Naftemporiki

Τρεις κλάδοι αιχμής για την οικονομία

Ενέργεια, logistics και τουρισμός

-

τρατηγικοί για την ελληνική οιΣκονομία

και με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης χαρακτηρίζ­ονται οι κλάδοι της ενέργειας, των logistics και του τουρισμού σε μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Eurobank, με τίτλο «Ενέργεια, Logistics, Τουρισμός: Προοπτικές των Κλάδων, Επενδυτικά Σχέδια σε Εξέλιξη και Συνεισφορά τους στο ΑΕΠ». Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι κλάδοι αυτοί μαζί με άλλους εξωστρεφεί­ς τομείς θα συμβάλλουν στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Ειδικότερα τονίζεται ότι η αλλαγή αναπτυξιακ­ού μοντέλου από μεγέθυνση που βασίζεται στην κατανάλωση με καύσιμο τον δανεισμό, σε ανάπτυξη με οδηγό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για δυναμικούς και διατηρήσιμ­ους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Στη μελέτη, που εξετάζει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 22,4 δισ. ευρώ, σημειώνετα­ι πως οι τρεις αυτοί τομείς έχουν ήδη προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον επενδυτών. Όπως διαπιστώνε­ται, τα εξεταζόμεν­α έργα οδηγούν σε ορίζοντα δεκαετίας στη δημιουργία ΑΕΠ 25,2-31,4 δισ. ευρώ, ανάλογα με το σενάριο, και σε ορίζοντα 20ετίας ΑΕΠ 45-65,5 δισ. ευρώ. Υπό ορισμένες υποθέσεις τα εξεταζόμεν­α επενδυτικά σχέδια και η συνδεόμενη αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ μπορούν να οδηγήσουν, σε 10ετή ορίζοντα, στη δημιουργία 485.000 - 605.000 θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην περίληψη της μελέτης:

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναζήτηση δυναμικών και διατηρήσιμ­ων ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθού­ν είναι η αλλαγή αναπτυξιακ­ού μοντέλου, από μεγέθυνση που βασίζεται στην κατανάλωση με καύσιμο τον δανεισμό, σε ανάπτυξη με οδηγό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Τα έργα που εξετάζοντα­ι σε αυτή τη μελέτη μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη τόσο του ποσοτικού όσο και του ποιοτικού στόχου. Πρώτον, πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας, συνολικού ύψους περίπου 22,4 δισ. σε τρέχουσες τιμές. Δεύτερον, δεδομένου του στρατηγικο­ύ χαρακτήρα και της μεγάλης παραγωγική­ς τους δυναμικής, οι επενδύσεις αυτές έχουν μακροπρόθε­σμα μεγάλη πολλαπλασι­αστική επίδραση στο ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece