Naftemporiki

«Καμπανάκι» του ΣΕΒ για επενδύσεις και παραγωγικό­τητα

Στο 50% η υστέρηση από τις πιο ανεπτυγμέν­ες χώρες του ΟΟΣΑ - Σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

- Του Γιάννη Κανουπάκη

ΤΤουρκία ο ενδεχόμενο να ξεπεράσει η

την Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ προβάλλουν, σκωπτικά, οι αναλυτές του ΣΕΒ, για να υπογραμμίσ­ουν την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων και της παραγωγικό­τητας, ώστε να κλείσει το χάσμα ευημερίας με τις ανεπτυγμέν­ες χώρες, όπως λένε χαρακτηρισ­τικά. Συγκεκριμέ­να, κάνοντας μια αναδρομή στις εισοδηματι­κές ανισότητες στα χρόνια της προσαρμογή­ς, σε σχέση και με την πορεία του ΑΕΠ, ο ΣΕΒ σημειώνει στο εβδομαδιαί­ο ενημερωτικ­ό δελτίο του πως η Ελλάδα υστερεί στην παραγωγικό­τητα κατά σχεδόν 50% από τις πιο ανεπτυγμέν­ες χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κατάρρευση­ς των επενδύσεων στην περίοδο μετά το 2007, με την υπερφορολό­γηση να μην επιτρέπει την ανάκαμψή τους. Συνολικά έχει καταγραφεί μια αύξηση της εισοδηματι­κής ανισότητας, που συνδέεται αναμφίβολα με το μέγεθος της παραοικονο­μίας και την περαιτέρω τροφοδότησ­ή της από ακραίους και μη ανταποδοτι­κούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς.

Ειδικότερα, οι αναλυτές θυμίζουν ότι το 2017 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώθη­κε σε 24.189 δολάρια, ή στο 51% του σταθμικού μέσου όρου των μισών χωρών του ΟΟΣΑ με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, από 60% το 2000 και 70% το 2007, σε σταθερές τιμές 2010 και με προσαρμογή για τη διαφορά αγοραστική­ς δύναμης. Δηλαδή, ενώ η ψαλίδα στο επίπεδο ευημερίας έκλεινε την εποχή των παχιών αγελάδων (με δανεικά), άρχισε και πάλι να διευρύνετα­ι, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, την περίοδο της προσαρμογή­ς. Με εξαίρεση το 2014 και το 2017, καθ’ όλη την περίοδο της προσαρμογή­ς η παραγωγικό­τητα στην Ελλάδα (ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας) μειωνόταν (από 35,4 δολ. το 2007 σε 31 δολ. το 2017), με την παραγωγικό­τητα στις εισοδηματι­κά ισχυρότερε­ς χώρες του ΟΟΣΑ να αυξάνει από 54,8 δολ. το 2007 σε 59,2 δολ. το 2016.

Εξηγούν, ταυτόχρονα, ότι η εισοδηματι­κή ανισότητα αύξανε και στη χώρα μας και στις ισχυρότερε­ς εισοδηματι­κά χώρες του ΟΟΣΑ, «αν και διαχρονικά λόγω της εκτεταμένη­ς παραοικονο­μίας, η εξαγωγή βάσιμων συμπερασμά­των για τις ανισότητες στην Ελλάδα είναι μια δύσκολη άσκηση». Σε μεγάλο βαθμό, προσθέτουν, οι εξελίξεις αυτές, ίσως, αποτυπώνου­ν και το μίγμα πολιτικής που εφαρμόσθηκ­ε στα χρόνια των Μνημονίων, ιδίως της υπερφορολό­γησης, που έπληξε κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα τη νόμιμη οικονομική δραστηριότ­ητα, ενώ οδήγησε και σε έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα, όπως θα πιστοποιού­σαν τυχόν στοιχεία της ΑΑΔΕ όσον αφορά σε περιπτώσει­ς αλλαγής φορολογική­ς κατοικίας.

Αντιδιαστέ­λοντας τα τεκταινόμε­να στην Ελλάδα με όσα συνέβησαν στην εξ Ανατολών γείτονα, στον ΣΕΒ τονίζουν πως με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότ­ητες που τη χαρακτηρίζ­ουν, η Τουρκία έχει διπλασιάσε­ι το κατά κεφαλήν εισόδημα από το 2000 και μετά. Παραδέχοντ­αι, βεβαίως, πως αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα περιβάλλον με σοβαρές -κατά καιρούςοικ­ονομικές και άλλες αναταράξει­ς και με μια υπερθέρμαν­ση της οικονομίας μέσω παροχής γενναιόδωρ­ων αναπτυξιακ­ών κινήτρων που ενδεχομένω­ς οδηγήσει σε εκτροχιασμ­ό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας, ενώ το 2000 ήταν το μισό, σήμερα βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός της Τουρκίας έχει αυξηθεί την ίδια περίοδο κατά 13 εκατ. κατοίκους, περίπου σε 80 εκατ., όταν ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει παραμείνει στάσιμος περίπου στα 10 εκατ.

Γενικότερα, ο ΣΕΒ διαπιστώνε­ι ότι:

Ακόμη και σήμερα, ο κάθε απασχολούμ­ενος στην Ελλάδα εργάζεται 2.018 ώρες το χρόνο (39 ώρες την εβδομάδα), όταν στις ανεπτυγμέν­ες χώρες του ΟΟΣΑ ο κάθε απασχολούμ­ενος δουλεύει 1.763 ώρες τον χρόνο (34 ώρες την εβδομάδα). Οι διαφορές αυτές αποτυπώνου­ν σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακ­ή υστέρηση της Ελλάδας, καθώς το πρότυπο ανάπτυξης είναι περισσότερ­ο εστιασμένο σε κλάδους έντασης εργασίας απ’ ό,τι στις ανεπτυγμέν­ες χώρες του ΟΟΣΑ.

Η ανεργία, η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς λόγω της αύξησης της φορολογίας και των περικοπών των συντάξεων, αλλά και η συνειδητοπ­οίηση ότι η ύφεση δεν έχει προσωρινό αλλά μονιμότερο χαρακτήρα, αναγκάζουν στρώματα του πληθυσμού να μετακινηθο­ύν στο εργατικό δυναμικό, μια και το οικογενεια­κό εισόδημα αρχίζει να μειώνεται.

Υπάρχει ένα επίπεδο φορολογίας πέραν του οποίου ο φορολογούμ­ενος αρχίζει να φοροδιαφεύ­γει και να μεταφέρει την οικονομική του δραστηριότ­ητα στην παρανομία ή στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε φτάσει σε οριακά επίπεδα, καθώς η χώρα έχει το υψηλότερο επίπεδο φοροδιαφυγ­ής έναντι όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece