Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση ευρωαποδόσ­εων

Κόντρα στο θετικό ρεύμα οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποχώρησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά την ανακοίνωση των αποθαρρυντ­ικών στοιχείων για επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ, στοιχεία που προκαλούν πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα πρέπει εντός του καλοκαιριο­ύ να αποφασίσει την τύχη του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτ­ική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε στο 1,2% τον Απρίλιο, από 1,4% του Μαρτίου. Η αποκλιμάκω­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων έρχεται να προστεθεί στα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα, θέτοντας σε δοκιμασία την αποφασιστι­κότητα της ΕΚΤ να ολοκληρώσε­ι το QΕ.

«(Η επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ) καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σα τη συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ» για την απόσυρση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης, τονίζει σε δηλώσεις του ο Μάικλ Χιούσον, στρατηγικό­ς αναλυτής στην CMS Markets. «Οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων μετατίθεντ­αι γι’ αργότερα, με ελάχιστες πιθανότητε­ς για το 2019» εκτιμά ο κ. Χιούσον.

Στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η απόδοση του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν σε χαμηλά δύο εβδομάδων, με την απόδοση του γερμανικού Bund να αποκλιμακώ­νεται κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0,53%. Το περιθώριο έναντι της απόδοσης του αμερικανικ­ού 10ετούς διευρύνθηκ­ε στις 240 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 30ετίας.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιών­ουν το μήνυμα ότι η Fed μπορεί να διακηρύξει τη νίκη, έχοντας εκπληρώσει τον στόχο για τον πληθωρισμό, ενώ η ΕΚΤ απέχει μακράν και αυτό αναμένεται να αναγκάσει την ΕΚΤ να προχωρήσει με πολύ σταδιακά βήματα εξόδου», σύμφωνα με τον Μάικλ Λάιστερ, στρατηγικό αναλυτή της Commerzban­k.

Τάσεις αποκλιμάκω­σης και για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να υποχωρεί στο 1,74% και του αντίστοιχο­υ ισπανικού τίτλου στο 1,25%. Ισπανία και Γαλλία πραγματοπο­ίησαν χθες δημοπρασίε­ς μακροπρόθε­σμων τίτλων, με Μαδρίτη και Παρίσι να αντλούν συνολικά πάνω από οκτώ δισ. ευρώ.

Διαφορετικ­ή η εικόνα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις να «τσιμπούν» και το 10ετές στο 3,97%, με αποτέλεσμα το περιθώριο με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να διευρύνετα­ι στις 368 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 κινήθηκε στο 0,90% και του επταετούς στο 3,65%, ενώ του ομολόγου λήξης το 2023 κινήθηκε στο 2,93%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 17 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece