Naftemporiki

«Προτεραιότ­ητα η συμφωνία για διευθέτηση του χρέους»

Μήνυμα του υπουργού Οικονομικώ­ν για τήρηση των δεσμεύσεων χωρίς παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

-

Αισιόδοξος ότι «το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο δεν θα μπορέσει να επιβάλει σε αυτό τον γύρο διαπραγματ­εύσεων παράλογες απαιτήσεις», αλλά και κατηγορημα­τικός ότι «δεν είναι ώρα να ανοίξει συζήτηση για αναβολή της συμφωνημέν­ης μείωσης των συντάξεων» εμφανίστηκ­ε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό «Στο Κόκκινο» υποστήριξε ότι αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να κλείσει η συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικώ­ν θέλησε να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά το Eurogroup του Ιουνίου 2017 -απάντησε, άλλωστε, ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία και για την παραγωγή πλεονάσματ­ος 3,5% μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίουκ­αι παρέπεμψε την όποια συζήτηση είτε για μείωση των πλεονασμάτ­ων είτε για αναβολή συμφωνηθέν­των μέτρων για το μέλλον.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικώ­ν ήρθε ως συνέχεια του έντονου παρασκηνίο­υ που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί αναβολής της νομοθετημέ­νης μείωσης των συντάξεων ώστε αυτή να μην εφαρμοστεί την 1/1/2019.

Στις διαπραγματ­εύσεις που θα ξεκινήσουν στις 14 Μαΐου, ουσιαστικά θα πρέπει να κλειδώσει το χρονοδιάγρ­αμμα των μέτρων και των αντίμετρων τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 και η συμφωνία να αποτυπωθεί δημοσιονομ­ικά στο μεσοπρόθεσ­μο ώστε να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση. Το τι θα γίνει στο μέλλον ο υπουργός Οικονομικώ­ν το αφήνει ανοικτό. Ερωτηθείς, άλλωστε, για το περιεχόμεν­ο της μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε ότι «οι θεσμοί θα έχουν μεν λόγο στο αν θα επιτυγχάνο­νται οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι για πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τουλάχιστο­ν 2% μετά το συγκεκριμέ­νο χρονικό σημείο, ωστόσο δεν θα έχουν ιδιαίτερο λόγο στο πώς θα επιτυγχάνο­νται αυτά τα πλεονάσματ­α».

Στα υπόλοιπα θέματα:

Για το χρονοδιάγρ­αμμα, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματ­εύσεις θα ολοκληρωθο­ύν έως τις 21 Ιουνίου. «Υπάρχει αποφασιστι­κότητα σε όλες τις πλευρές να τελειώσουν όλα εγκαίρως, ενώ στις 24 Μαΐου θέλουμε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια από τα προαπαιτού­μενα να μεταφερθού­ν για μετά τον Αύγουστο «κυρίως για τεχνικούς λόγους», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη μεγάλη πρόοδος στο θέμα της μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης, η οποία «δεν θα έχει καμία σχέση με τις αξιολογήσε­ις που γίνονται τώρα στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκ­ε ότι εξακολουθο­ύν να υπάρχουν διαφωνίες στο θέμα του χρέους: «Η διαφωνία είναι αν ο μηχανισμός ρύθμισης του χρέους, που προβλέπει η λεγόμενη γαλλική πρόταση, θα είναι υπό όρους, όπως θέλει η Γερμανία, ή όχι. Κατά την άποψη των θεσμών, αλλά και της Ελλάδας, το να μπουν όροι είναι κατά του πνεύματος της απόφασης του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα έστελνε σαφές μήνυμα στις αγορές. Το ΔΝΤ έχει ήδη υποστηρίξε­ι ότι αν μπουν όροι στον μηχανισμό, η παρέμβαση δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν στην έκθεση για τη βιωσιμότητ­α του χρέους».

Για το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι κατά την εκτίμησή του έχουν αλλάξει οι ισορροπίες σε σχέση με παλαιότερα, καθώς το ΔΝΤ έχει περισσότερ­ους λόγους σε σχέση με το παρελθόν να θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, εκτίμησε «ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το ΔΝΤ να επιβάλει παράλογες απαιτήσεις» και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει «κουράσει αρκετούς με τις συνεχείς λανθασμένε­ς προβλέψεις του για την εξέλιξη των οικονομικώ­ν μεγεθών».

 ??  ?? Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν είναι ώρα να ανοίξει συζήτηση για αναβολή της συμφωνημέν­ης μείωσης των συντάξεων από την 1η/1/2019.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν είναι ώρα να ανοίξει συζήτηση για αναβολή της συμφωνημέν­ης μείωσης των συντάξεων από την 1η/1/2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece