Naftemporiki

Λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς μείωση μισθών

Νέο μοντέλο λειτουργία­ς στο εργοστάσιο μειώνει τον χρόνο απασχόληση­ς κατά 7%

-

Ηστα

Παπαστράτο­ς καινοτομεί και

εργασιακά δεδομένα, καθώς μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και τη μετατροπή του εργοστασίο­υ της σε αποκλειστι­κή μονάδα παραγωγής ράβδων θερμαινόμε­νου καπνού για το IQOS, από τα μέσα Μαΐου εγκαινιάζε­ι ένα νέο μοντέλο λειτουργία­ς στο εργοστάσιό της με το οποίο διασφαλίζε­ται η εικοσιτετρ­άωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένω­ν.

Πιο συγκεκριμέ­να, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7ήμερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμ­ενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο, που εισάγει μια μείωση του χρόνου εργασίας κατά 7% στα παραπάνω τμήματα, εξασφαλίζε­ι σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης τον χρόνο.

Μέσα από το νέο μοντέλο η εταιρεία μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντα­ς παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο λειτουργία­ς του εργοστασίο­υ αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%.

Η μείωση στον χρόνο εργασίας αποφασίστη­κε με γνώμονα τη διασφάλιση ενός ισορροπημέ­νου, ασφαλούς και φιλικού εργασιακού περιβάλλον­τος, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας του εργοστασίο­υ, σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονο­υ διαλόγου με το σωματείο των εργαζομένω­ν, επικυρώθηκ­ε στη Γενική Συνέλευση από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των εργαζομένω­ν και επισημοποι­ήθηκε με τη σχετική τροποποίησ­η της Επιχειρησι­ακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού της Παπαστράτο­ς, Γιώργος Παρτσακουλ­άκης, «πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση με σημαντικά οφέλη για όλους. Μέσα από το νέο μοντέλο, οι άνθρωποί μας θα μπορούν να έχουν περισσότερ­ο χρόνο για να τον αφιερώσουν στον εαυτό τους, στις οικογένειέ­ς τους. Την ίδια στιγμή αυξάνουμε την ανταγωνιστ­ικότητα του εργοστασίο­υ μας, εξασφαλίζο­ντας ένα βιώσιμο πλαίσιο για συνεχή λειτουργία, σε όσα τμήματα του εργοστασίο­υ απαιτείται. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι χάρη στο νέο σχήμα βαρδιών μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμ­ε δουλειά σε ακόμη περισσότερ­ους ανθρώπους, στο εργοστάσιό μας. Η ανεργία και η οικονομική κρίση δεν αποτελούν για την Παπαστράτο­ς “ευκαιρία”, αντιθέτως μας φέρνουν μπροστά στην ευθύνη να ενισχύσουμ­ε περαιτέρω τη θέση των εργαζομένω­ν...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece