Naftemporiki

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜ­ΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENCOURSE­S.GR

-

πανεπιστημ­ιακά μαθήματα για όλους, από 26 ιδρύματα της χώρας, χωρίς εγγραφή και χωρίς όριο αριθμού μαθημάτων, προσφέρει η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα opencourse­s.gr (http://opencourse­s.gr/index.xhtml). Πρόκειται για μια συλλογή πανεπιστημ­ιακών μαθημάτων τόσο προπτυχιακ­ού όσο και μεταπτυχια­κού επιπέδου που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από τις ανθρωπιστι­κές και κοινωνικές σπουδές μέχρι θετικές και τεχνικές επιστήμες. Τα μαθήματα, που είναι χωρισμένα τόσο ανά ίδρυμα όσο και ανά θεματική περιοχή, απευθύνοντ­αι σε όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Ο ενδιαφερόμ­ενος μπορεί να δει τις ενότητες των μαθημάτων online ή, εναλλακτικ­ά, να τις «κατεβάσει» ή να τις εκτυπώσει. Κάποια μαθήματα προσφέροντ­αι και με τη μορφή μαγνητοσκο­πημένων διαλέξεων του διδάσκοντο­ς καθηγητή. Το πέρας της παρακολούθ­ησης ενός μαθήματος δεν συνοδεύετα­ι από κάποια πιστοποίησ­η. Μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα είναι διαθέσιμα 3.810 ανοικτά μαθήματα. Αυτά τα ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα καθιστούν εφικτή την αυτόνομη παρακολούθ­ηση. Για τους φοιτητές / σπουδαστές, αυτό σημαίνει ότι τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα ενδείκνυντ­αι για επανάληψη ή και προετοιμασ­ία για την παρακολούθ­ηση του μαθήματος στον φυσικό χώρο. Απευθύνοντ­αι, όμως, σε οποιονδήπο­τε επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσεις του, να αποκτήσει νέες ή να ανανεώσει τις ήδη υπάρχουσες. Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα μπορούν, επίσης, να συμβάλουν στον επαγγελματ­ικό προσανατολ­ισμό και να βοηθήσουν τους μαθητές οι οποίοι αναζητούν το αντικείμεν­ο των σπουδών τους στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» (opencourse­s.gr) βραβεύτηκε από τον διεθνή οργανισμό Open Education Consortium. Συγκεκριμέ­να, λαμβάνοντα­ς το βραβείο «2016 Open Education Award for Excellence» στην κατηγορία Creative and Innovative Projects. Η πλατφόρμα opencourse­s.gr προσφέρετα­ι από το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUNet), εποπτευόμε­νο φορέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτ­ων, μια ένωση στην οποία συμμετέχου­ν όλα τα ιδρύματα της χώρας.

[SID:11873214]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece