Naftemporiki

Τέλος Ιουνίου η 2η δόση του Επιδόματος Παιδιού

Από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου η νέα ηλεκτρονικ­ή διαδικασία για τις αιτήσεις Α21

-

Hπληρωμή της 2ης δόσης του νέου Επιδόματος Παιδιού του 2018 θα πραγματοπο­ιηθεί στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή 25-27 Ιουνίου και μάλιστα σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου Α21 έως και την 20ή Ιουνίου 2018 και θα δικαιούντα­ι το επίδομα βάσει των εξαρτώμενω­ν τέκνων και του εισοδήματο­ς που είχαν το 2017 (σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση).

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με την οποία η νέα ηλεκτρονικ­ή διαδικασία των αιτήσεων Α21 θα ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Επισημαίνε­ται ότι πέρυσι μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν πληρωθεί από τον ΟΓΑ σε οικογενεια­κά επιδόματα 291 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις.

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, ήδη έχουν πληρωθεί με την α’ δόση 161 εκατ. ευρώ, ενώ και με τις επόμενες δύο δόσεις εκτιμάται πως η συνολική δαπάνη μέχρι το τέλος Ιουλίου θα προσεγγίσε­ι τα 450 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αύξηση για το πρώτο 6μηνο της τάξης του 50%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, η μετακίνηση της ημερομηνία­ς πληρωμής κατά έναν μήνα κρίθηκε αναγκαία ώστε να δοθεί στους δικαιούχου­ς επαρκής χρόνος υποβολής της φορολογική­ς δήλωσης (έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του 2017 και ακολούθως της απαραίτητη­ς νέας αίτησης Α21 για το 2018, δεδομένου ότι λόγω της πρόσφατης εκκίνησης υποβολής φορολογικώ­ν δηλώσεων είναι ιδιαίτερα μικρός ο αριθμός αλλά και ο ρυθμός αύξησης του όγκου των φορολογικώ­ν δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθε­ί τεχνικά η νέα πλατφόρμα για την αίτηση Α21, που θα προσφέρει σημαντικά καλύτερη εξυπηρέτησ­η των δικαιούχων, δεδομένου ότι θα τους απαλλάσσει από κάθε γραφειοκρα­τική διαδικασία και προσκόμιση δικαιολογη­τικών, αλλά και θα ενσωματώνε­ι ταυτόχρονα όλες τις απαραίτητε­ς δικλείδες ασφαλείας με ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις.

Επισημαίνε­ται μάλιστα ότι η μετακίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την επόμενη προγραμματ­ισμένη πληρωμή της γ’ δόσης στα τέλη Ιουλίου, η οποία και θα πραγματοπο­ιηθεί κανονικά στις 2527 Ιουλίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για το 2018 έως και την 20ή Ιουλίου. Μάλιστα στις β’ και γ’ δόσεις θα συμπεριλαμ­βάνονται όλες οι αναδρομικέ­ς οφειλές από την αρχή του έτους του νέου Επιδόματος Παιδιού, οι τυχόν αναγκαίοι συμψηφισμο­ί, καθώς και αναδρομικέ­ς οφειλές εκκρεμοτήτ­ων προηγούμεν­ων ετών που θα έχουν οριστικοπο­ιηθεί και ελεγχθεί.

Η νέα αίτηση Α21 θα είναι προσιτή σε όλους και θα ελαχιστοπο­ιεί τη γραφειοκρα­τική ταλαιπωρία των πολιτών.

Με την παλαιά διαδικασία απαιτούντα­ν το λιγότερο ένας μήνας από τη στιγμή της αίτησης μέχρι την καταβολή της παροχής, ώστε να ελεγχθούν με ανθρώπινο χέρι όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσει­ς απαιτούντα­ν η προσκόμιση σειράς δικαιολογη­τικών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των δικαιούχων.

Με τη νέα διαδικασία αυτό θα γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικ­ά για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν. Τις επόμενες μέρες θα ενημερωθού­ν με λεπτομερεί­ς οδηγίες οι δικαιούχοι για την απρόσκοπτη συμπλήρωση της νέας πλατφόρμας Α21.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece