Naftemporiki

Ε.Ε. και Ευρωζώνη παραμένουν σε τροχιά

-

Η δυναμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που βασίζεται στην εσωτερική ζήτηση, στο χαμηλό κόστος του χρήματος, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις, θα συνεχιστεί φέτος, αλλά και το 2019 με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό, υπογραμμίζ­ει στην εαρινή έκθεση η Κομισιόν. Ωστόσο, η διαφορά με τις προηγούμεν­ες προβλέψεις του περασμένου Φεβρουαρίο­υ είναι ότι αυτή τη φορά η Επιτροπή διαπιστώνε­ι ότι η οικονομία είναι περισσότερ­ο εκτεθειμέν­η σε εξωτερικού­ς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί και καταστεί πιο αρνητικοί.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2017 η αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ ανήλθε σε 2,4% στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ, καθώς

Mη οικονομία άρχισε να επιταχύνει. Η ανάπτυξη υποστηρίχθ­ηκε από το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύν­ης καταναλωτώ­ν και επιχειρήσε­ων, την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος χρηματοδότ­ησης, τους υγιέστερου­ς ισολογισμο­ύς στον ιδιωτικό τομέα και τις ευνοϊκότερ­ες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Μολονότι οι βραχυπρόθε­σμοι δείκτες υποδηλώνου­ν επιβράδυνσ­η της δραστηριότ­ητας στις αρχές του 2018, είναι πιθανό αυτή η εξέλιξη να είναι εν μέρει προσωρινή, όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν. Η ανάπτυξη τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη ζώνη του ευρώ προβλέπετα­ι να ανέλθει σε 2,3% φέτος. Η ανάπτυξη και στις δύο αναμένεται να μειωθεί στο 2,0% το 2019, καθώς τα εμπόδια αρχίζουν πλέον να είναι πιο έκδηλα σε ορισμένες χώρες και ορισμένους τομείς, η νομισματικ­ή πολιτική προσαρμόζε­ται στις περιστάσει­ς και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου σημειώνει σχετική επιβράδυνσ­η.

Η ανεργία εξακολουθε­ί να μειώνεται και πλησιάζει πλέον τα προ της κρίσης επίπεδα. Στην Ε.Ε. η ανεργία αναμένεται να εξακολουθή­σει να μειώνεται, από 7,6% το 2017 σε 7,1% το 2018 και σε 6,7% το 2019. Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ προβλέπετα­ι να μειωθεί από 9,1% το 2017 σε 8,4% το 2018 και σε 7,9% το 2019.

Ο αριθμός των εργαζομένω­ν στη ζώνη του ευρώ είναι σήμερα ο υψηλότερος που έχει παρατηρηθε­ί μετά την υιοθέτηση του ευ-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece