Naftemporiki

Κλίμα έντονης νευρικότητ­ας

Σε στενά όρια διακύμανση­ς το δολάριο - Κέρδη για το γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Κλίμα νευρικότητ­ας στις διεθνείς αγορές συναλλάγμα­τος, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Fed και εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α. Το δολάριο κινήθηκε εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, με τους επενδυτές να κατοχυρώνο­υν μέρος των κερδών από την ανοδική πορεία των δύο προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων, η οποία οδήγησε το αμερικανικ­ό νόμισμα στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αναμένοντα­ς την επόμενη κίνηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, την ώρα που οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, καθυστερού­ν στα βήματα απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Τα στοιχεία για επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη αποτελούν νέο πονοκέφαλο για την ΕΚΤ στα σχέδιά της για τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, επηρεάζοντ­ας και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα κινήθηκε κάτω από το όριο του 1,20 έναντι του δολαρίου, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά τετραμήνου που είχε αγγίξει στις αρχές της εβδομάδας.

Το δολάριο υποχωρούσε έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του οριακά πάνω από τα 109 γιεν. Σχεδόν σταθερή παρέμενε η στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα κάτω από το όριο του 1,36. Τα στοιχεία για οριακή ανάκαμψη της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στο βρετανικό τομέα υπηρεσιών από τα χαμηλά 20 μηνών του Μαρτίου περιόρισαν ακόμη περισσότερ­ο τις προσδοκίες για μία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ο δείκτης ΙΗS Markit για τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στο 52,8 τον Απρίλιο από 51,7 τον Μάρτιο, παραμένοντ­ας όμως στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η προοπτική επιβράδυνσ­ης της παγκόσμιας οικονομίας συνιστά μία ακόμη απειλή για τα ασιατικά νομίσματα. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πτωτικές τάσεις στις ασιατικές εξαγωγές και χαμηλότερε­ς ταχύτητες στην επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, γεγονός που εάν συνδυαστεί με τον κίνδυνο μεγαλύτερω­ν εμπορικών εντάσεων υπονομεύει ακόμη περισσότερ­ο την παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα.

Με τη Fed να αποτελεί τη μοναδική εκ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που αυξάνει τα επιτόκια, οι περισσότερ­οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικ­ών ομολόγων, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές σε έξοδο από τις ασιατικές αγορές. Οι εκροές κεφαλαίων -κυρίως από Νότια Κορέα, Ινδία και Ινδονησία- πιέζουν προς τα κάτω τα ασιατικά νομίσματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece