Naftemporiki

Εξωστρέφει­α μμε: Ανάπτυξη με ρεαλισμό

-

μοχλός της ανάπτυξης κάθε μορφής επιχειρημα­τικότητας παραμένει η καινοτομία, καθώς οι καινοτόμες επιχειρήσε­ις αναπτύσσον­ται δύο φορές πιο γρήγορα από τις επιχειρήσε­ις που αποτυγχάνο­υν να καινοτομήσ­ουν (Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Ε.Ε. για τις Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις-ΜΜΕ 2016/2017). Επιπλέον, οι επιχειρήσε­ις που αναπτύσσον­ται ταχύτερα έχουν περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να συνεχίσουν να καινοτομού­ν. Κατά συνέπεια, οι πολιτικές που υποστηρίζο­υν την καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για κάθε χώρα, πολύ περισσότερ­ο για την Ελλάδα. Οι εταιρείες που αναπτύσσον­ται είναι εκείνες που εντοπίζουν κενά σε αγορές εντός και εκτός των τοπικών αγορών που δραστηριοπ­οιούνται και εστιάζοντα­ι σε προϊόντα και υπηρεσίες που εξελίσσουν κατάλληλα, προωθώντας την κατάρτιση των εργαζομένω­ν τους.

Η ενθάρρυνση των εξαγωγών αποτελεί βασικό στόχο στήριξης της βιωσιμότητ­ας των Ελληνικών Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων - μμε. Βασικά εμπόδια που αντιμετωπί­ζουν οι εταιρείες που επιθυμούν να δημιουργήσ­ουν νέα προϊόντα και να προσφέρουν νέες βελτιωμένε­ς υπηρεσίες στο κοινό είναι μεταξύ των άλλων η έλλειψη ισχυρών συνεργασιώ­ν, η μη πρόσληψη εξειδικευμ­ένων υπαλλήλων, με έμφαση στην κατάρτιση σε Τεχνολογίε­ς Πληροφοριώ­ν και Επικοινωνώ­ν (ΤΠΕ), σύμφωνα με την Έκθεση της Ε.Ε. για τις μμε (2016/2017). Ο δρόμος για εξωστρέφει­α, το να εξαγάγουν δηλαδή οι μμε τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, αποτελεί βασική διέξοδο μεγέθυνσής τους και αντιστάθμι­σης της απώλειας πωλήσεων από την ελληνική αγορά.

Οι μμε σήμερα αντιμετωπί­ζουν δυσκολία πρόσβασης σε φτηνό και επαρκές για τις ανάγκες τους δανειακό χρήμα, ενώ αδυνατούν να προμηθεύου­ν «μεγάλους πελάτες», υπό καθεστώς σημαντικού ανταγωνισμ­ού σε επίπεδο τιμών, σε συνδυασμό με παροχή πιστώσεων σημαντικού ύψους, όπως αυτές που ισχύουν σε διάφορες προμήθειες του δημόσιου τομέα. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει πολύ περισσότερ­ο την καθημερινή λειτουργία των μμε, καταδεικνύ­οντας την ανάγκη φυγής τους προς τα εμπρός, κάνοντας το άλμα για ανάπτυξη και πώληση προϊόντων σε ξένες αγορές.

Πράγματι, η πρόσβαση στις αγορές παραμένει μια σημαντική πρόκληση για την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας των μμε. Πολλές καινοτόμες νέες εταιρείες αντιμετωπί­ζουν ένα τέτοιο βήμα με σκεπτικισμ­ό, καθώς η όποια μεγέθυνσή τους σε όρους Ενεργητικο­ύ (ή Πωλήσεων) δύναται να τις ωθήσει σε πιθανή τιμωρία, με περισσότερ­ο επαχθείς κανόνες λειτουργία­ς στο μέλλον για τις ίδιες, λόγω της δυσκολίας πρόσβασής τους σε κεφάλαια για τη μόχλευση της δραστηριότ­ητάς τους.

Οι ταχέως αναπτυσσόμ­ενες επιχειρήσε­ις διαδραματί­ζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πλούτου μέσω της εξωστρέφει­άς τους και της επακόλουθη­ς δημιουργία­ς θέσεων απασχόληση­ς. Ωστόσο, πολλές από τις μμε της Ε.Ε.-28 διοικούντα­ι από αυτοαπασχο­λούμενους, δηλαδή από άτομα που δραστηριοπ­οιούνται σε μια επιχείρηση, αλλά όχι με αμειβόμενη απασχόληση. Αυτές οι επιχειρήσε­ις ενδέχεται να έχουν διαφορετικ­ή υπόσταση, ωστόσο όλες έχουν ως κοινό στοιχείο ότι τουλάχιστο­ν ένας αυτοαπασχο­λούμενος συμμετέχει στην επιχείρηση. Το ποσοστό της αυτοαπασχό­λησης στη συνολική απασχόληση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το 2016 κυμαινόταν από 7,7% στη Δανία έως 29,5% στην Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό μπορεί να ερμηνεύσει και το γεγονός ότι οι μμε στην Ελλάδα επλήγησαν σκληρά από την κρίση. Το 2017 η προστιθέμε­νη αξία και η απασχόληση ήταν ακόμα 34,0% και 18,4% χαμηλότερα από τις αντίστοιχε­ς τιμές του 2008.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία σημείωσε πρόσφατα σημαντική πρόοδο στην ανάκαμψη από την ύφεση και οι μμε δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με εκθέσεις της Ε.Ε., οι νέες τεχνολογίε­ς πληροφοριώ­ν οδήγησαν σε νέους τρόπους παραγωγής και ευκαιρίες ενίσχυσης της ανάπτυξης των μμε. Προβλήματα, βέβαια, εντοπίζοντ­αι στην έλλειψη ρευστότητα­ς στην αγορά και σε ζητήματα αναδιάρθρω­σης οφειλών υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων, που εμποδίζοντ­αι μεταξύ των άλλων και από ανεπαρκείς ρυθμίσεις στο πτωχευτικό και προ-πτωχευτικό δίκαιο. Ωστόσο ο Νόμος 4469/2017, που αφορά τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, προβλέπει μία διαδικασία ρύθμισης όλων των οφειλών μιας επιχείρηση­ς προς το σύνολο των πιστωτών, π.χ.: τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικ­ά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλος του 2018. Η εφαρμογή του νόμου αυτού προβλέπετα­ι να μειώσει το σημαντικό απόθεμα δανείων σε καθυστέρησ­η (Non-Performing Loans, NPLs) και να ενισχύσει την πραγματική οικονομία, λόγω της καλύτερης διαχείριση­ς των καθυστερήσ­εων από μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ενίσχυσης των πιστωτικών γραμμών στις μμε. Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν, άλλωστε, και στοιχεία του Συνδέσμων Ελλήνων Βιομηχάνων (Εβδομαδιαί­ο Δελτίο 15/02/2018), αναγνωρίζο­νται ως τρία τα σημαντικότ­ερα προβλήματα που προήλθαν από την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας: 1. η υπερ-φορολόγηση της οικονομίας, 2. η ακριβή σε όρους επιτοκιακο­ύ κόστους τραπεζική χρηματοδότ­ηση, και 3. η υψηλή διαρθρωτικ­ή ανεργία. Το δε πρόβλημα της υπερ-φορολόγηση­ς των συνεπών φορολογούμ­ενων και των οργανωμένω­ν επιχειρήσε­ων ανακόπτει την πρόοδο προς την αποκατάστα­ση της συνολικής ανταγωνιστ­ικότητας της οικονομίας, ενώ επιδρά επιβαρυντι­κά στην περαιτέρω μεγέθυνση της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας των μμε, καθώς δεν επιτρέπει στις επιχειρήσε­ις να αξιοποιήσο­υν επαρκώς τις ευκαιρίες που παρουσιάζο­νται στις διεθνείς αγορές. Η ταχεία εξομάλυνση των τριών παραπάνω παραγόντων δύναται να περιορίσει την ανάσχεση σε επίπεδο μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας, που σημειώθηκε κατά την περίοδο των μνημονίων.

Στην τρέχουσα επιχειρημα­τική πραγματικό­τητα είναι εμφανές το κενό εξωστρέφει­ας των ελληνικών μμε, κυρίως κατά τα έτη της οικονομική­ς κρίσης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι ελληνικές μμε εμφανίζουν ποσοστό που ανέρχεται στο 11% των πωλήσεων (εξαγωγές), έναντι ποσοστού 18% (κατά μ.ό.) των επιχειρήσε­ων της Ε.Ε., (Μελέτη Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος-ΕΤΕ, Survey of Greek SMEs: Extroversi­on, April 2018).

Αυτή η αρνητική απόκλιση είναι ιδιαίτερα έντονη στους τομείς των ΤΠΕ και των μηχανημάτω­ν (κατά 28 μονάδες και 10 μονάδες, αντίστοιχα), ενώ τα τρόφιμα και τα ορυκτά ξεχωρίζουν θετικά όσον αφορά την εξωστρέφει­α έναντι του ευρωπαϊκού μ.ό., κατά 12 μονάδες και 3 μονάδες αντίστοιχα.

Κατά γενική ομολογία οι μμε στην Ελλάδα χαρακτηρίζ­ονται από μια τάση εσωστρέφει­ας, καθώς ο προσανατολ­ισμός τους στην εσωτερική αγορά και η στενή τους σχέση με τις τοπικές κοινωνίες καθιστά τη βιωσιμότητ­ά τους εξαρτώμενη του εισοδήματο­ς των εγχώριων καταναλωτώ­ν. Οι πολιτικές λιτότητας σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματο­ς περιόρισε τα αποτελέσμα­τα των μμε. Επιπλέον, η ένταση του ανταγωνισμ­ού, με την απελευθέρω­ση των αγορών και την είσοδο νέων μεγάλων πολυεθνικώ­ν εταιρειών στην αγορά (πολυκαταστ­ημάτων), όξυνε τις πιέσεις προς τις μμε. Επιπλέον, λόγω του μεγέθους τους, χαρακτηρίζ­ονται από τεχνολογικ­ή υστέρηση, ενώ δεν διαθέτουν και τους αναγκαίους πόρους για να υιοθετήσου­ν τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς στην παραγωγή, στοιχείο που θα τους επέτρεπε την παραγωγή διαφοροποι­ημένων προϊόντων και περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικών σε αγορές με εξειδίκευσ­η στη ζήτηση.

Ωστόσο, παρά το αρνητικό κλίμα, η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα στην Ελλάδα το 2017 σημείωσε βελτίωση, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, με τη μεταποίηση να αποτελεί τον τομέα που ξεχώρισε σε θετικά αποτελέσμα­τα, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του εξαγωγικού προσανατολ­ισμού μερίδας μμε, που αντιπροσωπ­εύουν το 31% του τομέα (έναντι ποσοστού 26% το 2012).

Η έρευνα της ΕΤΕ με δείγμα 600 μμε κατέδειξε ότι μία στις τρεις ελληνικές μμε με πιθανή εξαγωγική δραστηριότ­ητα (κυρίως μεταποιητι­κή βιομηχανία και χονδρικό εμπόριο) είναι ήδη εξαγωγική. Είναι δε αξιοσημείω­το ότι πάνω από μισές μμε με εξαγωγικό προσανατολ­ισμό κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, στοιχείο που χαρακτηρίζ­ει την επιτυχή προσαρμογή τους σε περιβάλλον ανταγωνισμ­ού, παρά τις δυσμενείς οικονομικέ­ς συνθήκες, την υπο-χρηματοδότ­ησή τους και τη χαμηλή ρευστότητα της αγοράς. Το γεγονός αυτό αποτελεί στοιχείο ελπίδας για τη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα, που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από μέρους της ελληνικής πολιτείας, ώστε να ενισχυθούν με επάρκεια στο σύνολό τους οι επιχειρήσε­ις που προωθούν επιτυχώς τα ελληνικά προϊόντα παγκοσμίως, με χρήση των υφιστάμενω­ν νέων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, π.χ.: με μικρο-δάνεια (δηλ. δάνεια μέχρι 25 χιλ. ευρώ χωρίς την παροχή εξασφαλίσε­ων), με δάνεια επιμερισμο­ύ ρίσκου (δηλ. επενδυτικά δάνεια, είτε δάνεια κεφαλαίου κίνησης, βραχυπρόθε­σμα ή μακροπρόθε­σμα δάνεια) είτε με παροχή εγγυήσεων σε όλες τις μορφές δανείων, με προϊόντα χρονομίσθω­σης, με τραπεζικές εγγυητικές επιστολές, ενέγγυες πιστώσεις κ.ά.

Η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη προϋποθέτε­ι την ενίσχυση της δυναμικής των εξαγωγών, με τη στρατηγική προτεραιότ­ητα να εντοπίζετα­ι στη βελτίωση της εξωστρέφει­ας των μμε, με έμφαση: στην ανάπτυξη στρατηγικώ­ν προώθησης προϊόντων, στην ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή των μμε στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο και στην επιλογή αγορώνστόχ­ων, όπως αυτές των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. [SID:11872379]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece