε όλους τους υπόλοιπους τομείς παρατηρείτ­αι μείωση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος (Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και κεντρική κυβέρνηση εκτός του κρατικού προϋπολογι­σμού). Ειδικότερα:

Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει εκτοξευτεί σε 1,619 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι μόλις 317 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης εκτός κρατικού προϋπολογι­σμού, το πλεόνασμα ανήλθε στα 390 εκατ. ευρώ έναντι 732 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης υπήρξε μικρή μείωση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος, στα 176 εκατ. ευρώ από 202 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στους Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στα 717 εκατ. ευρώ από 1,006 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece