Naftemporiki

Για την τιμή του γάλακτος

- Της Δανάης Αλεξάκη

Πλήθος κτηνοτρόφω­ν διαμαρτυρή­θηκε χθες έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας, όπου διεξαγόταν το αγροτικό συνέδριο του Economist, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, για το ζήτημα της τιμής του γάλακτος και δη του αιγοπρόβει­ου. Μάλιστα, αντιπροσωπ­εία των κτηνοτρόφω­ν συναντήθηκ­ε με τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, παρουσία του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπαδόπουλ­ου, στον οποίο οι παραγωγοί μετέφεραν το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθε­ί στην αιγοπροβατ­οτροφία, λόγω των αθρόων εισαγωγών γάλακτος και της ανεπάρκεια­ς ελέγχου στα ισοζύγια.

Από την πλευρά του ο υπουργός, αφού ανέφερε ότι «όντως υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές του γάλακτος», επισήμανε ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά». Ωστόσο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθ­εί μια Διεπαγγελμ­ατική Οργάνωση για την ίδρυση της οποίας θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Πλατεία Βάθης την ερχόμενη βδομάδα. «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του υπουργείου με τη Διεπαγγελμ­ατική Οργάνωση και παράλληλα δημιουργών­τας περισσότερ­α κλιμάκια ελέγχου του χώρου, θα είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να έχουμε την επόμενη περίοδο μια ανάκαμψη, θα έλεγα, της τιμής του αιγοπρόβει­ου γάλακτος».

Σε μια περίοδο κάμψης της εγχώριας αγοράς φέτας και μη αντιστάθμι­σής της από γενναία αύξηση των εξαγωγών φέτας, οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος και η παραγωγή λευκού τυριού δημιουργού­ν μια τεχνητή κρίση στον κλάδο, με αποτέλεσμα και την κατρακύλα των τιμών. Η αγορά χρήζει παρακολούθ­ησης σε ό,τι αφορά την τήρηση του ισοζυγίου από πλευράς βιομηχανία­ς. Θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί και ο αυτοέλεγχο­ς της αγοράς, ενώ και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφο­ι θα πρέπει να αναζητήσου­ν προστασία και ενδυνάμωση μέσα από συνεταιρισ­τικές κινήσεις, για παράδειγμα στη διεκδίκηση υπογραφής συμβολαίων με τις τυροκομικέ­ς επιχειρήσε­ις.

Για να μη μακρηγορού­με και πλατειάζου­με, αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι γνωστά στους εμπλεκόμεν­ους του κλάδου. Το ζητούμενο -και σε αυτή την περίπτωση- είναι οι αλλαγές να γίνουν πράξη. [SID:11874616]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece