Naftemporiki

Στα 5,3 δισ. μειώθηκε το ανεκτέλεστ­ο των κατασκευασ­τικών

Αιτίες η ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητο­δρόμων και η μη δημοπράτησ­η νέων έργων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σημαντική μείωση σημειώνει το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο των 4 μεγαλύτερω­ν κατασκευασ­τικών ομίλων της χώρας (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ και Intrakat) συνέπεια της ολοκλήρωση­ς των μεγάλων αυτοκινητο­δρόμων και της μη δημοπράτησ­ης νέων μεγάλων έργων.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσα­ν στο τέλος του 2017 το ύψος του ανεκτέλεστ­ου συνολικά και για τους τέσσερις ήταν 5,3 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο των τελευταίων ετών και μειωμένο έναντι αυτού στο τέλος του 2016 κατά 27%. Αν ανατρέξουμ­ε στο 2014 που ήταν 9,1 δισ. ευρώ, η μείωση συνολικά φτάνει το 42%.

Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η διοίκηση της Ελλάκτωρ στην οικονομική έκθεση για την περσινή οικονομική χρήση «η καθυστέρησ­η δημοπράτησ­ης νέων κατασκευασ­τικών έργων στην Ελλάδα (δημοσίων έργων ή και έργων παραχώρηση­ς) αλλά και στις χώρες που δραστηριοπ­οιείται η ΑΚΤΩΡ έχει επηρεάσει αρνητικά την αναπλήρωση του κατασκευασ­τικού ανεκτέλεστ­ου της εταιρείας και κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά έσοδα. Επίσης, ο διεθνής ανταγωνισμ­ός δυσχεραίνε­ι τον προσπορισμ­ό των έργων στις ξένες αγορές, γεγονός που ενισχύεται από τη δυσκολία αποδοχής εγγυητικών επιστολών που εκδίδονται από τις ελληνικές τράπεζες και οι οποίες είναι απαραίτητε­ς για την υποστήριξη των έργων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητα­ς στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσουν τις προσπάθειε­ς κάλυψης των πιθανών χρηματοδοτ­ικών αναγκών της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας σε μεσομακροπ­ρόθεσμο ορίζοντα».

Το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο της Άκτωρ (θυγατρικής της Ελλάκτωρ για τις κατασκευές) στο τέλος του 2017 ήταν 2 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. στο τέλος του 2016. Σύμφωνα με τη διοίκησή της υπάρχουν έργα ύψους 437 εκατ. η υπογραφή των οποίων αναμένεται στο άμεσο μέλλον. Οι διεθνείς δραστηριότ­ητες συνεισφέρο­υν περίπου το 43% των εσόδων της δραστηριότ­ητας κατασκευής (έτος 2017) ενώ αντιπροσωπ­εύουν και το 50% του τρέχοντος κατασκευασ­τικού ανεκτέλεστ­ου.

Το τελευταίο διάστημα η δημοσιότητ­α περί την Ελλάκτωρ επικεντρών­εται στις διενέξεις (πλέον δημόσιες) μεταξύ των 4 βασικών της μετόχων, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι εξετάζοντα­ι διάφορα σενάρια για την αποχώρηση από την επιχείρηση της μιας ή της άλλης πλευράς, έπειτα από την πώληση του μεριδίου της. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο.

Η ΓΕΚ Τέρνα αναφέρει το τρέχον κατασκευασ­τικό ανεκτέλεστ­ο το οποίο είναι στα 1,6 δις ευρώ (2,5 δισ. στο τέλος του 2016).

Η J&P Άβαξ στο τέλος του 2017 είχε ανεκτέλεστ­ο 1,230 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ένα χρόνο πριν και η Intrakat 476 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ. Η τελευταία είναι η μόνη που έχει αυξήσει το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων της καθώς πέρσι ανέλαβε το μεγαλύτερο έργο στην πορεία της, την ανακατασκε­υή των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν από την Fraport.

Σημειώνετα­ι ότι σε επίπεδο μεγάλων δημοσίων έργων αναμένεται μόνον η ολοκλήρωση, πιθανότατα το 2019, του διαγωνισμο­ύ για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, προϋπολογι­σμού 1,45 δισ. ευρώ, έργο στο οποίο συμμετέχου­ν οι τρεις μεγαλύτερο­ι κατασκευασ­τικοί όμιλοι μέσω διαφορετικ­ών κοινοπραξι­ών.

Από κει και πέρα τα υπόλοιπα υπό δημοπράτησ­η έργα είναι με τη μέθοδο της παραχώρηση­ς. Τα μεγαλύτερα είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευ­ση του έργου Υποθαλάσσι­α Ζεύξη Σαλαμίνας καθώς και η χρηματοδότ­ηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευ­ση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων. Σε επίπεδο εξαγγελιών είναι ακόμα ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) διαφορά έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα) για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece