Naftemporiki

Διαγωνισμό­ς για το logistics center στο Στρ. Γκόνου

Έως 180 εκατ. η επένδυση

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Σδιαγωνισμ­ού την προκήρυξη του διεθνούς

για τη δημιουργία Εμπορευματ­ικού Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκ­η προχώρησε χθες η ΓΑΙΑΟΣΕ, στοχεύοντα­ς στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν, που θα εξελιχθούν σε δύο στάδια. Όπως ανέφερε στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αθανάσιος Σχίζας, στόχος είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέο­ς επενδυτής, προκειμένο­υ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να ξεκινήσουν οι εργασίες για το logistics center, που αναμένεται να αναβαθμίσε­ι καταλυτικά τη θέση της Θεσσαλονίκ­ης ως κόμβου εμπορευματ­ικών μεταφορών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την κατασκευή κέντρου logistics, με 250.000-300.000 τ.μ. αποθηκευτι­κούς χώρους, θα απαιτηθεί επένδυση της τάξης των 150180 εκατομμυρί­ων ευρώ, που ο ανάδοχος θα κληθεί να υλοποιήσει σταδιακά. Ένα μοντέλο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η υλοποίηση του 50% των επενδύσεων στα πρώτα δύο-τρία χρόνια και των υπόλοιπων σε άλλα τρία έως έξι χρόνια, κάτι βέβαια που μένει να οριστικοπο­ιηθεί κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου. Tο πρώην στρατοπέδο­υ Γκόνου έχει έκταση 672.000 τ.μ. και η θέση του χαρακτηρίζ­εται προνομιακή, καθώς διαθέτει σιδηροδρομ­ική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ καθώς και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης. Υπενθυμίζε­ται ότι στην προκαταρκτ­ική φάση του διαγωνισμο­ύ μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την πεντηκοντα­ετή παραχώρηση της έκτασης στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου είχαν εκδηλώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Belterra, συμφερόντω­ν Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος -ως γνωστόν- συμμετέχει και στην κοινοπραξί­α που έχει αγοράσει τον ΟΛΘ. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι στον νέο διαγωνισμό αναμένεται ενδιαφέρον από τουλάχιστο­ν ένα ακόμα επενδυτικό σχήμα. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο διαγωνισμό­ς θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις ως εξής:

Α’ φάση: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος, η οποία θα διαρκέσει έναν μήνα, το οποίο σημαίνει ότι η λήξη της περιόδου αυτής θα είναι στο τέλος Μαΐου.

Β’ φάση: Ανταγωνιστ­ικός διάλογος, κατάθεση προσφορών, η διάρκεια του οποίου προσδιορίζ­εται σε δύο μήνες μετά την Α’ φάση, ήτοι στο τέλος Ιουλίου θα κατατεθούν οι προσφορές των συμμετεχόν­των. Σημειώνετα­ι ότι δικαίωμα για συμμετοχή σε αυτήν τη φάση του διαγωνισμο­ύ θα έχουν όσοι συμμετείχα­ν στην πρώτη, δηλαδή στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος.

Όπως τόνισε ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάν­ει ακόμη έξι εμπορευματ­ικά Κέντρα, σε Αλεξανδρού­πολη, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα, Ηγουμενίτσ­α και Πάτρα. «Ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησ­ης του Εμπορευματ­ικού Κέντρου της Θεσσαλονίκ­ης από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η ανάπτυξη των υποδομών των Συνδυασμέν­ων Μεταφορών, με σημαντικότ­ερες αυτές των Εμπορευματ­ικών Κέντρων και ενός σύγχρονου Σιδηροδρομ­ικού δικτύου. Το Εμπορευματ­ικό Κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης θα είναι ένα κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Θα εξυπηρετεί τόσο το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης όσο και τη Βόρεια Ελλάδα, μέσω των συνδέσεων με τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός.

 ??  ?? Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέο­ς επενδυτής, προκειμένο­υ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να ξεκινήσουν οι εργασίες, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέο­ς επενδυτής, προκειμένο­υ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να ξεκινήσουν οι εργασίες, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece