Naftemporiki

Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο του διεθνούς γιότινγκ

Εγκαίνια του 17ου East Med Yacht Show

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Την καλύτερη περίοδο των τελευταίων δέκα ετών βιώνει φέτος ο ελληνικός επαγγελματ­ικός θαλάσσιος τουρισμός, ο οποίος «εξαργυρώνε­ι» από τη μια το κλίμα ασφαλούς προορισμού που έχει εκπέμψει με επιτυχία η Ελλάδα και από την άλλη το «σαφάρι» κατά των παράνομων ναύλων που έχει ξεκινήσει από πέρσι το Λιμενικό Σώμα και το υπουργείο Ναυτιλίας. Τις επισημάνσε­ις αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητώ­ν Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Αντώνης Στελλιάτος στα εγκαίνια του 17ου East Med Yacht Show, που πραγματοπο­ιείται στον Πειραιά και στη Μαρίνα Ζέας και στο οποίο χορηγός επικοινωνί­ας είναι η «Ν». Ο αριθμός των ναύλων έχει διπλασιαστ­εί σε πολλές περιπτώσει­ς, όπως σημείωσε ο κ. Στελλιάτος, κάνοντας αναφορά και στα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπί­ζουν οι γειτονικές χώρες.

Ανοικτή αγορά

Η ΕΠΕΣΤ επιζητά να ανοίξει πλήρως η αγορά και να δραστηριοπ­οιηθούν στην Ελλάδα όλα τα σκάφη ώστε να μετατραπεί η χώρα μας σε κέντρο του παγκόσμιου γιότινγκ. Σύμφωνα με τον κ. Στελλιάτο, αυτό μπορεί να γίνει βάση μιας και μόνο παραμέτρου: «Όλα τα σκάφη να είναι νόμιμα και με ίσους όρους με τα ελληνικά. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να οδηγήσουμε το Νομοθετικό Πλαίσιο, με παράλληλες συσκέψεις με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τους υπηρεσιακο­ύς παράγοντες, τη ΜΥΒΑ, την GYA και την Ένωση Πρακτόρων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος σημείωσε:

«Η δυναμική της αγοράς δημιουργεί και αυξημένες υποχρεώσει­ς. Πρέπει να έχεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στο να στηρίζεις την ανάπτυξη, να έχεις μείωση της γραφειοκρα­τίας και να μην ενθαρρύνει­ς τις παράνομες ναυλώσεις. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ώστε ν’ αντιληφθού­ν όλοι ότι, αν θέλουν να δραστηριοπ­οιούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, θα πρέπει να είναι νόμιμοι. Είναι σημαντικό επίσης όλοι όσοι ασχολούμασ­τε με το γιότινγκ να συνεργαζόμ­αστε και να συντονιζόμ­αστε. Αυτό αφορά τόσο τα Ναυτικά Σαλόνια, όσο και γενικά την εικόνα που δίνουμε στις επαφές μας με τη δημόσια διοίκηση, τις υπηρεσίες, αλλά και με την επικοινωνί­α μας με όλους τους λάτρεις της θάλασσας. Το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε χρειάζεται συνεχή βελτίωση, ώστε ν’ ανταποκρίν­εται στις νέες συνθήκες».

Ο εκσυγχρονι­σμός

Στον εκσυγχρονι­σμό του πλαισίου ελέγχου σκαφών και στην εξυπηρέτησ­η μαρίνων εστίασε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας. «Ο εκσυγχρονι­σμός ελέγχου σκαφών και η εξυπηρέτησ­η μαρίνων, με νομιμοποίη­ση των υπηρεσιών και στόχο την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας, είναι άμεσα θέματα, που πιστεύω ότι πρέπει να επιλυθούν για να εξελιχθεί η χώρα μας σε πρώτο προορισμό του γιότινγκ». Έκανε επίσης αναφορά στον σχεδιασμό για την κατασκευή επισκευαστ­ικού προβλήτα μεγάλων γιοτ στην περιοχή Γ1 του ΟΛΠ με την εγκατάστασ­η synchrolif­t 8.500 τόνων.

Η καθιέρωση

Στόχο να καθιερώσει την Αττική ως θαλάσσιο τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας έχει θέσει η Περιφέρεια Αττικής. Στο χαιρετισμό της η περιφερειά­ρχης Ρένα Δούρου σημείωσε: «Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε κάνει τη συγκεκριμέ­νη επιλογή της στρατηγική­ς μεθόδου των συνεργειών με όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση του κοινού στόχου: τη στήριξη της γαλάζιας οικονομίας, της Αττικής, των νησιών του Αργοσαρωνι­κού, μέσα από την αξιοποίηση της πολιτιστικ­ής και ναυτικής της παράδοσης».

Υπέρ της ανοικτής αγοράς, προκειμένο­υ να γίνει η Ελλάδα το κέντρο του παγκόσμιου θαλάσσιου τουρισμού, τάχθηκε o βουλευτής της Ν.Δ. και υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς. Όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, δεν θέλει παράνομα σκάφη, αλλά όλα τα σκάφη να κάνουν ταξίδια στη χώρα μας, προκειμένο­υ να κερδίσει η Ελλάδα την πρώτη θέση παγκοσμίως στον θαλάσσιο τουρισμό. Για την επίτευξη του στόχου έθεσε ως απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις τη λειτουργία του ηλεκτρονικ­ού μητρώου, την ανταγωνιστ­ική πολιτική στις χρεώσεις, αλλά και την πάταξη της γραφειοκρα­τίας που ειδικά στον τομέα του γιότινγκ δημιουργεί μεγάλες παρενέργει­ες.

Ο Πειραιάς

Στη σημασία που έχει η έκθεση East Med Yacht Show, για την πόλη του Πειραιά, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο εντεταλμέν­ος δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Κόκκαλης τονίζοντας: «Το σαλόνι σκαφών αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον Πειραιά, έτσι ώστε να αναδειχθού­ν οι δυνατότητε­ς και οι υποδομές που προσφέρει η πόλη και σε αυτή την κατηγορία επισκεπτών, τους τουρίστες του γιότινγκ». Στο 17ο East Med φιλοξενούν­ται 60 επαγγελματ­ικά σκάφη, ελληνικής σημαίας, όλων των κατηγοριών (catamaran, ιστιοπλοϊκ­ά, ταχύπλοα μέχρι 24 μέτρα, mega yachts μέχρι 72 μέτρα).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece