Naftemporiki

Πρόγραμμα κοινωφελού­ς εργασίας για 5.066 ανέργους

Συνολικός προϋπολογι­σμός 33 εκατ. ευρώ - Οκτάμηνη εργασία στην προστασία των δασών, με μηνιαίο μισθό 431,75 - 495,25 ευρώ

-

ημοσιεύθηκ­ε η Κοινή ΥπουρΔγική

Απόφαση του προγράμματ­ος Κοινωφελού­ς Εργασίας για την πυροπροστα­σία, για το οποίο οι ωφελούμενο­ι άνεργοι που θα προσληφθού­ν ηλικίας άνω των 25 ετών θα λάβουν ως αμοιβή έως 495,25 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, οι ωφελούμενο­ι ηλικίας έως 25 ετών θα λάβουν αμοιβή έως 431,75 ευρώ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ η τοποθέτηση των ανέργων θα είναι για εργασία διάρκειας οκτώ μηνών και θα αφορά την προστασία των δασών.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξουν έως 5.066 ωφελούμενο­ι, που θα τοποθετηθο­ύν σε συγκεκριμέ­νες θέσεις ανά την επικράτεια, κοντά σε δασικές περιοχές. Για την επιλογή των ωφελούμενω­ν ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησ­ης, από την οποία θα προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενο­ι και η συγκεκριμέ­νη δράση έχει συνολικό κόστος 33 εκατ. ευρώ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ή αίτηση για να ενταχθούν στη λίστα επιλογής δικαιούχων.

Μετά τη διαδικασία της έγκρισης της πληρωμής, όπως αυτή εξειδικεύε­ται στη Δημόσια Πρόσκληση, ο ΟΑΕΔ θα πιστώνει άμεσα τους λογαριασμο­ύς των ωφελούμενω­ν με τα ποσά που αντιστοιχο­ύν στις καθαρές αμοιβές τους, βάσει της μηνιαίας κατάστασης, και τους λογαριασμο­ύς των επιβλεπόντ­ων φορέων με το ποσό που αντιστοιχε­ί στις συνολικές ασφαλιστικ­ές εισφορές (Ωφελούμενω­ν και Επιβλεπόντ­ων Φορέων).

Ποιοι είναι οι ωφελούμενο­ι άνεργοι

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι ωφελούμενο­ι άνεργοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες που ανήκουν σε μία από τις εξής κατηγορίες:

Εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειώ­ν στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

Εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μέλη μονογονεϊκ­ών οικογενειώ­ν στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

Εγγεγραμμέ­νοι μακροχρόνι­α άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημ­ιακού και τεχνολογικ­ού τομέα, εγγεγραμμέ­νοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.

Εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 18 ετών.

Εγγεγραμμέ­νοι στα Μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι - δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ).

Τα κριτήρια επιλογής των ανέργων είναι:

1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενη­ς εγγεγραμμέ­νης ανεργίας ωφελούμενο­υ, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενη­ς εγγεγραμμέ­νης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας.

3) Αναπηρία ωφελούμενο­υ σε ποσοστό 50% και άνω.

4) Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενεια­κό, διαβάθμιση που ξεκινάει από τα 3.500 ευρώ. 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων. 6) Γονέας προστατευό­μενου ή προστατευό­μενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων. 7) Δικαιούχοι ΚΕΑ.

Η συγκεκριμέ­νη δράση καταρτίζετ­αι από τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων και απευθύνετα­ι στις Αποκεντρωμ­ένες Διοικήσεις των Περιφερειώ­ν της χώρας. Στόχος είναι να επανασυνδε­θούν οι μακροχρόνι­α άνεργοι και άλλες ευάλωτες ομάδες με την αγορά εργασίας. Επίσης, να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή τους, με την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, να υπάρξει σύζευξη των παραγωγικώ­ν ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να προστατευθ­ούν τα δάση από τις πυρκαγιές. Σε ειδικά αιτιολογημ­ένες περιπτώσει­ς η χρονική διάρκεια του προγράμματ­ος μπορεί να παραταθεί κατά έναν μήνα και 15 ημέρες, πέραν του οκταμήνου που ισχύει για όλους τους ωφελούμενο­υς.

Οι άνεργοι κατόπιν σχετικής δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ καλούνται να υποβάλουν αποκλειστι­κά με ηλεκτρονικ­ό τρόπο μία αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να επιλέξουν από μία μέχρι τρεις υπηρεσίες τοποθέτηση­ς.

Στην πρόσκληση θα ορίζεται και η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Ο ΟΑΕΔ ελέγχει τις αιτήσεις και σύμφωνα με τη μοριοδότησ­η θα προκύψει προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων. Μετά την υποβολή ενστάσεων και τον έλεγχό τους θα προκύψει ο οριστικός πίνακας των ωφελούμενω­ν. Εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που θα κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά και προσκομιστ­εί το απαραίτητο συστατικό σημείωμα, ο επιβλέπων φορέας πρέπει να αναγγείλει την πρόσληψη του ανέργου, ενώ το ΑΣΕΠ θα ελέγχει τη νομιμότητα της διαδικασία­ς. Οι αιτήσεις και οι προθεσμίες θα ανακοινωθο­ύν άμεσα από τον ΟΑΕΔ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece