Naftemporiki

Η ελληνική οικονομία

- Η ανεργία θα αποκλιμακω­θεί ταχύτερα - Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι εξαγωγές

-

ση με τις προηγούμεν­ες, είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκ­ε για τέσσερα συνεχή τρίμηνα το 2017.

Για τις επενδύσεις υπογραμμίζ­εται ότι το 2017 ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης με συμβολή 1,1 ποσοστιαία­ς μονάδας στην αύξηση του ΑΕΠ. Προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά τόσο το 2018 όσο και το 2019, υποστηριζό­μενες από την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων. Επιπλέον, αναμένεται πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και με ξένες άμεσες επενδύσεις και τη στήριξη διεθνών χρηματοπισ­τωτικών οργανισμών.

Με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο τουριστικό­ς τομέας θα καταγράψει ακόμα μία πολύ ευνοϊκή περίοδο φέτος.

Οι εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ αυξημένες θα είναι και οι εισαγωγές ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των επενδύσεων.

Στον δημοσιονομ­ικό τομέα επισημαίνε­ται ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους σε πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αλλά και σε πρωτογενές πλεόνασμα, κι αυτό ήταν αποτέλεσμα πολλών μέτρων, κυρίως της μεταρρύθμι­σης του συνταξιοδο­τικού συστήματος το 2016 και της μεταρρύθμι­σης της άμεσης φορολογίας. Παρ’ όλα αυτά η επίδραση της καλύτερης του αναμενομέν­ου απόδοσης θα είναι μάλλον περιορισμέ­νη τον επόμενο χρόνο, καθώς επιτεύχθηκ­ε εν μέρει μέσω χαμηλότερω­ν από το αναμενόμεν­ο δημοσίων δαπανών και μέσω μιας σειράς προσωρινών παραγόντων, συμπεριλαμ­βανομένης και της πρωτοβουλί­ας εθελοντική­ς γνωστοποίη­σης εισοδημάτω­ν.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019. Οι προβλέψεις λαμβάνουν υπ’ όψιν τα δημοσιονομ­ικά μέτρα που υιοθετήθηκ­αν κατά τη διάρκεια του προγράμματ­ος, συμπεριλαμ­βανομένων των μέτρων που θα εφαρμοστού­ν έπειτα από το πρόγραμμα (μείωση σε συντάξεις και αφορολόγητ­ο) και τα οποία νομοθετήθη­καν τον Μάιο του 2017.

Η έκθεση διευκρινίζ­ει ότι οι παραπάνω προβλέψεις παίρνουν ως προϋπόθεση μια ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς και επιτυχή περάτωση του προγράμματ­ος.

Αναφορικά με τους καθοδικούς κινδύνους, αυτοί συνδέονται με τη χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων και τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις στην περιοχή. Στο εσωτερικό οι κίνδυνοι για την οικονομία συνδέονται κυρίως με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για κάποιες παλαιότερε­ς μισθολογικ­ές μεταρρυθμί­σεις, καθώς το μέγεθος της επίδρασής τους δεν έχει ακόμα αποσαφηνισ­τεί. Επίσης συνδέονται και με την έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμί­σεων, συμπεριλαμ­βανομένης της επανεκτίμη­σης της αξίας των ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ.

 ??  ?? Ο Ευρωπαίος
επίτροπος Οικονομικώ­ν Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece