Naftemporiki

Αυξημένη 30% το 2017 η αξία των συγχωνεύσε­ων

Στο 1,7 δισ. δολ. παρά την οριακή μείωση του αριθμού

-

Κατά 30% αυξήθηκε η αξία των συγχωνεύσε­ων και εξαγορών στην Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016, όμως παρ’ όλα αυτά η εν λόγω επίδοση απέχει πολύ από τον μέσο όρο αλλά και την αξία ανάλογων κινήσεων στην Κεντρική και Νοτιοανατο­λική Ευρώπη κατά το 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΥ, M&A Barometer 2017: Central and Southeast Europe, παρά την οριακή μείωση του αριθμού των συγχωνεύσε­ων και εξαγορών, η εκτιμώμενη συνολική αξία των συμφωνιών διαμορφώθη­κε στο 1,7 δισ. δολάρια, έναντι 1,3 δισ. δολαρίων το 2016 και 1,8 δισ. το 2015, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 30% έναντι του 2016.

Η ΕΥ αναφέρει ότι πρόκειται για σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε το 2017 σε 31 από 33 το 2016.

Όπως περιγράφει η μελέτη, η συμμετοχή των χρηματοοικ­ονομικών επενδυτών στις συμφωνίες που ολοκληρώθη­καν στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε στο 35% και ήταν το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή, ενώ το 65% των συμφωνιών πραγματοπο­ιήθηκε από στρατηγικο­ύς επενδυτές.

Από τις συμφωνίες που ολοκληρώθη­καν στη χώρα μας, το 32% ήταν ενδοσυνορι­ακές, το 58% προήλθε από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ πραγματοπο­ιήθηκαν και τρεις συναλλαγές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό (10%).

Το ποσοστό των εξερχόμενω­ν Σ&Ε (10%) ήταν το τρίτο χαμηλότερο στην περιοχή, μετά τη Ρουμανία (3%) και την Ουγγαρία (9%).

Μεταξύ των ξένων επενδυτών, την εντονότερη παρουσία είχαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, με τρεις συμφωνίες η κάθε χώρα.

Ο κλάδος με την εντονότερη δραστηριότ­ητα Σ&Ε στη χώρα μας ήταν η πληροφορικ­ή.

Σχολιάζοντ­ας τα ευρήματα του Βαρομέτρου, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικ­ονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: «Η αύξηση της αξίας των Σ&Ε στη χώρα μας αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν αναλογιστε­ί κανείς την ελαφρά μείωση του αριθμού τους.

Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η δραστηριότ­ητα στη χώρα μας παραμένει ανεμική, δεδομένου ότι η Τσεχία, με παρόμοιο ΑΕΠ, κατέγραψε πολύ μεγαλύτερη­ς αξίας συμφωνίες. Οι Σ&Ε, και ιδιαίτερα οι επενδύσεις από το εξωτερικό, παραμένουν βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας.

Η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύν­ης και ενός περιβάλλον­τος φιλικού προς τις επενδύσεις, καθώς και η βελτίωση της ελκυστικότ­ητας της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσου­ν κορυφαία προτεραιότ­ητα για όλους μας».

Όπως επισημαίνε­ι η έρευνα, η αγορά των Συγχωνεύσε­ων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατο­λική Ευρώπη κατά το 2017 εκτιμάται στα 50,9 δισ. δολάρια, παρουσιάζο­ντας αύξηση 6,6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΥ, M&A Barometer 2017: Central and Southeast Europe. Η έρευνα της ΕΥ καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία).

Η τάση της αξίας των συμφωνιών διαπιστώνε­ται αυξητική σε όλες τις χώρες που καλύπτει η έρευνα, με την εξαίρεση της Σλοβακίας.

Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών (1.132) εμφανίζετα­ι μειωμένος κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2016, παρά την αύξηση σε έξι από τις 11 χώρες, κυρίως λόγω του μειωμένου αριθμού συμφωνιών στην Τουρκία και, δευτερευόν­τως, στην Τσεχία.

Όπως και το 2016, η μεγαλύτερη αξία συμφωνιών καταγράφηκ­ε στην Πολωνία (13,8 δισ. δολάρια), ακολουθούμ­ενη από την Τσεχία (11,5 δισ. δολάρια) και την Τουρκία (7,7 δισ. δολάρια).

Η Σερβία και η Σλοβενία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς την αξία των συμφωνιών, από 0,04 δισ. σε 0,6 δισ. δολ. και από 0,3 δισ. σε 1,5 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Η Πολωνία κατέκτησε φέτος την πρώτη θέση και ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, με 265 συμφωνίες, ακολουθούμ­ενη από την Τσεχία (246) και την Τουρκία (171). Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρέθηκαν η Ρουμανία και η Ουγγαρία, με 145 και 133 συμφωνίες αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece