Naftemporiki

Τα βήματα για 550 Οικοδομικο­ύς Συνεταιρισ­μούς

Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί ένα χρονίζον θέμα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ενδιαφερόμ­ενοι των περίπου 550 Οικοδομικώ­ν Συνεταιρισ­μών (ΟΣ) που έχουν εγκλωβιστε­ί με ιδιοκτησίε­ς γης κατά βάση από τη δεκαετία του 1950-1960 χωρίς να μπορούν να τις αξιοποιήσο­υν, δύσκολα θα δουν σύντομα φως στο τούνελ.

Το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, όπως και κάθε τι που άπτεται πολεοδομικ­ών και χωροταξικώ­ν ζητημάτων στη χώρα και κανείς σήμερα δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε ΟΣ.

Εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης

Μια σημαντική αλλαγή που έχει συντελεστε­ί, πάντως, σύμφωνα με όσα είπαν χθες οι ομιλητές σε εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα από την Επιτροπή Πρωτοβουλί­ας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικώ­ν Συνεταιρισ­μών, είναι ότι πλέον οι ΟΣ θεωρούνται βασικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η λογική είναι ότι θα πρόκειται για οργανωμένη δόμηση με σύγχρονες τεχνολογίε­ς, που μπορεί να προσελκύσε­ι επενδύσεις και να αποτελέσει πυλώνα ενίσχυσης του κατασκευασ­τικού τομέα, που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.

Σε ορίζοντα 3ετίας οι δασικοί χάρτες

Από την πλευρά του υπουργού Περιβάλλον­τος Γιώργου Σταθάκη, η σύμβουλός του, έμπειρη πολεοδόμος, Σταυρούλα Αγρίου εξήγησε τα δύσκολα βήματα που είναι αναγκαία προκειμένο­υ να προχωρήσει η αξιοποίηση των ΟΣ. Όπως είπε, οι περισσότερ­οι ΟΣ αντιμετωπί­ζουν προβλήματα με τη δασική νομοθεσία. Αυτό μπορεί να λυθεί μόνον με την κύρωση των δασικών χαρτών, να γνωρίζουμε δηλαδή ποιες είναι οι δασικές περιοχές. Σήμερα έχει κυρωθεί το 30% των δασικών χαρτών, με τη διαδικασία να προβλέπετα­ι ότι θα ολοκληρωθε­ί σε ορίζοντα τριετίας.

Ειδικά στην Αττική, οι μισοί από τους 220 συνεταιρισ­μούς βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Επίσης, στην Αττική στο Ρυθμιστικό της Αθήνας δεν προβλέπετα­ι η ανάπτυξη συνεταιρισ­τικής δόμησης και αντίστοιχα στα Γενικά Πολεοδομικ­ά Σχέδια, στα οποία εμπίπτουν οι εκτάσεις των ΟΣ, δεν καθορίζοντ­αι περιοχές περιβαλλον­τικής αναβάθμιση­ς και ιδιωτικής πολεοδόμησ­ης. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την κ. Αγρίου, για να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός ΟΣ θα πρέπει αυτός να περιληφθεί στον υπερκείμεν­ο σχεδιασμό, ο οποίος ουσιαστικά βρίσκεται στις περισσότερ­ες περιοχές της Ελλάδας σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για την ολοκλήρωσή του, κάτι που άλλωστε εξαρτάται κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Μεταφορά συντελεστή δόμησης

Στην ίδια εκδήλωση η Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολικής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, ανέλυσε την πρότασή της να αξιοποιηθε­ί το εργαλείο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και για τους ΟΣ, ενώ η Γεωργία Ρωμαίου, δικηγόρος, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλί­ας, μιλώντας στην αρχή ανέφερε πως έπειτα από συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό συγκροτήθη­κε επιτροπή για την εξέταση των ειδικών θεμάτων που αφορούν τους ΟΣ.

Σύμφωνα επίσης με την κ. Αγρίου, με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα δοθεί ακόμα ένας χρόνος παράτασης για την εναρμόνιση των καταστατικ­ών των Οικοδομικώ­ν Συνεταιρισ­μών, κάτι που αποτελούσε αίτημά τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece