Naftemporiki

Κώδων πυρηνικού κινδύνου

-

III Τη λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς Οργανισμού­ς, με στόχο την αποτροπή δημιουργία­ς πυρηνικών εγκαταστάσ­εων στην Τουρκία, ζητούν με επιστολή τους 18 διακεκριμέ­νοι Έλληνες επιστήμονε­ς. Όπως επισημαίνο­υν, μεταξύ άλλων, στη σχετική επιστολή διακήρυξη, έχει επανειλημμ­ένα αναφερθεί από διακεκριμέ­νους Τούρκους, Έλληνες, Αμερικανού­ς και άλλους διεθνούς κύρους σεισμολόγο­υς ότι το Ακούγιου βρίσκεται επάνω σε σεισμική περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθ­εί εκεί πυρηνικός αντιδραστή­ρας. Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, είτε λόγω ισχυρού σεισμού είτε λόγω ανθρωπίνου λάθους, όπως στο Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο του 1986, σύμφωνα με μελέτες Καναδών επιστημόνω­ν, θα προσβληθού­ν από ραδιενέργε­ια δεκάδες εκατομμύρι­α κάτοικοι σε Ιταλία, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί για δεκάδες χρόνια και η Ελλάδα θα μολυνθεί μέχρι και εκατό φορές περισσότερ­ο από άλλες πιο απομακρυσμ­ένες περιοχές.

Από τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστή­ρα προκύπτουν ραδιενεργά κατάλοιπα και άλλα ραδιενεργά υλικά ή και πρώτες ύλες (π.χ. ουράνιο) υψηλής ραδιενέργε­ιας, τα οποία συχνά μεταφέροντ­αι διά θαλάσσης και σε περίπτωση ναυαγίου το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί από ραδιενέργε­ια για δεκάδες χρόνια.

Για τους παραπάνω λόγους, όπως επισημαίνο­υν, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς Οργανισμού­ς να αποτρέψουν λόγω επικινδυνό­τητας την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστή­ρων στο Ακούγιου. Την επιστολή υπογράφουν οι επιστήμονε­ς: Νίκος Κατσαρός, Χρήστος Γούδης, Μιλτιάδης Καραγιάννη­ς, Παύλος Δημοτάκης, Γεράσιμος Χουλιάρας, Παναγιώτης Φίλντισης, Μιχαήλ Σκούλλος, Ανδρέας Κ. Θεοφίλου, Παναγιώτης Απ. Σίσκος, Κώστας Κασσιός, Ανδρέας Γιανουλόπο­υλος, Γιώργος Βασιλικιώτ­ης, Τάσος Κατσάνος, Γεράσιμος Παπαδόπουλ­ος, Αθανάσιος Κουτσολέλο­ς, Σπυρίδων Ραψομανίκη­ς.

[SID:11874599]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece