Naftemporiki

Αβεβαιότητ­α και απώλειες στην Ευρώπη

H Wall Street κατάφερε να γυρίσει ανοδικά - Μικτή εικόνα στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ο ταξίδι στην Κίνα κλιμαΤκίου

των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, για να συναντηθεί με αντίστοιχο κλιμάκιο της κινεζικής κυβέρνησης υπό τον Κινέζο αντιπρόεδρ­ο Λιου Χι, για να αποκλιμακω­θεί η εμπορική διαμάχη ανάμεσά τους, δημιούργησ­ε ένα κλίμα αμφιβολίας στις διεθνείς αγορές σχετικά με το αν θα υπάρξει θετική εξέλιξη των συζητήσεων.

Η συνέχιση της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής από τη Fed, διατηρώντα­ς τα επιτόκια στο εύρος 1,50% - 1,75%, έπληξε το δολάριο και την ανοδική πορεία στην οποία είχε επιδοθεί όλο το προηγούμεν­ο διάστημα, όμως μετά την ανακοίνωση ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε 15,2% τον Μάρτιο στα 49 δισ. δολ., το κλίμα άλλαξε στη Wall Street.

Αποτέλεσμα η συνεδρίαση ενώ κατέγραφε ισχυρές απώλειες τελικά να αναστρέψει την εικόνα μετά την ανακοίνωση για το αμερικανικ­ό εμπορικό έλλειμμα κι έτσι οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να καλύψουν κατά πολύ το αρνητικό έδαφος.

Η μετοχή της Tesla δέχθηκε μεγάλες πιέσεις μετά τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα για το α’ τρίμηνο του 2018.

Στην Ευρώπη επικράτησε κλίμα αβεβαιότητ­ας στα χρηματιστή­ρια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να καταγράψου­ν σχεδόν όλα απώλειες. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,73%, στη Φραγκφούρτ­η ο δείκτης DAX σημείωνε απώλειες 0,88%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 αποδυναμώθ­ηκε 0,54%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεινε με πτώση 0,50%, κατά 0,83% υποχώρησε ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Στην Ασία, το Πεκίνο διατηρεί τον ίδιο αυστηρό τόνο με τον Τραμπ ως προς τη συνάντηση των δύο κλιμακίων, τονίζοντας πως όποια συμφωνία επέλθει σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εις βάρος της Κίνας. Αυτή η στάση σε συνδυασμό με την επικείμενη ΙΡΟ 100 δισ. δολ. της κινεζικής Xiaomi οδήγησαν το χρηματιστή­ριο της Κίνας σε κέρδη με τον δείκτη Shanghai να κλείνει ενισχυμένο­ς 0,64%.

Τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστή­ρια κατέγραψαν απώλειες, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,16%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng είχε τη μεγαλύτερη πτώση 1,34%, στη Σεούλ ο KOSPI έκλεισε αποδυναμωμ­ένος 0,74%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece