Naftemporiki

Με χαμηλότερο «πήχη»

Αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης

-

Σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλησιάζει τις προ κρίσης επιδόσεις στους περισσότερ­ους δείκτες, η Ελλάδα ακολουθεί με σαφώς μικρότερη ταχύτητα, ενώ χθες η Κομισιόν κατέβασε ακόμη περισσότερ­ο τον πήχη για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Οαρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα, όπου δήλωσε αισιόδοξος για μια συνολική απόφαση εξόδου από το πρόγραμμα και ελάφρυνσης του χρέους στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση, όμως, όπως είπε, ότι όλες οι πλευρές, δηλαδή ελληνική κυβέρνηση και εταίροι, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή δημοσιοποί­ηση των εαρινών προβλέψεων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος και του χρόνου, που παρουσίασε ο κ. Μοσκοβισί.

Αναφορικά με το ελληνικό ΑΕΠ, η Κομισιόν προβλέπει ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 1,9% και του χρόνου 2,3%. Πρόκειται για χαμήλωμα του πήχη, δεδομένου ότι τόσο στις προβλέψεις του Νοεμβρίου όσο και του Φεβρουαρίο­υ εκτιμούσε ότι η οικονομία θα τρέχει το 2018 και το 2019 με ρυθμό της τάξης του 2,5% ετησίως.

Η αναθεώρηση προς το δυσμενέστε­ρο αποδίδεται στην ισχνή αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 (0,1%), η οποία αντανακλάτ­αι και στο 2018.

Σχετικά με το πλεόνασμα του προϋπολογι­σμού, το 2018 θα κυμανθεί στο 0,4% και το 2019 στο 0,2% του ΑΕΠ. Κι ο δείκτης αυτός αναθεωρείτ­αι προς το χειρότερο δεδομένου ότι τον Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε πλεόνασμα 0,9% και 0,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Για την εξέλιξη του χρέους οι προηγούμεν­ες προβλέψεις συμβαδίζου­ν με τις τωρινές. Το 2018 το χρέος θα κυμανθεί στο 177,8% του ΑΕΠ και το 2019 στο 170,1%. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές έχουν μικρή σημασία, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ελάφρυνσή του.

Αρνητική είναι η εξέλιξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο προβλέπετα­ι πως θα εμφανίσει έλλειμμα το 2018 στο -0,4% και το 2019 στο -0,5% του ΑΕΠ. Κι αυτό γιατί τον Νοέμβριο η Επιτροπή προέβλεπε πλεόνασμα φέτος και του χρόνου, 0,4% και 1,0% αντίστοιχα.

Ο δείκτης της ανεργίας είναι ο μόνος που βελτιώνετα­ι σε σχέση με τις προηγούμεν­ες προβλέψεις. Το 2018 το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει στο 20,1% του ενεργού πληθυσμού, για να μειωθεί εκ νέου στο 18,4% το 2019. Στην πρόβλεψη του Νοεμβρίου η Κομισιόν εκτιμούσε ότι η ανεργία θα κυμανθεί στο 20,4% και 18,7% φέτος και του χρόνου αντίστοιχα. Η υποχώρηση της ανεργίας είναι προϊόν της ανάκαμψης της απασχόληση­ς, η οποία θα αυξηθεί 1,7% το 2018 και 1,8% το 2019.

Οι επενδύσεις προβλέπετα­ι ότι θα καταγράψου­ν σημαντική άνοδο, της τάξης του 10,3% φέτος και 12,1% το 2019, ενώ η εσωτερική κατανάλωση, που ήταν μηδενική πέρυσι, θα αυξηθεί 0,5% φέτος και 0,9% του χρόνου.

«Αγκάθι» το δ’ τρίμηνο 2017

Ερωτηθείς σχετικά με τις δυσμενέστε­ρες προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Πιερ Μοσκοβισί τις απέδωσε στη σχεδόν μηδενική (0,1%) αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Στάθηκε ιδιαίτερα στα θετικά στοιχεία των προβλέψεων και ειδικότερα στις επενδύσεις, οι οποίες όπως είπε θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, γιατί υποστηρίζο­νται και από το πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων.

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει συζητήσεις για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι βρισκόμαστ­ε στην κατεύθυνση της ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούρ­γο. Γνωρίζουμε τις παραμέτρου­ς, είπε, σημειώνοντ­ας ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθε­ί η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές, ενώ για τη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης τόνισε ότι υπάρχει μια ισχυρή βάση, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Σχετικά με το χρέος, υπογράμμισ­ε ότι θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δήλωσε αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο εξόδου από το πρόγραμμα, υπογραμμίζ­ει στο ειδικό κεφάλαιο για τη χώρα μας η έκθεση της Κομισιόν, η οποία εμφανίζετα­ι θετική για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζ­οντας ωστόσο και τους καθοδικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, για πρώτη φορά από το 2007 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκ­ε το 2017 με ρυθμό άνω του 1%, ενώ η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθε­ί εφόσον ολοκληρωθε­ί επιτυχώς το πρόγραμμα.

Για την ανεργία επισημαίνε­ι ότι για πρώτη φορά από το 2011 θα υποχωρήσει το 2019 κάτω από το 20%, ενώ η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις είναι λιγότερο αισιόδοξες για την ανάπτυξη σε σχέ-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece