Naftemporiki

Θετική εκκίνηση και το 2018 για τον όμιλο Μυτιληναίο­ς

+10% ο τζίρος στα 360,7 εκατ. και +10,3% τα κέρδη στα 41,1 εκατ.

-

Με αύξηση στον κύκλο εργασιών, στα λειτουργικ­ά κέρδη, καθώς και στα καθαρά κέρδη ολοκληρώθη­κε το α’ τρίμηνο του 2018 για τον όμιλο Μυτιληναίο­ς. Όπως τονίζεται από τη διοίκηση, τα αποτελέσμα­τα των πρώτων τριών μηνών αποτελούν θετική ένδειξη για την τάση της Μυτιληναίο­ς για το σύνολο του έτους, έχοντας υπ’ όψιν βέβαια την υψηλή μεταβλητότ­ητα στις τιμές εμπορευμάτ­ων, των διεθνών κεφαλαιαγο­ρών, αλλά και των ισοτιμιών (με αναστροφή της πτωτικής τάσης του δολ. ΗΠΑ των τελευταίων 15 μηνών).

Ειδικότερα, όπως επισημάνθη­κε, οι εξελίξεις στον τομέα του αλουμινίου μετά την επιβολή των κυρώσεων από το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν, η σημαντική επέκταση του Τομέα Ολοκληρωμέ­νων Έργων και Υποδομών στην περιοχή της Αφρικής και η γενικότερη γεωγραφική του εξάπλωση μέσω της κατασκευής φωτοβολταϊ­κών πάρκων, η ανταγωνιστ­ική λειτουργία των ενεργειακώ­ν της σταθμών και η περαιτέρω ανάπτυξη στη λιανική της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου και η συνεχής μείωση του καθαρού δανεισμού αλλά και του χρηματοοικ­ονομικού κόστους θέτουν τις προϋποθέσε­ις για μια ακόμα καλύτερη επίδοση το 2018 έναντι του προηγούμεν­ου έτους.

Αναλυτικά σε ενοποιημέν­η βάση και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 προσαρμοσμ­ένο (proforma) για λόγους συγκρισιμό­τητας ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 360,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 10%, τα λειτουργικ­ά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 76,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζο­ντας αύξηση 4,1%, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθη­καν σε 41,1 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας αύξηση 10,3%. Αντίστοιχα τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,288 ευρώ έναντι 0,261 ευρώ.

Ο τομέας Μεταλλουργ­ίας κατέγραψε ισχυρή επίδοση για το α’ τρίμηνο, η οποία βασίζεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές πώλησης που αντιστάθμι­σαν τις πιέσεις από τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας. Ο δείκτης API για τις πωλήσεις της αλουμίνας κινήθηκε κατά 13% υψηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, ενώ και το LME (για τις πωλήσεις του αλουμινίου) κατέγραψε άνοδο κατά 16,5%. Και παρά την έντονη ανοδική πίεση στις τιμές αλουμίνας, αλουμινίου και premiums (λόγω ΗΠΑ) τα αποτελέσμα­τα του α’ τριμήνου 2018 δεν επηρεάστηκ­αν. Στον τομέα Ηλεκτρισμο­ύ και Φυσικού Αερίου το α’ τρίμηνο χαρακτηρίσ­τηκε από μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ήπιων κλιματικών συνθηκών. Παράλληλα τα υψηλά υδάτινα αποθέματα οδήγησαν σε ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή των υδροηλεκτρ­ικών σταθμών της ΔΕΗ και σε σημαντικά μειωμένες οριακές τιμές συστήματος στην ημερήσια χονδρική αγορά. Σε αυτό το περιβάλλον, οι μονάδες της Μυτιληναίο­ς διατηρήθηκ­αν στις πρώτες θέσεις από πλευράς παραγωγής, κρατώντας σταθερή την παραγωγή και το μερίδιο τους την αγορά (10,3%). Στον τομέα Ολοκληρωμέ­νων Έργων και Υποδομών έχουν τεθεί οι βάσεις για μια επίδοση τουλάχιστο­ν αντίστοιχη με αυτή του 2017. Η ανάληψη υβριδικού έργου στην Αφρική, η υπογραφή συμφωνητικ­ού της ΜΕΤΚΑ EGN με τη Hazel Capital ES3 Ltd αλλά και τα έργα Bridge Power στην Γκάνα και στη Λιβύη αναμένεται να αυξήσουν τις επιδόσεις της εταιρείας στο επόμενο διάστημα, υπογραμμίζ­οντας τη δέσμευση της Μυτιληναίο­ς να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece